Anglická rocková kapela Radiohead vydá 14. októbra reedície albumov Kid A (2000) a Amnesiac (2001). Novinky sa dostanú na trh na 12-palcových dvojvinyloch pod značkou XL Recordings.

Nahrávka Kid A vyšla pôvodne 2. októbra 2000 a dostala sa na vrchol britského albumového rebríčka aj amerického Billboardu 200. Na produkcii s kapelou spolupracoval Nigel Godrich. Album obsahuje skladby ako Everything in Its Right Place, The National Anthem alebo Idioteque. Formácia zaň dostala Grammy v kategórii Najlepší alternatívny album, pričom štúdiovku nominovali aj v kategórii Album roka. 

Piaty album kapely Amnesiac sa dostal na trh 5. júna 2001. Na nahrávke opäť pracoval spomínaný producent Nigel Godrich. Štúdiovka dobyla UK Chart a v Billboarde 200 sa dostala na druhú priečku. Z nahrávky pochádzajú single Pyramid Song, I Might Be Wrong a Knives Out. Muzikanti sa s týmto počinom uchádzali o Grammy za Najlepší alternatívny album. 


Kapela Radiohead vznikla v roku 1985 v Abingdone a jej zloženie je dodnes nezmenené - tvoria ju Colin Greenwood (basgitara), Ed O'Brien (gitara, vokály), Thom Yorke (spev, gitara, klávesy), Jonny Greenwood (gitara, klávesy) a Philip Selway (bicie, perkusie). Preslávili sa piesňou Creep z debutového albumu Pablo Honey (1993), po ktorom nasledovali nahrávky The Bends (1995), OK Computer (1997), spomínané Kid A a Amnesiac, Hail To The Thief (2003), In Rainbows (2007), The King Of Limbs (2011) a A Moon Shaped Pool (2016).

V roku 2005 ich magazín Rolling Stone zaradil na 73. miesto v rebríčku najlepších interpretov všetkých čias. Greenwood a O'Brien zas nechýbali v zozname najlepších gitaristov a Yorke v rebríčku najlepších spevákov. V roku 2009 čitatelia tohto časopisu vyhlásili Radiohead za druhého najlepšieho interpreta nultých rokov 21. storočia. Kapela má na konte tri ocenenia Grammy, jednu Ivor Novello Award či päť nominácií na Mercury Prize. 

Zdroj: SITA
Foto: Facebook.com/radiohead  

Súvisiaci interpreti: Radiohead