Úroveň odovzdávania cien televízie MTV sa každoročne posúva. Kým vlani Miley Cyrus spôsobila svojim twerkovaním škandál, tentoraz boli odhalené zadočky a lascívne gestá zjavne nutnosťou. V konečnom dôsledku sa ale predsa našlo miesto aj pre umiernenosť.

Napodobňovanie lacného porna, grandiózny nástup z obrovského predmetu a trápny humor patrí medzi tradičné igrediencie galavečerov v podaní lifestylovej stanice pre mladých MTV. Inak to nebolo ani v roku 2014, keď sa hranice posunuli od najlepšie oblečených speváčok k tým najlepšie vyzlečeným.

Lepkavá anakonda a elegantná Jessie J

Otvorenie večera spĺňalo vyššie uvedenú definíciu aspoň z dvoch tretín. Úplne prvou bola aktuálna popová senzácia, ktorej ste sa toto leto určite nevyhli. Príliš sladká 21-ročná Ariana Grande potvrdila svoje miesto na veľkej hudobnej udalosti už len tým, že vystúpila z veľkej gýčovo sa lesknúcej vesmírnej rakety. Odkazovala tým na videoklip k svojmu aktuálnemu singlu Break Free (feat. Zedd). Po približnej minúte a pol najnovší, ale trochu nevýrazný, idol mládeže skončil, aby nechal priestor excentrickej Nicki Minaj. Tá ho vskutku potrebovala.

Sample skladby Baby Got Back od Sir Mix-a-Lot, prostredie á la amazonský dažďový prales a množstvo krútiacich sa zadkov predstavovalo choreografiu extravagantnej raperky, vychádzajúcu taktiež z čerstvo zverejneného videoklipu. Ide o novinku Anaconda, ktorej vizuál na Youtube láme rekordy. Tanečné pohyby hraničiace s filmami pre dospelejších, než sú diváci MTV, nemohli chýbať ani v živom prevedení skladby. Kuriozitou je, že počas piatkového nácviku tohto vystúpenia sa zranila jedna z tanečníc - uhryzol ju had, ktorý mal byť súčasťou predstavenia.

Úvodné trojskladbové medley ukončil najnovší singel Jessie J Bang Bang, v ktorom hosťujú obe spomenuté Američanky. Britskej speváčke vytŕčali len stehná, a preto mohla byť pre väčšinu skalných divákov týchto udalostí nudná. So svojím elegantným sexy vzhľadom však mala tú moc spraviť cudnou aj prednosťami obdarenú rapujúcu kolegyňu. Medzi dvoma číslami (hudobno-tanečnými) chcela totiž milovníčka exotických plazov zmeniť šaty, no obliekanie sa zrejme nie je jej doménou. Zips nechcel ísť hore, a tak si po zvyšok vystúpenia len s úsmevom pridŕžala výstrih, aby zakryla to, čo pred pár sekundami všetci videli.

Keďže MTV nám svojimi raz funkčnými, raz nefunkčnými embedovanými videami dáva dôvod milovať ju ešte viac, nad každým videom nájdete pre istotu aj odkaz na stránku, kde fungujú.

Ariana Grande - Break Free + Nicki Minaj - Anaconda + Jessie J - Bang Bang (feat. Ariana Grande, Nicki Minaj)




Šestnásť minút bez dychu

Čohokoľvek sa Beyoncé dotkne, to je odsúdené k dokonalosti. Ináč to nebolo ani počas najdlhšieho vystúpenia večera, ktoré každý rok patrí víťazovi ceny Michael Jackson Video Vanguard Award za inovatívny prístup k hudobným videám. R&B-popová diva síce mimo toho z ôsmich nominácií premenila len tri, no vďaka svojmu vystúpeniu sa stala jednoznačnou kráľovnou večera. Navyše svojím pársekundovým tancom pri tyči (pole dance) k sexom nabitej Partition poslala Nicki Minaj s jej vyše minútovým snažením do kúta.

Vystúpenie zložené zo skladieb z vizuálneho albumu, ktorý speváčka vydala neohlásene na konci roka 2013, bolo tak trochu mätúce. Začala piesňou Mine, kde spieva o potenciálnom rozchode so svojím manželom, akoby sa chcela hrať s klebetami posledných dní. Prešla k minimalistickej ľahko erotickej Haunted, a potom sa to rozbehlo. Roznožka pri Drunk In Love, zadoček k Blow, no a na dorovnanie hladiny feministické moralizovanie k Flawless.

Najprestížnejšiu sošku muža na Mesiaci si na prekvapenie všetkých prebrala z rúk svojho manžela Jay Z a dcéry Blue Ivy hneď po tom, ako jej venovala pesničku Blue a rozdala fanúšikom všeobjímajúcu lásku cez singel XO. Po celý čas bola na štadióne v The Forum kalifornského Inglewoodu k dispozícii nielen projekcia, ale aj jej verní tanečníci Les Twins, ktorí sa predstavili aj vlani v Bratislave. Ak sa niektoré vystúpenie na MTV VMA 2014 oplatí vidieť, tak je to Beyoncé. Aj napriek sexuálnemu podtónu v niektorých jeho častiach totiž nezabudla ani na spev a na emócie.

