Fanúšikovia a fanúšičky americkej rockovej kapely Lynyrd Skynyrd sa môžu tešiť na nový film o skupine. Dej novinky sa bude zameriavať najmä na leteckú nehodu z roku 1977. K tej došlo tri dni po tom, ako formácia uviedla na trh piatu nahrávku Street Survivors.

Pri páde lietadla zomreli spevák Ronnie Van Zant, gitarista a vokalista Steve Gaines, vokalistka Cassie Gaines a s nimi aj pilot, druhý pilot a asistent tour manažéra. Dvadsať ľudí sa zachránilo, medzi nimi bol aj vtedajší bubeník Artimus Pyle, ktorý je spoluautorom scenára filmu. Pomáha mu s ním režisér snímky Jared Cohn.

S nakrúcaním plánujú začať tento rok. Tvorcovia sa v súčasnosti snažia získať práva na použitie skladieb slávnej kapely. "Keď sa stala tá nehoda, boli sme na vrchole sveta. Mohli sme hrať s hocijakou kapelou, či už s The Rolling Stones alebo hocikým iným. Každý deň myslím na tú nehodu a tiež na to, čo by sme dosiahli, ak by sme hrali ešte desať rokov. Na kapelu som veľmi hrdý. Milujem tú hudbu a stále ju rád hrám. Chceme spraviť dobrý film a povedať veľmi osobný a bezprostredný príbeh o hudbe a kapele a tiež o vzostupe a náhlom páde. Chcem, aby sme v snímke predstavili mojich spoluhráčov takých, akí naozaj boli - zábavní ľudia, ktorí milovali hudbu a úspech, vďaka ktorému sme mohli cestovať po svete a hrať pre kráľov a kráľovné po celej planéte," uviedol 67-ročný Pyle, ktorý v súčasnosti pripravuje aj autobiografiu.

Lynyrd Skynyrd vznikli v roku 1964, pričom v začiatkoch kariéry pôsobili pod inými názvami. Do októbra 1977 vydali päť radových štúdioviek. Formácia sa po spomínanej nehode odmlčala a na scénu sa vrátila v druhej polovici 80. rokov. Odvtedy vydali albumy ako Lynyrd Skynyrd 1991 (1991), The Last Rebel (1993), Endangered Species (1994), Twenty (1997), Edge of Forever (1999), Christmas Time Again (2000), Vicious Cycle (2003), God & Guns (2009) a zatiaľ posledný Last of a Dyin' Breed (2012). Na konte majú tiež niekoľko kompilácií, živákov a single ako Sweet Home Alabama, Free Bird, What's Your Name?, Saturday Night Special či That Smell. Kapelu v roku 2006 uviedli do Rock 'n' rollovej siene slávy.  

Zdroj: SITA
Foto: AP Photo/Stuart Ramson

Súvisiaci interpreti: Lynyrd Skynyrd