Na trenčianskom letisku sa tento týždeň začali prípravy areálu pre 19. ročník multižánrového festivalu Bažant Pohoda, ktorý sa uskutoční už o dva týždne - od 9. do 11. júla. Na stredajšej tlačovej konferencii to oznámili organizátori podujatia.

"V piatok máme posledný deň v Bratislave, v sobotu balíme a v nedeľu vyrážame na letisko," povedal na úvod besedy riaditeľ festivalu Michal Kaščák. "Letisko sa dnes kosí, od zajtra kolíkuje, my toto vnímame už ako čas plný očakávania a príjemnej zvedavosti, ako čo dopadne. Robíme všetko preto, aby to dopadlo čo najlepšie."

Riaditeľ Pohody zároveň prezradil, že v areáli festivalu urobili niekoľko zmien. "Snažíme sa, aby festival, napriek tomu, že je veľký a návštevnosťou je najväčší u nás, bol čo najútulnejší," zdôraznil šéf Pohody. Na návštevníkov tak bude v areáli čakať viac vizuálneho umenia či zmeny v rozmiestnení obľúbených zón. "Naša festivalová filozofia je taká, ako keď si pozývame niekoho k sebe domov, čiže snažíme sa, aby sa ľudia cítili dobre," vyhlásil.

Mimochodom, dnes (25.6.) je to presne 30 rokov od dňa, kedy vznikla kapela Bez ladu a skladu, ktorej členom je aj Michal Kaščák. Kapela je už dlhé roky neaktívna, každých päť rokov však odohrá niekoľko vystúpení. Sériu koncertov k tridsiatym narodeninám začne práve na Bažant Pohode 2015, kde odohrá jediné letné festivalové vystúpenie vo štvrtok 9. júla o 21:00 na hlavnom pódiu.

Prečítajte si: Pohoda zverejnila kompletný lineup, večerné koncerty budú dlhšie

Retro krčma bez mobilov aj nadštandard pre rodičov s deťmi

Festival tento rok okrem vystúpení 99 hudobných interpretov ponúkne aj množstvo diskusií, workshopy, filmové projekcie a množstvo sprievodných aktivít. Medzi nimi sú aj aktivity a novinky, ktorými ku komfortu návštevníkov prispejú partneri festivalu. Sú nimi napríklad kvalitnejšie 4G pokrytie, viac miest na nabíjanie telefónov a novinkou bude dvesto prenosných nabíjačiek. Chýbať nebude ani mobilná aplikácia a SMS servis. Rovnako ako v minulosti budú tiež k dispozícii dezinfekčné gély na ruky, opaľovacie krémy či vyšetrenie kožných znamienok. Páni budú môcť využiť služby holičstva a dámy vizážistu. Záujemcovia sa budú môcť povoziť na ruskom kolese, navštíviť chill-out zóny, zahrať si na nadrozmernom klavíri či vyskúšať si voľný pád z výšky 40 metrov alebo aké to je, stáť na vodnej hladine.

Občerstvenie zabezpečí celkovo 117 gastro prevádzok. Na festivale budú čapovať desať a dvanásťstupňové pivo, tmavé a pšeničné pivo, cider, radler a kolový nápoj. Ponuku nápojov rozšíri nealkoholický radler a niekoľko druhov minerálnych vôd. V takzvanom retro pube Pohostinstvo budú musieť jeho návštevníci odovzdať pri vstupe svoje mobilné zariadenia, a tak sa zabávať výlučne "offline".

Organizátori spolu s partnermi pripravili 202 splachovacích toaliet, 500 chemických toaliet, sprchy s teplou vodou, 30-tisíc kusov toaletného papiera či 70 platobných terminálov. Nebudú chýbať úschovňa a straty a nálezy, solárne lampy alebo bankomaty. Okrem separácie odpadu sa bude dbať na životné prostredie používaním vratných pohárov. O komfort sa postarajú špeciálne festivalové vlaky, kyvadlová doprava alebo stanový hotel. K dispozícii bude 25 tabletov, tri špeciálne multiboardy, šampóny a sprchovacie gély a pre rodičov aj plienky, detské vozíčky či prebaľovacie podložky.

Hudobný program organizátori uzavreli už dávnejšie, na tlačovej konferencii však vyzdvihli svetovú premiéru hudobného projektu Sendreiovci Le Orchestroha. Známa rómska kapela z Kokavy nad Rimavicou v ňom vystúpi s 35-členným Štátnym komorným orchestrom zo Žiliny a detským vokálnym zborom Čercheňora. Medzi headlinerov festivalu patria Björk, Manu Chao s kapelou La Ventura, Die Antwoord, spolupráca kapiel Franz Ferdinand a Sparks (FFS), Einstürzende Neubauten, A-Trak, Roni Size Reprazent, či CocoRosie. Ako uviedol Michal Kaščák, tento rok sa jeho tímu v rámci bookingu umelcov splnilo mnoho dlhoročných snov.

Permanentky na festival sa v súčasnosti predávajú po 99 eur a podľa aktuálnej informácie je v predaji posledných 2000 lístkov. V prípade, že sa festival v predstihu nevypredá, budú vstupenky na mieste predávať za 119 eur. Okrem klasických permanentiek sú v predpredaji aj lístky na parkovanie, parkovanie karavanov i zľavnené vstupenky pre držiteľov preukazu ZŤP/ZŤP-S či dvojlístok pre držiteľa preukazu ZŤP-S a jeho sprievodcu. Kapacita festivalu je znova 30-tisíc ľudí.

Zdroj: SITA, Pohodafestival.sk
Foto: Marko Erd - archív Hudba.sk

Súvisiaci interpreti: Bez ladu a skladu