Vo veku 70 rokov v utorok podvečer po ťažkej chorobe zomrel český hudobný skladateľ, dirigent a príležitostný spevák Petr Hapka. Informáciu potvrdil pre Lidové noviny dlhoročný Hapkov priateľ a spolupracovník, textár Michal Horáček, ktorý sa ju dozvedel telefonicky od Hapkovej dcéry Petrušky.

Dvojica Hapka - Horáček mala za sebou 30 rokov spolupráce, ktorá priniesla viacero kultových nahrávok. "Zažil som s Petrom Hapkom jedinečné chvíle, ktoré mi nikto iný nemohol sprostredkovať," konštatoval Horáček pre Lidovky.cz a dodal, že v živote stretol mnoho schopných a múdrych ľudí, ale iba jedného človeka, ktorý bol podľa jeho slov géniom. A to bol Petr Hapka.

Neskôr Michal Horáček na svojom Facebooku napísal: "Petr Hapka zomrel. Zo všetkých tvorivých ľudí, ktorých som v živote stretol, bol on jedinečný: keď si sadal za klavír, očakával som zázrak. Mnohokrát k nemu prišlo. Popísať sa ten pocit nedá. Nebude chýbať iba mne a rodine. Viem, že bude chýbať mnohým ďalším, do ktorých životov jeho svojrázna, emóciami naplnená hudba vstúpila; nie je to iba súkromná strata, ale strata národná. Zázrakov je málo a géniov taktiež. Dobré je, že v hudbe tu s nami bude naďalej, a nielen s nami. I tým, čo sa ešte len narodia, bude stále mať čo povedať o slovami nevyjadriteľných úzkostiach i túžbach. Nechce sa mi teraz písať nič viac. Tak iba: Nech je ti ľahká zem, Petře."

S hudbou vyrastal a s jeho hudbou vyrastali mnohí z nás

Petr Hapka sa narodil 13. mája 1944 v Prahe v umeleckej rodine - bol synom opernej speváčky a maliara, medzi jeho príbuznými bol aj slávny operetný skladateľ Franz Lehár. Na klavíri hral od troch rokov, vďaka vrodenému talentu už v štyroch zložil prvé pesničky. Vyštudoval pražské konzervatórium. Málokto vie, že ako 20-ročný napísal jazzový kúsok Malá píseň pre už vtedy populárneho Karla Gotta, pričom išlo o jeho prvú skladbu interpretovanú profesionálnym spevákom. Neznamenala však prelom v jeho kariére, viac v 60-tych rokoch zaujal pôvodnými šansónmi pre Hanu Hegerovú (Obraz Doriana Graye).

Napísal hudbu k viac ako 80 celovečerným a dokumentárnym filmom, ako aj televíznym seriálom, napríklad Tisícročná včela, Páni kluci, Den pro mou lásku, Panna a netvor, Akce Bororo, Deváté srdce, či Kráva. Osobne si najviac vážil spoluprácu s režisérmi Jurajom Herzom a Jurajom Jakubiskom. Práve vďaka jeho filmu Perinbaba, ktorý je už desiatky rokov neodmysliteľnou súčasťou vianočného vysielania slovenských televízií, s Hapkovou hudbou okrem jeho súputníkov vyrástla aj generácia dnešných tridsiatnikov a dvadsiatnikov.


Jeho piesne s Horáčkom spievali české i slovenské hviezdy

V 80. rokoch sa vďaka spolupráci Hapku s Horáčkom zrodili albumy ako Potměšilý host s nahrávkami Hany Hegerovej alebo V penziónu Svět, na ktorých si zaspieval aj samotný skladateľ. S časovým odstupom nasledovali ich ďalšie spoločné projekty Citová investice (1996), Mohlo by tu být i líp (2001), Strážce plamene (2006) alebo Kudykam (2009).

Hapkom spolupracovali okrem českých hviezd ako Hegerová, Lucie Bílá, Jiří Korn, Hana Zagorová či Michael Kocáb aj viacerí slovenskí interpreti, vrátane Richarda Müllera, Jany Kirschner, Mariky Gombitovej alebo Szidi Tobias.

Medzi najväčšie hity, pod ktorými je (väčšinou s Horáčkom) podpísaný, patria piesne Levandulová, Štěstí je krásna věc, IndividualitaS cizí ženou v cizím pokoji, Bude mi lehká zemDívám se, dívám, Rozeznávám a mnohé ďalšie. Vlastne, označiť ich za hity, vzhľadom k tomu, čo sa dnes pod týmto slovom rozumie, nie je celkom presné. Sú to nadčasové, napriek jeho skonu nesmrteľné piesne.

Na Slovensku si ho uctili na Viva Musica! festivale

Na jeho tvorbu si fanúšikovia mohli zaspomínať na špeciálnom koncerte Viva Petr Hapka!. Ten sa uskutočnil v júni 2013 v areáli Bratislavského hradu ako vyvrcholenie Viva Musica! festivalu. V sprievode orchestra pod taktovkou Oskara Rózsu jeho piesne spievali Lucie Bílá, Jana Kirschner, Szidi Tobias, Katarína Koščová, Petra Hapková, Jana Golisová, Michael Kocáb a František Segrado.

Medzi vrcholy podujatia, na ktorom zazneli aj hudobníkove najznámejšie filmové melódie, patrila menej známa pieseň Vidoucí, ale neviděná (Jana Kirschner) a duety Stáří (Kocáb+Segrado), Levandulová (Koščová+Segrado) a S cizí ženou v cízím pokoji (Bílá+Kocáb). Samotnému velikánovi českej hudby už vtedy zdravotný stav účasť neumožnil, na koncerte bol však ako špeciálny hosť prítomný Michal Horáček.

Hapka, ktorý bol dlho označovaný za "leva salónov" a z piatich vzťahov mal sedem detí, mal Alzheimerovu chorobu, ktorú sa začala naplno prejavovať po operácii bedrového kĺbu v marci 2013. Jeho zdravotný stav sa neustále zhoršoval. O skladateľa sa doma na Okoři až do jeho smrti starali jeho najbližší.

TIP: Počúvajte tvorbu Petra Hapku na Deezeri TU a TU

(Szidi Tobias)
(Jana Kirschner)

Text: Hudba.sk (zdroj: TASR, SITA, archív Hudba.sk)
Foto: Universal

Súvisiaci interpreti: Petr Hapka