Fanúšikovia world music by si mali zapamätať dátumy 10. a 14. november. Práve vtedy sa totiž bude v hlavnom meste konať prvý ročník festivalu KlezMORE. Podujatie, na ktoré Bratislava roky čakala, zastrešuje občianske združenie Tradition, členovia skupiny Pressburger Klezmer Band a známy viedenský promotér Friedl Preisl.

Dva festivalové večery budú patriť nezabudnuteľným koncertným zážitkom v znamení svetových klezmerových hviezd. Merlin a Polina Shepherd, Sasha Lurje, Pressburger Klezmer Band a originálna tanečná dvojica. Organizátori festivalu KlezMORE vsadili na silné mená a intenzívne hudobné spojenia. Jedným z nich je aj spolupráca s rovnomenným viedenským podujatím. Ten má už desať rokov povesť jedného z najrenomovanejších židovských festivalov.

"V Bratislave niečo podobné, aspoň nám, dlho chýbalo. Organizovali sa tu síce podujatia spojené so židovskou kultúrou, ale niečo väčšie a dlhodobejšie neexistovalo. Poslednou kvapkou bol pre nás vznik festivalu Mazal Tov v Košiciach. Povedali sme si, že v Bratislave už treba určite niečo spraviť," vysvetľuje vznik festivalu Andrej Werner zo skupiny Pressburger Klezmer Band (PKB).

Meno jednej z našich najlepších world music zoskupení svieti na európskej scéne stále jasnejšie. Svoj podiel má aj na samotnej dramaturgii festivalu KlezMORE. "S Merlinom Shepherdom nás viaže hudobná spolupráca a z toho vzniknuté niekoľkoročné priateľstvo. Súčasne sme však Bratislave chceli ponúknuť niečo iné ako spojenie Merlina s PKB, a preto sme na dátum 14.november vybrali komorný koncept na ideálnom mieste. Koncertnú sieň Klarisky a v nej podmanivý zvuk Merlinovho klarinetu doplnený klavírom a spevom v podaní jeho ruskej manželky Poliny, ktorá sa predstaví v Bratislave po prvýkrát."

Čo sa týka prvého koncertu, PKB naň pripravil druhý ročník svojho hudobno-tanečného projektu, tento rok pod názvom JUH!. "Počas pobytu v Kodani sme sa spoznali s výbornou lotyšskou speváčkou Sashou Lurje. Tá tam koncertovala s hviezdami klezmeru Alanom Bernom z Brave Old World a Lorinom Sklambergom z The Klezmatics. Nápad na spoluprácu vznikol ešte počas náhodného stretnutia na letisku. Spoločne sa premiérovo predstavíme 10. novembra na koncerte v Mestskom divadle P.O. Hviezdoslava," dodáva Werner. Domáce hviezdy world music sa okrem vystúpenia so vzácnym zahraničným hosťom predstavia aj v hudobno-tanečnom projekte JUH!. V sólistických tanečných úlohách im budú sekundovať David Schimmer a Linda Luptáková.

Fanúšikov klezmeru určite poteší možnosť výhodnej festivalovej permanentky. Vďaka nej si môžu za výhodnejšie vstupné vychutnať oba koncerty festivalu KlezMORE. A prečo by si festival KlezMORE nemali nechať ujsť aj klezmerom nedotknutí poslucháči? "Aby mali možnosť spoznať rodiaci sa festival. A výborných muzikantov, ktorí na ňom tento rok vystúpia. A to nielen v Bratislave, ale aj vo Viedni," uzatvára Andrej Werner. Festival KlezMORE sa bude v hlavnom meste konať v dňoch 10. a 14. novembra.

Informácie a foto pre Hudba.sk poskytol Robert Pospiš z Real Music House.