Posledné dni priniesli viacero zaujímavých noviniek, či už oficiálnych klipov alebo aspoň lyric videí. Najväčší rozruch vyvolala skladba, ktorú bez ohlásenia zverejnili britskí Coldplay, ešte viac však prekvapili výraznou zmenou zvuku. Nové hudobné videá majú aj Haim, The Horrors, Zac Brown Band či Julio Bashmore s Jessie Ware.

Britská kapela Coldplay včera zverejnila skladbu Midnight, ktorá prišla úplne nečakane. Najviac však zaujali výraznou zmenou zvuku, v ktorom absentujú typické gitary či klavír - je postavená na elektronike. V spolupráci s producentom Johnom Hopkinsom tak jedna z najpopulárnejších kapiel posledných desaťročí nahrala pieseň, ktorá určite nebude komerčným hitom, no posúva tvorbu Coldplay do zatiaľ neprebádaných hudobných teritórií. Svojou intimitou novinka najviac pripomína Bon Iver, počuť však aj vplyv Jamesa Blakea, Sigur Rós a ambientnej elektroniky, ktorá nesie jasný Hopkinsov rukopis (stačí si vypočuť jeho skvelý minuloročný album Immunity).

Pieseň, s výnimkou vokálu Chrisa Martina, ktorý je však skreslený, ani neznie ako Coldplay - skôr by sa takáto skladba dala očakávať napríklad od Underworldu. Aj videoklip, ktorého režisérkou je Mary Wigmore, viac pripomína vizuálny štýl slávnych elektronických kapiel. V každom prípade ide o zaujímavú zmenu, ktorá vyvolala nielen medzi fanúšikmi veľké očakávania v súvislosti s pripravovaným šiestym albumom. Coldplay podľa hovorcu ich vydavateľstva "pracujú na novinke, ktorá by mala byť hotová už čoskoro".


Členky americkej indiepopovej skupiny Haim predstavili videoklip k aktuálnemu singlu If I Could Change Your Mind z debutového albumu Days Are Gone (2013). Réžie videoklipu inšpirovaného retro štýlom sa ujal Warren Fu, ktorý pracoval aj na videách k piesňam Instant Crush francúzskeho dua Daft Punk alebo Miss Atomic Bomb americkej kapely The Killers. 

Formácia tiež nedávno oznámila, že vystúpi na viacerých letných festivaloch. Predstavia sa napríklad na poľskom Open'er festivale, ktorý sa bude konať od 2. do 5. júla v meste Gdynia. Objavia sa aj na americkom Coachella, írskom Longitude alebo dánskom festivale Roskilde. V marci si zahrajú vo viacerých mestách Veľkej Británie.


Britská formácia The Horrors zverejnila skladbu I See You, ku ktorej predstavila aj lyric video. Ide o prvú zverejnenú pieseň z ich očakávaného štvrtého albumu Luminous. Nahrávka by mala vyjsť 5. mája a bude obsahovať desať skladieb. "Na vydanie tohto albumu sa teším najviac. Myslím, že by bolo zavádzajúce povedať, že na ňom je viac gitár alebo viac syntetizátorov, pretože polovica gitár znie ako syntetizátory. Myslím, že podľa správnosti by som mal povedať, že je tam viac všetkého," uviedol spevák kapely Faris Badwan v rozhovore pre britský týždenník New Musical Express (NME).


Novú skladbu s lyric videom zverejnila aj americká kapela Zac Brown Band. All Alright pochádza z nahrávky The Grohl Sessions Vol. 1, ktorú produkoval líder Foo Fighters Dave Grohl.


A na záver opäť elektronika - bristolský producent Julio Bashmore si do novinky Peppermint prizval speváčku Jessie Ware. Pieseň sprevádza dosť uletený videoklip.


Text: Patrik Marflák (zdroj: SITA - Nme.com)
Foto: AP Photo/Paul White

Súvisiaci interpreti: Coldplay, Haim