Beyoncé - medley z "vizuálneho albumu"




Sex a hudba na striedačku

Medzi ostatné vystúpenia patrili aj živé premiéry. Vôbec prvýkrát na pódiu MTV Video Music Awards koncertovali Maroon 5. Adam Levine a spol. predstavili na gigantickom pódiu pred dejiskom večera Maps. Opäť však predtým museli byť nejaké tie krivky. Túto požiadavku naplnili premiérou svojho duetu Black Widow Iggy Azalea a naživo nie veľmi presvedčivo spievajúca Rita Ora.
 
Sexuálnym chcel byť aj Usher. Jeho účasť vraj nebola dopredu ohlasovaná a mala byť prekvapením vďaka sponzorovi programu. Jeho novinka She Came To Give It To You sa nieslo v štýle sedemdesiatych rokov, trhania kože z miliónkrát prerábaného Just Be Good To Me od S.O.S. Band a drgania ramenom do zadku Nicki Minaj.

V rámci hudobných čísel bol špecifickým Sam Smith. Stopercentne živé a precítené prevedenie Stay With Me si od publika zaslúžilo standing ovation. Akurát sa do celej koncepcie a dramaturgie programu príliš nehodil spevák, ktorý chcel zaujať hlavne spevom. Bohužiaľ.

Sam Smith - Stay With Me




Nudná Taylor Swift, charitatívna Miley Cyrus

Podľa veľavravných výrazov v publiku sa asi prvýkrát v histórii MTV stalo, že Taylor Swift spočiatku naozaj nikoho nebavila. Shake It Off - zdanlivo instantne zložená hymna každého, kto nedbá na bezpredmetnú kritiku - mala rovnako prvoplánovú choreografiu plnú mužov v kravatách robiacich "psie" kúsky. Nakoniec sa kedysi country speváčka vyšplhala na kolosálne svietiace čísla 1989 predstavujúce názov jej nadchádzajúceho albumu. Všetko vyzeralo tak, že z nich skočí do náruče svojich spoločníkov, no namiesto toho s vtipne "priposraným" príhovorom, v ktorom spomenula aj incident s hadom, zišla po schodoch medzi nich a skladbu pred pobaveným publikom dokončila.

O rozruch sa znovu postarala Miley Cyrus, tentoraz však v celkom pozitívnom zmysle. V hlavnej kategórii Najlepší videoklip si trofej nedonieslo dievčatko tancujúce v ponurej izbietke (Sia - Chandelier) ani rapujúca modelka predstierajúca svoje študentské časy (Iggy Azalea feat. Charlie XCX - Fancy). Najviac hlasov získalo oblízané kladivo vo Wrecking Ball od Terryho Richardsona. Cenu si však neprevzal ani on, ani škandalózna hviezdička. Na pódium prišiel bezdomovec Jesse, cez ktorého chcela niekdajšia Hannah Montana upútať pozornosť na časté prípady mladých ľudí na ulici. Na svojom facebookovom profile dokonca spustila zbierku pre združenia zaoberajúce sa pomocou mládeži s ťažkým osudom.

Taylor Swift - Shake It Off




Ceny dostali aj tí, ktorí neprišli, a "rockerka" Lorde

Za krok vpred sa na MTV VMA 2014 dá považovať oceňovanie umelcov. Dávnejšie totiž mali organizátori priehľadný zvyk oceňovať iba tých, ktorí sa unúvali obsadzovať stoličky na podobných akciách. Tento rok sa napríklad raper Drake galavečera nezúčastnil, no cenu za Najlepší hip-hopový videoklip za Hold On, We're Going Home aj tak obdržal.  

Soška za Najlepší videoklip interpretky putovala do rúk Katy Perry vďaka Dark Horse, Najlepším videoklipom interpreta je podľa divákov MTV Sing Eda Sheerana. Farby popu na poli krátkych videí obhájila Ariana Grande. Na druhej strane kedysi hudobná stanica potvrdila svoju ignoráciu rockových kapiel. V kategórii Najlepší rockový videoklip totiž nerocková Lorde (Royals, nominovaná z absolútne nepochopiteľných dôvodov) porazila The Black Keys, Arctic Monkeys, Linkin Park aj Imagine Dragons.

Bizarnostiam sa organizátori nevyhli ani pri letmej spomienke na Robina Williamsa. Fotografia zosnulého herca sa na LCD obrazovke v Kalifornii zobrazila náhle, bez akéhokoľvek premostenia. Rovnako rýchlo ju vystriedalo hodnotenie štýlu hviezd na červenom koberci s Christinou Garibaldi. 

Ak sa fanúšik hudobného diania na chvíľu ešte obzrie za minulým ročníkom odovzdávania cien za najobľúbenejšie videoklipy, zistí, že tieto galavečery naozaj určujú trendy. Minulý rok sa do popredia dostala obscénna tínedžerka, od ktorej sa mnohé pozornostichtivé speváčky "učili" počas celého roka, čo sa prejavilo aj na včerajšom galavečeri. Aj keď je teda zoznam víťazov roka 2014 spravodlivejší, stále to vo svete mainstreamu pre hudbu nevyzerá ružovo.

