Mike + The Mechanics vydávajú nový album a oznamujú európske turné, v rámci ktorého sa 6. septembra po prvýkrát predstaví v Českej republike, a to v pražskej Lucerne. Z albumu Let Me Fly srší radosť, ktorá je po celú dobu existencie kapely jej neoddeliteľnou súčasťou.

A ako vždy, je tu mnoho ďalších zaujímavých postáv, ako napríklad postava nešťastného záletníka zo skladby Don´t Know Came Over Me, ktorá je prvým singlom z albumu. Hlavný Mechanik Mike Rutherford vysvetľuje: "Je to človek, ktorý je šťastne ženatý, miluje svoju ženu a všetko je skvelé. Po známosti na jednu noc však príde úplne o všetko. Bolo to bláznovstvo a on sa teraz kajá. Bolo mu odpustené? V tejto pesničke sa rozhrešenia nedočká. A nie je to autobiografická pieseň!"

Práca na albume Let Me Fly začala už v roku 2011, kedy bolo kapela na turné s albumom The Road. Išlo o prvý album so súčasnou zostavou. "The Mechanic moc nekoncertovali, takže som začal robiť to, čo pred 40 rokmi, a budovať svoje meno. Hrali sme na najrôznejších európskych festivaloch, absolvovali turné po Británii, v malých mestách, a áno, chceme byť veľkou koncertnou kapelou. Chémia funguje, pretože sme všetci veľmi odlišní ľudia, ktorí majú zmysel pre humor a sú nepredvídateľní. Ak v minulosti boli nejaké osobné problémy, hodil som ich za hlavu, jednoducho sme potrebovali nové piesne."

Zvuk albumu mal na starosti Brian Rawling, producent nahrávok Davida Bowieho, Tiny Turner či Cher. V roku 2015 predstavil Rawling Mikea Clarcovi Datchlerovi a nové skladateľské partnerstvo bolo na svete. Mike na novinke spolupracoval tiež s Frasserom T. Smithom a Edom Drewettom a spevákmi Andrewom Roachfordom a Timom Howarom. Nenahrávali však vo veľkých štúdiách. Natočili demonahrávky, ktoré kolovali medzi hudobníkmi, a tak vrstva po vrstve vznikali skladby.

Výsledkom je nadšený aj samotný Mike. "Predchádzajúci album The Road nikým neotriasol, pretože sme ho nahrali tesne po tom, ako sme sa stretli. Teraz sme sa naučili spolu hrať. Pre mňa je to dôkaz, že viem nahrať dobrú pesničku. Najťažšou časťou celého procesu je zostať aktuálny, ale každý kto hovorí, že mu na úspechu nezáleží, je klamár. To čo naozaj chcem je, aby sa to ľuďom páčilo. Potom máte pocit, že to všetko stálo zato. A moja žena ten album miluje viac, ako milovala moje sólové albumu. Verte mi, že toto je naozaj dobré znamenie."

Informácie a foto pre Hudba.sk poskytol Petr Novák z Live Nation.