Mladá bratislavská hudobná formácia Medial Banana sa veľmi rýchlo od svojho vzniku v roku 2009 stala ikonou slovenského reggae. Momentálne však mieri ešte ďalej, s jedinečným albumom spoluprác, ktorý vznikol minulý rok na Jamajke, totiž aktuálne dobýja svet.

Kapela má za sebou extrémne produktívny rok vyplnený unikátnym albumovým projektom Inna Jamdown, zásluhou ktorého meno Medial Banana začína rezonovať v medzinárodnom hudobnom kontexte. Najrešpektovanejší reggae web Reggaeville.com, na ktorého Youtube kanáli mal v decembri premiéru videoklip Rockin' It (feat. Micah Shemaiah, Infinite & Spectacular), totiž aktuálne zaradil Inna Jamdown do výberu najlepších albumov roka 2016. V konkurencii 200 nominovaných kapiel z celého sveta sa Slováci dostali na skvelé 15. miesto.

O slovensko-jamajskom albume a sprievodnom dokumente už formou článkov či recenzií informovali aj ďalšie významné zahraničné médiá, napríklad španielsky web Reggae.es, chorvátsky Reggae.hr, rumunský Zonareggae.ro alebo český Jahmusic.net. Single z albumu zase hrávajú zahraničné rádiá, napríklad francúzske rádio Party Time Radio má v playlistoch spolupráce Medial Banana s umelcami ako Anthony B (King In My Castle) a Bay-C (Talking Blues).

Medial Banana a Anthony B & crew Zdroj: Lousy AuberMedial Banana s Anthonym B a jeho crew

Cesta na Jamajku, ktorá predčila očakávania

Album Inna Jamdown vyšiel v decembri, jeho príbeh sa však začal písať oveľa skôr. Hlavnou myšlienkou mimoriadne ambiciózneho projektu bolo uskutočniť sen azda každého reggae muzikanta na svete - podniknúť expedíciu na Jamajku, rodiska a svetového centra reggae hudby. Nešlo však len o obyčajný "poznávací výlet", cieľom skupiny bolo prepojiť jamajskú reggae kultúru so slovenskou produkciou. Mladí hudobníci so sebou do mekky reggae v januári 2016 priniesli vlastné skladby z čerstvo vydaného albumu Rockin' It, aby na Jamajke nielen pozorovali, ako budú ľudia na ich tvorbu reagovať, ale zároveň si dali za cieľ zaujať aj jamajských umelcov a získať ich na spolupráce.

Nebola to pritom naivná myšlienka, pretože podobné jamajsko-európske spolupráce sú na reggae scéne pomerne častým javom. Navyše album Rockin' It - napriek tomu, že je prevažne v slovenčine - zaraďujú zahraničné weby medzi najlepšie európske reggae produkcie a Medial Banana prirovnávajú k francúzskym Dub Inc. Slováci teda na Jamajku prišli s reputáciou kapely, ktorá patrí k vychádzajúcim hviezdam európskej reggae scény.

Reakcie jamajských umelcov napriek tomu predčili očakávania. Ako sa vyjadrili viacerí oslovení umelci, kvalita ich presvedčila. Na Jamajke sa skupine podarilo nahrávať s reggae legendami ako Anthony B, Jah Mason či Bay-C, ale aj s vychádzajúcimi hviezdami scény ako Derajah, Davianah, Spectacular, Dre & KJ či Micah Shemaiah. Tí všetci prispeli svojimi hlasmi do riddimov (hudobné podklady) z albumu Rockin' It a dvoch ďalších dovtedy nezverejnených skladieb, čoho výsledkom je slovensko-jamajský kompilačný album Inna Jamdown.

Rozhovor: Medial Banana: Reggae nie je len weed a smiech, ale aj násilie a odboj

Dokument čoskoro uvidia aj v zahraničí

Počas svojho pobytu na Jamajke nakrútili Medial Banana aj sedemdielny dokument, ktorý medzinárodne výchádza už o pár dní. Aj tu ide o jedinečný koncept, kde sa divák najskôr zoznámi s umelcom, ktorý kapelu zaviedol na svoje obľúbené miesta, ďalej nazrieme do tvorivého procesu a každý diel vrcholí aj krátkym mini-klipom k novovzniknutej spolupráci.

Jednotlivé diely dokumentu kapela na Slovensku odpremiérovala postupne už počas leta 2016, následne ho v celej dĺžke predstavila na veľkom decembrovom turné, na ktorom koncertu vždy predchádzalo premietanie dokumentu a beseda s fanúšikmi. Okrem strihania dokumentu skupina minulý rok veľmi starostlivo spracúvala aj množstvo hudobného materiálu, ktorý si z ostrova priviezla. K dvom novým skladbám, ktoré vznikli najskôr v jamajskej verzii, skupina dodatočne nahrala aj vlastné kapelové verzie. Jednou z týchto noviniek je skladba Doba strieda dobu, ktorú na Jamajke naspievala krásna a talentovaná mladá speváčka Davianah pod názvom One Step.

"Je to niečo zahraničné a predsa slovenské, takže kvóty spĺňame," hovorí s úsmevom manažér kapely Sveťo Moravčík. Ako dodáva, chalani z Medial Banana majú obrovskú radosť, že sa celý projekt vydaril a všetkým odporúčajú veriť svojim snom a urobiť pre ich naplnenie všetko, čo je v ich silách. A najpodstatnejšie je potom poznanie, že dobré sa chváli samo - v medzinárodnom éteri si unikátny hudobno-filmový projekt razí cestu sám.

Celý album Inna Jamdown môžete počúvať vo forme playlistu na Youtube alebo si objednať CD na webe Shop.rukahore.sk.


Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk poskytol za kapelu Medial Banana Sveťo Moravčík. Viac sa dozviete na oficiálnych stránkach kapely medialbanana.com a www.facebook.com/MedialBanana.

Foto: Lousy Auber