Vyše 50 miliónov prehratí videoklipu na Youtube, päť týždňov v rade na vrchole UK Chartu a platinové predaje či rebríčkové prvenstvá v ďalších krajinách ako Austrália, Kanada, Írsko, Holandsko, Nový Zéland, Švédsko a samozrejme domáce Dánsko. To je tohtoročná bilancia svetu doteraz neznámej skupiny Lukas Graham.

Ešte pred pár mesiacmi kvarteto mladých hudobníkov kombinujúcich pop rock s folkom, soulom a hip-hopovými beatmi mimo ich rodnej krajiny poznal málokto, no dnes ich možno pokojne označiť za zatiaľ najväčší hudobný objav roka 2016. Na hudobnej scéne pôsobia od roku 2011 a už pred vydaním debutu sa stali senzáciou na dánskej scéne. Z hľadiska medzinárodného úspechu je však prelomovým až aktuálny singel 7 Years, ktorý vydali minulý rok v septembri najskôr na dánskej značke Copenhagen Records, neskôr celosvetovo pod hlavičkou Warner Music.

Videoklip zverejnili v polovici decembra a v nasledujúcich mesiacoch si postupne razil cestu k fanúšikom po celom svete. Dnes má vyše 50 miliónov pozretí (ďalších takmer 40 miliónov má o mesiac skôr zverejnené lyric video), čo je pre doposiaľ neznámu kapelu z krajiny s takmer desaťkrát menším počtom obyvateľov obrovský úspech. Kedy sa to podarí niekomu zo Slovenska?

Noví dánski rekordéri prekonali Barbie Girl

Hovorí sa, že pre európske kapely je bránou do sveta úspech vo Veľkej Británii. Lukas Graham to jednoznačne potvrdzujú, a to aj napriek tomu, že pieseň ako prví začali "tlačiť" do popredia americkí skauti spoločnosti Warner Bros. Práve pod hlavičkou tohto silného vydavateľstva vyšiel singel ešte koncom minulého roka za oceánom. Konkurencia tam je však príliš veľká, a tak sa najskôr dostavil veľký úspech na ostrovoch. A práve počas piatich týždňov na čele UK Chartu (od začiatku februára) výrazne stúpol záujem o singel v celej Európe, u "protinožcov", aj v Amerike. Svedčí o tom aj fakt, že kým ešte koncom januára mali obe spomenuté videá na Youtube dohromady "len" päť miliónov pozretí, dnes už sa blížia k 100-miliónovej hranici.

V Kanade je singel aktuálne už s platinovým statusom na druhom mieste rebríčka a s odstupom pár mesiacov od vydania čoraz viac boduje aj na najväčšom hudobnom trhu sveta. V aktuálnom vydaní amerického rebríčka Billboard Hot 100 totiž kapele patrí tretia priečka a pravdepodobne to nebude jej maximum. Podobný vývoj ukazuje aj rebríček hranosti skladieb v slovenských rádiách (IFPI), kde hit 7 Years už niekoľko týždňov stabilne stúpa a najnovšie poskočil zo šiesteho už na tretie miesto.

V britskej hitparáde dokonca kapela stanovila nový rekord pre dánskych interpretov. Vďaka piatim týždňom na vrchole prekonala gýčovku Barbie Girl (1997) od skupiny Aqua a eurodanceový hit Saturday Night (1995) speváčky Whigfield (malý reminder, že keď máte chuť nadávať na prvoplánovosť či povrchnosť súčasnej hudby, stačí si spomenúť na mainstream 90-tych rokov). O komerčných úspechoch sympatických nováčikov svetového popu by sa dalo písať ešte dlho, no toto snáď stačí, aby ste si skladbu vypočuli a pod ňou si prečítali tú zaujímavejšiu časť príbehu - kto vlastne je Lukas Graham, o čom je samotná pesnička a prečo má taký úspech.


Z Christianie do Buenos Aires a celého sveta

Zakladateľom, hlavným autorom a spevákom skupiny je 27-ročný Lukas Graham Forchhammer, ktorý žije hudbou a umením už od detstva. Vyrastal na jednom z najpozoruhodnejších mieste v Európe - v kontroverznej anarchistickej komúne Christiania, ktorú založili squateri a prívrženci hnutia Hippies v priestoroch bývalých kasární v roku 1971. Pár ulíc a domov na priestore s rozlohou 34 hektárov neďaleko centra Kodane vyhlásili za nezávislé územie - z hľadiska úradov ide o polooficiálny resp. tolerovaný mikroštát uprostred mesta, ktorého obyvatelia (v súčasnosti približne 850 ľudí, 200 psov a 200 mačiek) majú vlastné pravidlá postavené čiastočne mimo dánskych zákonov, "štátnu" vlajku, a dokonca na platenie používajú vlastnú menu. Niektoré zo záberov v klipe 7 Years sa nakrúcali práve v Christianii, hoci bežne je tam zakázané fotiť či nakrúcať - a to aj napriek tomu, že jej hlavným zdrojom príjmov sú turisti.

