Hudobníkova rezidencia Paisley Park neďaleko Minneapolisu by sa mala stať pamätným miestom pre fanúšikov legendárneho umelca. Tento zámer oznámil Maurice Phillips, manžel Princovej sestry Tyky. Uviedol tiež, že nedávno zosnulý Prince sa v posledných dňoch vôbec nešetril a nepretržite pracoval.

"Z Paisley Parku urobíme múzeum na Princovu pamiatku," potvrdil pre denník The Sun jeho švagor Maurice Phillips. "Bude to pre fanúšikov. Princovi na nich veľmi záležalo a takto si budú pripomínať jeho hudbu, ktorá je jeho odkazom. Prince sa vždy držal v ústraní, ale chcel by, aby sa na jeho hudbu nezabudlo," zdôraznil Phillips.

Jeho slová potvrdil aj spevákov prvý manažér Owen Husney, ktorý uviedol, že sám Prince si želal, aby sa z Paisley Parku stalo otvorené miesto pre fanúšikov. Niečo na štýl Gracelandu, hoci pôvodným zámerom bolo, aby budova zvonku pôsobila nedostupne a dizajnovo má od prívetivosti Elvisovho sídla naozaj ďaleko. Fanúšikovia, ktorí sa tam vo štvrtok po hudobníkovej smrti vybrali, aby sa symbolicky rozlúčili, sa schádzali pri plote. Navyše v daždivom počasí, ktoré však veľmi príhodne rozjasnila dúha.

 
Princov švagor v spomínanom rozhovore zároveň prezradil, že hudobník v dňoch pred svojou smrťou "pracoval nepretržite 154 hodín". Podľa Phillipsa vôbec nespal ani neodpočíval, čo mohlo viesť ku kolapsu jeho organizmu. "Bol som s ním ešte minulý víkend. Mali sme dobré vzťahy," povzdychol si. Rozhovor poskytol po súkromnom obrade, počas ktorého Princove telesné pozostatky spopolnili.

Pozrite sa, ako to vyzerá v Princovom sídle Paisley Park:


Súčasťou komplexu je aj trezor plný nevydanej hudby

Paisley Park bol v posledných dekádach Princovým obľúbeným miestom. Postavil ho v druhej polovici 80-tych rokov ako administratívno-hudobný komplex svojho vydavateľstva Paisley Park Records, ktorého súčasťou je obrovské nahrávacie štúdio aj koncertná sála. V roku 1994 vydavateľstvo zaniklo, no Prince si veľkolepú nehnuteľnosť ponechal, prechodne v nej prebýval, organizoval súkromné párty a koncerty pre priateľov a ľudí zo šoubiznisu, hral basketbal s hudobníkmi (či novinármi) a v neposlednom rade nahrával svoje albumy.

Podľa dostupných informácií sa v budove nachádza omnoho viac hudby, než za jeho života uzrelo svetlo sveta - takzvaný Vault (v preklade podzemie, krypta či trezor) údajne ukrýva tisícky nevydaných skladieb. Hudobníkova bývalá zvuková inžinierka Susan Rogers minulý rok pre britský denník The Guardian prezradila, že ide o "skutočný bankový trezor s hrubými dverami". Skladateľ Brent Fischer, ktorý s Princom spolupracoval vyše 30 rokov, zase uviedol, že viac než 70 percent Princovej hudby, na ktorej sa podieľali spolu s jeho otcom Clareom Fischerom, ešte nebola vydaná. Samotný Prince k tejto téme povedal: "Tak veľa hudby som do Vaultu uložil od osemdesiatych rokov preto, lebo som nechcel, aby ju ľudia počuli - nebola pripravená na zverejnenie."

