V piatok večer sa na bratislavskom Hlavnom námestí začne 11. ročník festivalu Viva Musica!. Otvárací koncert s názvom Viva Konzerva! je oslavou 95. výročia Štátneho konzervatória v Bratislave. Celkovo festival ponúkne desať koncertov, ktoré sa budú konať v termínoch počas celého leta na rôznych miestach v Bratislave.

Otvorenie pomyselných brán festivalu Viva Musica! je zároveň úvodným veľkým koncertom 40. ročníka festivalu Kultúrne leto a Hradné slávnosti Bratislava, ktorý si budú môcť vychutnať fanúšikovia hudby, ale aj náhodní okoloidúci a turisti. Na pódiu na Hlavnom námestí sa v piatok 26. júna o 20:00 predstavia výlučne umelci, ktorí študujú alebo študovali na bratislavskom konzervatóriu - spolu 14 spevákov, osem inštrumentálnych sólistov, šesť dirigentov a symfonický orchester zložený zo študentov a absolventov konzervatória, ktorý bol vytvorený špeciálne pre tento večer.

"Dožiť sa takého vysokého veku je naozaj úspech, no a dožiť sa ho  v dobrej forme a plnej sile - to je priam zázrak," hovoria organizátori festivalu na margo 95. výročia prestížnej hudobno-vzdelávacej inštitúcie.

Medzinárodné hviezdy aj mladé talenty

Diváci budú mať vďaka Viva Konzerva! možnosť zažiť vysokú koncentráciu slovenských operných hviezd. Vystúpia Adriana Kučerová, Ľubica Vargicová, Dalibor Jenis, Filip Tůma, Simona Houda-Šaturová a Otokar Klein. V rámci otváracieho koncertu vystúpi aj Janoska Ensemle, Fragile, violončelista Jozef Lupták, klavirista Marián Lapšanský alebo huslista Karol Daniš, ktorý sa už ako päťročný stal mimoriadnym študentom tejto školy a ako 14-ročný získal 1. miesto na Medzinárodnej súťaži mladých huslistov Louisa Spohra vo Weimare.

Výnimočným mladým talentom je aj fenomenálny klarinetista Martin Adámek, študent posledného ročníka v hre na klarinete u Petra Drličku. Zároveň študuje aj na Janáčkovej akadémii múzických umení v Brne. Na svojom konte má množstvo ocenení z domácich i zahraničných súťaží - medzi najvýznamnejšie patria dvojnásobné absolútne víťazstvo na Súťaži študentov slovenských konzervatórií, 1. miesto a titul laureáta na Medzinárodnej súťaži Leoša Janáčka v Brne a 1. miesto na Medzinárodnej súťaži Concorso ANEMOS v Ríme.

Dirigentmi večera budú Juraj Jartim, Branislav Kostka, Martin Leginus, Anton Popovič, Rastislav Štúr a Peter Valentovič. Večerom plným výnimočných osobností a umelcov bude ako moderátor sprevádzať Robo Roth. Tých, ktorí sa ho nebudú môcť zúčastniť osobne, určite poteší správa, že bude vďaka RTVS odvysielaný v priamom prenose na Dvojke. Spoluorganizátorom Viva Musica! festivalu je Bratislavský samosprávny kraj, ktorý je zároveň zriaďovateľom Konzervatória v Bratislave.

Opera na námestí

Festival bude pokračovať ďalším podujatím už v nedeľu 28. júna, a to verejnou opernou inscenáciou v podaní členov Operného štúdia Slovenského národného divadla (SND). Pod holým nebom na Hlavnom námestí o 20:00 predvedú operu Giovanniho Paisiella s názvom Kráľ Teodor v Benátkach. Operné predstavenie s kulisami a kostýmami, ktorého cieľom je poskytnúť príležitosť mladým interpretom získať profesionálne skúsenosti a možnosť na seba upozorniť, bude podľa organizátorov unikátom aj v rámci európskeho kontextu. 

V ďalších týždňoch sa v rámci festivalu predstavia aj Philip Glass, Maki Namekawa, Anton Batagov, Dalibor Karvay, Miki Skuta, Carlos Piňana či Simona Houda-Šaturová s Hilaris Chamber Orchestra. Festival uzavrie tradičný veľkolepý koncert Viva Opera!, na ktorom sa predstavia Adriana Kučerová a Pavol Bršlík pod taktovkou Martina Leginusa. Koncerty sa tak ako uplynulé roky budú konať v Starej tržnici a na Hlavnom námestí, ale mnohí určite privítajú aj nové priestory ako Nádvorie Starej radnice, Nu Spirit Club, Aegon areńa a priestory určené pre komornejšie a zvukovo náročnejšie projekty, ktoré sa uskutočnia v Redute či v Dóme Sv. Martina.

Prehľad koncertov v rámci 11. ročníka Viva Musica! festivalu:
 
26. júna - Hlavné námestie - Viva Konzerva! (vstup voľný, priamy prenos na Dvojke)
28. júna - Hlavné námestie - Operné štúdio SND: Kráľ Teodor v Benátkach (vstup voľný)
3. júla - Reduta - Philip Glass: The Complete Piano Etudes, spolu s Maki Namekawa a Antonom Batagovom
10. júla - nádvorie Starej radnice - Dalibor Karvay 
17. júla (19:00) - NTC - Fragile Queen Symphony 
24. júla - Nu Spirit Club - Miki Skuta: The Future Symphony Orchestra 
31. júla - Stará tržnica - Carlos Piňana: Flamenco Symphony 
7. augusta - Dóm sv. Martina - Simona Houda-Šaturová: Decade 
14. augusta - Stará tržnica - Janoska Ensemble 
29. augusta - Reduta - Viva Opera! 

Všetky koncerty začínajú o 20:00, výnimkou je Fragile Queen Symphony, ktorý začne o hodinu skôr. Podrobnosti o jednotlivých koncertoch nájdete na oficiálnych stránkach www.vivamusica.sk alebo www.facebook.com/vivamusicafestival.

Informácie a foto pre Hudba.sk poskytla Barbora Drahovská, PR manažérka festivalu Viva Musica!.