Lukasova láska k hudbe bola v miestnej komunite umelcov a voľnomyšlienkárov absolútne prirodzeným vývojom. Najskôr sa síce realizoval ako detský herec - účinkoval v úspešnom rodinnom seriáli a daboval animované filmy (napr. Toy Story) - napokon však prevládla túžba byť muzikantom. Skúsenosti zbieral v Kodanskom chlapčenskom zbore a miešala sa uňho fascinácia írskou hudbou, ktorú spoznal vďaka otcovi, s klasickým rockom, soulom a hip-hopom. Ako veľkú inšpiráciu totiž uvádza okrem The Beatles, Rolling Stones či Jamesa Browna aj Dr. Dre a jeho album 2001 (1999). Možno sa pýtate, čím ho mohol raper a producent ovplyvniť, no po vypočutí skladby Mama Said je to azda až príliš jasné. K rôznorodosti jeho vplyvov prispelo aj šesť mesiacov, ktoré strávil v Buenos Aires. Podľa vlastných slov tam načerpal pozitívnu energiu, ktorá mu v Kodani chýbala.


Z Argentíny sa vrátil v roku 2010 a o rok neskôr založil kapelu, ktorá sa na dánskej scéne veľmi rýchlo stala koncertnou jednotkou. Na prvé turné Lukas Graham sa predalo 30-tisíc lístkov ešte predtým než vôbec vyšiel ich debutový album. Po jeho vydaní v roku 2012 nasledovali úspechy v susednom Nórsku, Švédsku či Nemecku, kapela sa z roka na rok z klubovej senzácie vypracovala na headlinera viacerých významných festivalov a jej lídra začali čoraz častejšie prirovnávať k britskému fenoménu Edovi Sheeranovi. Medzi hlavné devízy kapely totiž od začiatku patrili najmä kvalitné a uveriteľné anglické texty, dôkazom sú multiplatinové skladby ako Ordinary Things, Drunk in the Morning, Criminal Mind či Strip No More.

Spomienky na detstvo a sny o budúcnosti

Svoj prvý globálny hit 7 Years opisuje Forchhammer ako pieseň, ktorá hovorí o jeho živote doteraz, ale zároveň je aj o tom, v čo dúfa, že v ňom ešte v budúcnosti dosiahne. V melodickom refréne s meniacim sa textom sa tak postupne prepracuje od spomienok na to, čo mu rodičia hovorili, keď mal 7 a 11 rokov (pri chlapcovi z Christianie neprekvapí, že už v tom veku fajčil trávu), cez myšlienky 20-ročného mladíka a prognózu čoskoro-tridsiatnika až do veku 60 rokov. Vysvetľuje to tým, že jeho otec zomrel, keď mal 61 a musel si život v tom veku aspoň predstaviť, aby svoj smútok dokázal spracovať. "Je to pieseň o raste a starnutí. Začínam si uvedomovať, že byť otcom je tá najdôležitejšia vec. Mojím najväčším snom je nebyť nejakým zatrpknutým dedkom, chcem, aby kamaráti mojich detí hovorili: 'Ideš navštíviť svojho otca? Pozdravuj ho! Je skvelý.' Ja som mal perfektného otca," cituje Lukasa portál UK Chartu Officialcharts.com.

Práve smrť otca mladého pesničkára inšpirovala k napísaniu piesní, ktoré boli pre jeho kariéru prelomové. "Keby v roku 2012 nezomrel, nenapísal by som skladbu Happy Home, ktorá odštartovala náš úspešný príbeh v Škandinávii. A nenapísal by som 7 Years, ktorá nám priniesla zmluvu s americkým vydavateľstvom a napokon aj s Warner Bros.," prezradil neskôr v rozhovore pre tú istú stránku. V ňom tiež uviedol, že pri zemi ho pri aktuálnom úspechu drží práve skúsenosť z detstva a dospievania v špecifickom komunitnom prostredí Christianie, kde medzi ľuďmi vládla veľká súdržnosť a lojálnosť.

Pre bossov hudobného biznisu by možno bolo zaujímavejšie, keby bol Lukas sólovým interpretom a presťahoval sa do USA či Londýna, no zdá sa, že zatiaľ zostáva verný Dánsku a svojim spoluhráčom, ktorými sú Mark Falgren (bicie), Magnus Larsson (basgitara) a Kasper Daugaard (klávesy). Mimochodom, najväčšou hrozbou Christianie je záujem developerov o jej lukratívne pozemky. Možno mladá lojálna kapela vďaka hudbe zarobí dosť peňazí, aby sa jedného dňa stala záchrancom unikátnej komunity pred nenásytnými finančnými žralokmi. Mesto už pred pár rokmi ponúklo Christianii odkúpenie pozemkov za výrazne nižšiu cenu, než je ich trhová hodnota, aj tak ale išlo o sumu, ktorú si jej obyvatelia dovoliť nemohli.

Hit 7 Years sa bude nachádzať na eponymnom albume, ktorý vyjde už v piatok 1. apríla. Dlhohrajúci medzinárodný debut kapely Lukas Graham ponúkne výber najlepších skladieb z dvoch albumov vydaných v Dánsku v rokoch 2012 a 2015.


Autor: Patrik Marflák (zdroj: Warner Music, Officialcharts.com, Genius.com, wikipedia)
Foto: Facebook.com/LukasGraham