Už po tretíkrát sa s novým programom do Blue Note vracia projekt Džez v príbehoch/Noci s ikonami džezu. Divácky obľúbený projekt, ktorého srdcom a pulzom sú špičkoví jazzmeni spolu s mladou krvou domácej jazzovej scény, už tretiu sezónu hrá a rozpráva príbehy ukryté v histórii jazzovej hudby.

Podujatie Džez v príbehoch/Noci s ikonami džezu prináša historky zo života jazzových ikon, ktorými sú legendárni skladatelia a interpreti jazzu. Tentokrát bude večer venovaný rodákovi z Brooklynu, skladateľovi, ktorého diela interpretovali takí velikáni ako John Coltrane, Ella Fitzgerald, Frank Sinatra, Billie Holiday alebo Miles Davis, Georgeovi Gershwinovi.

Takmer každý pozná skladbu Summertime. Aj názov opery Georgea Gershwina, Porgy a Bess. Napísal ju spolu so svojim bratom, textárom Iraom Gershwinom a autorom libreta DuBoseom Heywardom. Odtiaľ pochádza aj skladba Summertime, ktorej chytľavá melódia priniesla nadčasový úspech a dodnes ju hrávajú umelci všetkých žánrov po celom svete.
Počas večera zaznejú aj iné, kedysi populárne pesničky, dnes štandardy, ich príbehové pozadie a poéziu.

Opäť sa stretnú skúsení džezmeni s mladou generáciou vokalistov a inštrumentalistov. Kapelu tvorí fantastický klavirista Gabriel Jonáš, mladý talentovaný kontrabasista Vlado Máčaj, vynikajúci jazzový bubeník Marián Ševčík, spievať budú Jana Gavačová, Adriena Bartošová, Berco Balogh a Samuel Hošek. Sprievodného slova sa ujme autorka projektu Jana Gavačová. Špeciálnym hosťom večera bude špičkový český saxofonista Ondřej Štveráček, ktorého prirovnávajú k legendárnemu Johnovi Coltraneovi.


Informácie a foto pre Hudba.sk poskytla Jana Gavačová, autorka projektu.

Súvisiaci interpreti: George Gershwin