Britský spevák Joe Cocker vystúpi na jar budúceho roka vo Viedni a Prahe. Zavíta tam v rámci Fire It Up European tour, na ktorom predstaví svoj nový štúdiový album Fire It Up, ktorý vyjde v novembri. Na Slovensku hral už niekoľkokrát, tento raz ho zrejme na svojom turné vynechá.

V rakúskej metropole, konkrétne v Stadthalle, sa 68-ročný anglický spevák ukáže 20. mája, v pražskej O2 arene už o deň skôr. Vstupenky na koncert v hlavnom meste Česka sa začnú predávať v utorok 30. októbra.

Joe Cocker sa narodil počas druhej svetovej vojny v anglickom Sheffielde. Vďaka nezameniteľnému chrapľavému hlasu sa začal presadzovať na hudobnom poli, keď začínal s coververziami skladieb od The Beatles. V roku 1969 sa biely soulman zúčastnil na legendárnom festivale Woodstock, kde odspieval dovedna päť skladieb. Práve na konci šesťdesiatych a na začiatku sedemdesiatych rokov zaznamenal svoje najväčšie úspechy, keď sa presadzoval s nahrávkami v Európe, ale najmä za oceánom v USA.

V roku 1982 získal prestížne ocenenie Grammy za dueto s Jennifer Warnes s názvom Up Where We Belong. Táto pieseň má na svojom konte aj Oscara. Druhá Grammy nasledovala v roku 2001, keď ho uviedli do siene slávy. Joe Robert Cocker, ako znie jeho celé meno, sa na Slovensku naposledy predstavil vlani v máji, kedy vystúpil v bratislavskom NTC. Na tom istom mieste sa predviedol aj v decembri 2007.

Informácie pochádzajú z webových stránok livenation.cz a skalarmusic.at.

Zdroj: SITA
Foto: Igor Daniš - archív Hudba.sk

Súvisiaci interpreti: Joe Cocker