Nicki Minaj na MTV VMA 2014 Zdroj: Matt Sayles/Invision/APKaty Perry a Juicy J na MTV VMA 2014 Zdroj: Matt Sayles/Invision/APPozrite si fotogalériu z MTV Video Music Awards 2014

Prehľad ocenených videoklipov:

Najlepší videoklip: 
Beyoncé ft. Jay Z - Drunk In Love 
Iggy Azalea ft. Charli XCX - Fancy 
Miley Cyrus - Wrecking Ball
Pharrell Williams - Happy 
Sia - Chandelier 

Najlepší popový videoklip: 
Ariana Grande ft. Iggy Azalea - Problem
Avicii ft. Aloe Blacc - Wake Me Up 
Iggy Azalea ft. Charli XCX - Fancy 
Jason Derulo ft. 2 Chainz - Talk Dirty 
Pharrell Williams - Happy 

Najlepší hip-hopový videoklip: 
Childish Gambino - 3005 
Drake ft. Majid Jordan - Hold On (We’re Going Home)
Eminem - Berzerk 
Kanye West - Black Skinhead 
Wiz Khalifa - We Dem Boyz 

Najlepší rockový videoklip: 
Arctic Monkeys - Do I Wanna Know? 
Black Keys - Fever 
Imagine Dragons - Demons 
Linkin Park - Until It’s Gone 
Lorde - Royals

Najlepší videoklip interpreta: 
Ed Sheeran ft. Pharrell Williams - Sing
Eminem ft. Rihanna - The Monster 
John Legend - All of Me 
Pharrell Williams - Happy 
Sam Smith - Stay With Me 

Najlepší videoklip interpretky: 
Ariana Grande ft. Iggy Azalea - Problem 
Beyoncé - Partition 
Iggy Azalea ft. Charli XCX - Fancy 
Katy Perry ft. Juicy J - Dark Horse
Lorde - Royals 

Najlepšia spolupráca: 
Ariana Grande ft. Iggy Azalea - Problem 
Beyoncé ft. Jay Z - Drunk In Love
Chris Brown ft. Lil Wayne a Tyga - Loyal 
Eminem ft. Rihanna - The Monster 
Katy Perry ft. Juicy J - Dark Horse 
Pitbull ft. Kesha - Timber 

Interpret, ktorého sa oplatí sledovať: 
5 Seconds of Summer - She Looks So Perfect 
Charli XCX - Boom Clap 
Fifth Harmony - Miss Movin’ On
Sam Smith - Stay With Me 
Schoolboy Q - Man of the Year 

Najlepší videoklip s posolstvom: 
Angel Haze ft. Sia - Battle Cry 
Avicii ft. Dan Tyminski - Hey Brother 
Beyoncé - Pretty Hurts
David Guetta - One Voice 
J. Cole - Crooked Smile 
Kelly Rowland - Dirty Laundry 

Najlepšia výprava: 
Arcade Fire - Reflektor
DJ Snake & Lil Jon - Turn Down For What 
Eminem - Rap God 
Iggy Azalea ft. Charli XCX - Fancy 
Tyler, the Creator - Tamale 

Najlepšia choreografia: 
Beyoncé - Partition 
Jason Derulo ft. 2 Chainz - Talk Dirty 
Kiesza - Hideaway 
Michael Jackson ft. Justin Timberlake - Love Never Felt So Good 
Sia - Chandelier
Usher - Good Kisser 

MTV Clubland Award: 
Calvin Harris - Summer 
Disclosure - Grab Her! 
DJ Snake & Lil Jon - Turn Down For What 
Martin Garrix - Animals 
Zedd ft. Hayley Williams - Stay the Night

Najlepšia kamera: 
30 Seconds to Mars - City of Angels 
Arcade Fire - Afterlife 
Beyoncé - Pretty Hurts
Gesaffelstein - Hate Or Glory 
Lana Del Rey - West Coast 

Najlepšia réžia: 
Beyoncé - Pretty Hurts 
DJ Snake & Lil Jon - Turn Down For What
Eminem ft. Rihanna - The Monster 
Miley Cyrus - Wrecking Ball 
OK Go - The Writing’s On The Wall 

Najlepší strih: 
Beyoncé - Pretty Hurts 
Eminem - Rap God
Fitz and the Tantrums - The Walker 
MGMT - Your Life is a Lie 
Zedd ft. Hayley Williams - Stay the Night 

Najlepšie vizuálne efekty: 
Disclosure - Grab Her! 
DJ Snake & Lil Jon - Turn Down For What 
Eminem - Rap God 
Jack White - Lazaretto 
OK Go - The Writing’s On The Wall

Najlepšie Lyric Video: 
5 Seconds Of Summer - Don't Stop
Demi Lovato ft. Cher Lloyd - Really Don't Care 
Austin Mahone ft. Pitbull - Mmm Yeah 
Ariana Grande ft. Iggy Azalea - Problem 
Katy Perry - Birthday

Autor: Marek Majzon
Foto: Jordan Strauss / Matt Sayles (Invision/AP)