Album o láske a živote vznikal od roku 2015, kedy Marcel Palonder dostal do rúk hudbu Henricha Leška otextovanú Marekom Maďaričom. Viaceré zo skladieb vznikali pôvodne pre divadelnú hru Dáma bez kamélie. Tie následne doplnili novými piesňami.

Počas krstu, ktorý sa uskutočnil v stredu (23.11.) v bratislavskom Divadle v podpalubí, zaspieval Marcel Palonder nielen skladby Stačí tvoj pohľadSom v tom nevinne či Posledné tango, ktoré sa nachádzajú na novom albume, ale aj Kým nás mášMandyRoxanne, tangá v podaní umelcov z projektu Tango Ultimo a mnohé ďalšie. Speváka v priebehu večera sprevádzali Juraj Griglák, Martin Valihora, Eugen Vizváry, Michal Bugala a ďalší známi slovenskí hudobníci.

Album Posledné tango pokrstila Marcelova dlhoročná blízka kamarátka Lucia Hablovičová. "Želám tomuto CD veľa spokojných poslucháčov a nech všetkým robí príjemné chvíle," povedala krstná mama, ktorá zároveň vyjadrila presvedčenie, že je škoda vylievať kvalitnú whiskey na album, preto album napokon pokrstila vzdušným bozkom a škótskou whiskey si prítomní pripili. 

Lucia Hablovičová krstí album Posledné tango, 2016 Zdroj: Roman SkybaViac fotografií z krstu

Spomedzi už doteraz predstavených singlov z albumovej novinky sa medzi ľuďmi zatiaľ najviac udomácnila skladba Som v tom nevinne, ktorou spevák krst oficiálne otvoril. Pieseň je o náročnom období, kedy pre väčšinu ľudí prichádza "posledná šanca" na kariérny či osobný úspech, starosti spojené s financiami či naštrbené medziľudské vzťahy. Práve priamočiarosť skladby a interpretačné prevedenie môžu zvádzať k názoru, či bola napísaná podľa Marcelovho životného príbehu. "Skladba je všeobecne o mužoch v mojom veku. Ostatne, celý album je o láske a živote a každý poslucháč v ňom nájde niečo, s čím sa môže stotožniť," hovorí Palonder.

"Veci netreba brať doslovne. Text Som v tom nevinne je o nás, približne päťdesiatnikoch. Je to o tom, že okolo päťdesiatky človek uvažuje, že veľa vecí mu nevyšlo a refrén 'Prežil som pohromu, začínam odznovu', sa týka mnohých," povedal na krste autor textov Marek Maďarič, pričom prezradil, že jedna zo skladieb je napísaná takmer doslovne o jeho otcovi. "Marcela sme trochu hľadali. Nakoniec sme ho našli a myslím si, že to veľmi dobre dopadlo," dodal o spolupráci autor hudby Henrich Leško


Na prácu na jednotlivých skladbách si podľa Marcela Palondera vyhradili dostatok času. "Pri príprave albumu sú celkom žiaduce aj občasné pauzy, je príjemné nechať veci uležať. Nikam sme sa neponáhľali, aby tie skladby chytili patinu," poznamenal 52-ročný rodák z Humenného v rozhovore pre agentúru SITA. Ako dodáva, album Posledné tango je o živote z pohľadu muža v zrelom veku. "Z môjho pohľadu tie skladby nie sú o pesimizme, ale o živote. Človek počas života zažije veľa vlnoviek. Sám som ich niekoľko okúsil, no časom som voči nim získal imunitu," podotkol spevák.

Texty z pera aktuálneho ministra kultúry MarekMaďariča mu podľa vlastných slov veľmi sadli. "Mám rád Marekove texty. Sú civilné, bez prílišného klišé, vyjadrujú život a príbehy človeka, ktorý už niečo prežil. Na nič sa to nehrá. Našiel som sa v nich," uviedol Palonder, ktorý na album prizval i priateľku svojho synovca, herca a speváka Tomáša Palondera, herečku Kristínu Greppelovú. Tá si zaspievala hneď v piatich z dvanástich skladieb. "Hľadali sme speváčku, ktorá by bola vášnivá, citlivá, so životnou skúsenosťou a so zaujímavým hlasom. Jednoducho Kika. Poznáme sa roky a bola pre nás všetkých jasnou voľbou," podotkol hudobník, ktorý plánuje budúci rok s albumom vyraziť na turné.

"Zároveň som už začal pracovať aj na ďalšom albume. S mojimi kolegami hudobníkmi sme sa dohodli na oživení projektu Tango Ultimo, pre ktorý som v uplynulom období napísal veľa nových skladieb. Mám rád obdobia, keď sa niečo tvorí a niečo sa rodí. Nemám rád, keď sa hudba robí povrchne. Tangu som sa pred časom oddal a myslím, že to je krásny projekt. Dúfam, že ním obohatíme našu hudobnú scénu," uzavrel Palonder.

Zoznam skladieb na albume Posledné tango:

1. Som v tom nevinne
2. Posledné tango
3. Stačí tvoj pohľad
4. Do plaču
5. Medzi
6. Mama
7. Nachytaní
8. Nikdy nevieš
9. Ako blesk
10. Špaky
11. Skazení
12. Na úpätí hory


Redakciu Hudba.sk informovala Andrea Čurná z agentúry Woo Woo. Článok sme doplnili o citácie z rozhovoru agentúry SITA.

Foto: Roman Skyba

Súvisiaci interpreti: Marcel Palonder