Vo veku 73 rokov v pondelok zomrel americký spevák Bobby Vee. Smutnú správu potvrdil jeho syn Jeff Velline a dodal, že otec naposledy vydýchol v pokoji, obklopený rodinou. Interpret trpel Alzheimerovou chorobou.

Bobby Vee, vlastným menom Robert Thomas Velline, sa narodil 30. apríla 1943 v meste Fargo v Severnej Dakote. Na hudobnej scéne sa pohyboval od konca 50. rokov minulého storočia. Medzi jeho najväčšie hity patria skladby ako Rubber Ball, Take Good Care Of My Baby, Devil Or Angel, Run To Him alebo Come Back When You Grow Up.

Bobby Vee nahral a vydal svoj prvý singel v roku 1959. Autorská skladba Suzie Baby mu priniesla pozornosť väčších hráčov hudobného priemyslu a tak dostal zmluvu od spoločnosti Liberty Records, ktorá ho vykúpila zo vzťahu s lokálnym vydavateľstvom Soma Records.

Jeho singel z leta 1961 Take Good Care Of My Baby zaradili po vydaní do svojho repertoáru aj vtedy začínajúci The Beatles. V roku 1980 pieseň nahrala iná britská skupina. Nahrávka v podaní Smokie zopakovala hitparádový úspech piesne z roku 1961, kedy sa Bobby Vee prvýkrát dostal na vrchol amerického singlového rebríčka.


Zaujímavosťou je, že v začiatkoch kariéry hrával v Bobbyho kapele hudobník s pseudonymom Elston Gunn, ktorého dnes celý svet pozná pod menom Bob Dylan. Ten sa k tejto epizóde svojho muzikantského života hlási aj vo svojej biografii. V knihe opisuje svoje priateľstvo so spevákom, ktorého sprevádzal ako gitarista.

Boby Vee sa v 60. rokoch objavil aj v niekoľkých celovečerných filmoch. Bol ženatý, s manželkou Karen Bergen sa vzali v roku 1963 a mali spolu štyroch potomkov. Karen zomrela vlani vo veku 71 rokov na zlyhanie obličiek. 

Zdroj: SITA, leh
Foto: AP Photo/Jeff Baenen