Ak by sme chceli na niekom z domácej scény názorne ukázať, čo to vlastne je ten "x-faktor", asi ťažko by sme hľadali vhodnejší príklad, než je Richard Müller. Nie je typickým popovým spevákom s veľkým hlasovým rozsahom a dokonalým zjavom, ale svojou osobitosťou a neviditeľným vyžarovaním dlhodobo priťahuje masy fanúšikov.

Ocenenia a obrovský rešpekt odbornej i širokej verejnosti si získal vďaka piesňam, ktoré za posledné desaťročia doslova zľudoveli, no okrem toho sú jeho hlavnými zbraňami na koncertoch najmä charizma a neustála snaha priniesť fanúšikom niečo nové. Dokázal to aj minulý rok, keď očaril celé Česko a Slovensko projektom HLASY. Tento rok sa fanúšikom pripomenie s rovnakým konceptom, no vynoveným repertoárom.

Ochutnávku z neho ponúkol v nedeľnom priamom prenose speváckej šou X Factor, kde zaspieval so skupinou Fragile, netradične doplnenou o Martina Madeja, hit Srdce jako kníže Rohan. Ako uviedol, je preňho obrovskou poctou, že ho tvorcovia do šou plnej úžasných mladých ľudí opäť pozvali. Vo fáze zvanej "Domy porotcov" totiž nedávno hodnotil výkony súťažiacich v tíme Celeste Buckingham.

Richard Müller a Fragile, X Factor, 25.5.2014 Zdroj: René MikoRichard Müller a Fragile v X Factore - viac fotografií

Okrem novej úpravy obľúbeného česko-slovenského hitu potešil divákov aj informáciami o pripravovanom turné. Fanúšikovia sa môžu tešiť na 40 koncertov česko-slovenské turné HLASY 2, z toho 17 na Slovensku. "Mám obrovskú radosť z toho, že mám bohaté fanúšikovské zastúpenie na Slovensku aj v Česku. Koncerty sú v oboch krajinách spontánne, ľudia to prijímajú veľmi pozitívne. Ja sa na české publikum teším presne tak, ako na domáce. Som Slovák a Slovák aj zostanem. Ale keď mi páni Hapka, Horáček a Tásler napísali pekné české pesničky, tak spievam aj po česky," s úsmevom konštatuje Richard.

"Minuloročné turné bolo všade beznádejne vypredané a mnohým sa už neušli lístky. Turné HLASY 2 je nová šanca uvidieť nás v tomto jedinečnom spojení, ktoré si veľmi užívame. Na nové turné ideme do veľkej miery s novým programom, čo určite ocenia tí, ktorí sa prišli pozrieť vlani a chystajú sa znova. Takže už niekoľko mesiacov zostavujeme výber ďalších Richardových hitov, aranžujeme ich do nového dizajnu a nahrávame nové CD," neskrýva radosť Jana Golisová zo skupiny Fragile.

Richard Müller a skupina Fragile odštartujú turné na konci septembra v Trenčíne a potrvá takmer dva mesiace. Vstupenky sú už v predaji exkluzívne v sieti Predpredaj.sk.

Termíny koncertov:

29. 9. - Trenčín, Posádkový klub ODA
2. 10. - Piešťany, Dom umenia
4. 10. - Žilina, Dom odborov
5. 10. - Martin, Kino Strojár
6. 10. - Ružomberok, Kultúrny dom Andreja Hlinku
8. 10. - Zvolen, Dom kultúry Podborová
9. 10. - Liptovský Mikuláš, Dom kultúry
11. 10. - Prešov, Kino Scala
12. 10. - Košice, Spoločenský pavilón
15. 10. - Humenné, MSKS
16. 10. - Michalovce, MSKS
17. 10. - Lučenec, Kino Apollo
21. 10. - Bratislava, NTC
24. 10. - Nitra, PKO
25. 10. - Prievidza, Športová hala Niké Aréna
26. 10. - Banská Bystrica, Aula SZU
29. 10. - Trnava, Dom kultúry

Vstupenky: Predpredaj.sk

Informácie a fotografie pre Hudba.sk poskytla Nora Krchňáková z agentúry Propaganda House. Text článku bol upravený redakciou.

Foto: René Miko

Súvisiaci interpreti: Richard Müller