Podľa právnikov pripadne vlastníctvo nahrávok Princovým dedičom, ktorými sú jeho sestra Tyka Nelson a päť nevlastných súrodencov. Či budú jeho postoj k nevydanej hudbe rešpektovať alebo dovolia producentom, aby skladby dokončili, tak ako napríklad v prípade Michaela Jacksona, je na ich rozhodnutí. Umelec totiž podľa Tyky Nelson nezanechal poslednú vôľu. Susan Rogers, ktorá pre Princa pracovala v rokoch 1983-1987 a podieľala sa aj na slávnych albumoch Purple Rain a Sign O' The Times - si myslí, že by nahrávky mali byť sprístupnené verejnosti. Uviedla to v rozhovore pre agentúru AFP.

"Môj osobný názor - prečo nie? Hudba je vyjadrením života, tak si vypočujme tieto vyjadrenia Princovho života." Zároveň však dodala, že s nahrávkami by sa malo pracovať zodpovedne. "Myslím, že by bolo skvelé pre historikov aj fanúšikov, ak by niekto tento materiál prešiel. Bola by som rada, ak by sa tá hudba dostala do rúk ľuďom, ktorí ho umelecky poznali najlepšie, čiže muzikantov, ktorí s ním v rôznych obdobiach pracovali." Podľa nej by mali nahrávky dokončiť v rovnakom štýle, akým spoločne pracovali, keď začali vznikať.

Hitparády sú ho plné 

Je teda pravdepodobné, že časť nevydaných nahrávok sa postupom času dostane na trh, no v súčasnosti rebríčkami hýbu tie, ktoré sa rozhodol vydať on sám. Podľa aktuálnych správ sa pár dní po jeho smrti dostali na prvých päť priečok priebežného vydania rebríčka UK Chart, ktorý vo finálnej podobe vyjde v piatok. Zoznamu aktuálne najpredávanejších albumov vo Veľkej Británii kraľuje interpretova kompilácia The Very Best of Prince (2001). Na druhom mieste je ďalšia výberovka Ultimate Prince (2006). Za ňou nasleduje jeho komerčne najúspešnejšia štúdiovka Purple Rain (1984), ktorá je zároveň soundtrackom filmu Purpurový dážď. Štvrtá je kompilácia The Hits/The B-Sides (1993) a päticu uzatvára Princov dvojalbum Sign O' The Times (1987).  

Prvé dve zo spomínaných "Best of" albumov a štúdiovka Purple Rain pritom do UK Chartu vstúpili už deň po Princovom úmrtí. V Amerike dokonca jeden deň stačil na to, aby sa výberovka The Very Best of Prince dostala na prvé miesto aktuálneho vydaniu amerického albumového rebríčka Billboard 200, pričom hneď za ňou sa umiestnil album Purple Rain (1984).

Už dnes je teda jasné, že po tomto týždni budú Princove nahrávky výrazne dominovať rebríčkom na oboch stranách Atlantiku. Podľa zástupcov The Official Chart Company by sa do Top 100 nového piatkového vydania UK Chartu malo dostať celkovo až 16 hudobníkových albumov. V singlovom rebríčku sa priebežne najvyššie dostal Princov singel Purple Rain, ktorý je aktuálne na druhom mieste. V roku 1984, keď pôvodne vyšiel, sa dostal najvyššie na ôsmu priečku. Zvýšenie predajov zosnulého umelca je bežným javom, no Princovým predajom navyše nepochybne prospieva aj fakt, že jeho tvorbu nie je možné počúvať na Youtube či v najpoužívanejších streamingových službách.

Prečítajte si tiež:

Hovoril si Prince, ale bol to kráľ. Svet hudby prišiel o jednu z najväčších ikon

Tvorivý velikán či definícia hudby. Prečítajte si, ako hviezdy spomínajú na Princa

Zimomriavkové pocty Princovi: Springsteen aj Gilmour zahrali Purple Rain

Text: Michaela Ivaničová, Patrik Marflák (NME.com, Time.com, News.sky.com, Telegraph.co.uk) + SITA (bbc.com, Officialcharts.com, archív)
Foto: Matt Sayles/Invision/AP

Súvisiaci interpreti: Prince