Tento týždeň priniesol bohatú úrodu videoklipov. V polovici leta sa na výslnie vracia Janet Jackson, paranormálne aktivity vykazuje Ellie Goulding a s emotívnym minifilmom prichádza kapela U2. Okrem nich nájdete novinky tiež od speváčok Ciary, Kimbry, Foxes a Marina and the Diamonds, kapely Mumford and Sons, ale aj spevákov Georgea Ezru či Thundercat.

Janet Jackson sa opäť hlási o slovo. Predzvesťou nasledovníka albumu Discipline (2008) by mal byť singel No Sleep, na ktorom sestra zosnulého Kráľa popu spolupracovala s raperom J. Cole. Videoklip k novej skladbe po neuveriteľných siedmich rokoch obsahuje 49-ročnú speváčku ako pripravuje byt na romantickú noc plnú milovania. Poneviera sa po jednotlivých izbách, až kým nepríde na rad mužský hlas, pričom, keď sa dostane na schody, dá náznak choreografie svojho svetom milovaného brata. O myšlienku a jej vizuálne spracovanie sa postaral Dave Meyers (Janelle Monáe ft. Jidena - Yoga).


Inak spolu trávia čas britská speváčka Ellie Goulding a jamajský reggae spevák Tarrus Riley ako featuring na kúsku Powerful projektu Major Lazer. Obaja pociťujú zvláštne energie, ktoré sa snažia ovládnuť. Počas toho sa nielen im zvíri káva, nadvihujú mince, ohýba príbor a levituje jedlo. Ku koncu, keď už skutočne nemajú veci pod kontrolou, silou ich myslí vzlietne aj čašníčka. James Slater (Kaiser Chiefs - Coming Home) chcel zjavne takýmto spôsobom vyjadriť text o vplyve lásky na človeka. Skladba je nasledovníkom singla Lean On s dánskym objavom MØ, ktorý sa v éteri uchytil a stáva sa z neho jednoznačný letný hit tohto roka.


Rodinnú lásku vyjadruje emóciami nabitý minifilm od štvorice  U2. Song For Someone zobrazuje Woodyho Harrelsona ako otca, ktorého si po prepustení z väzenia vyzdvihne jeho dcéra. Tú zosobnila Zoe Harrelson, jeho reálna dcéra. Predtým je divák ešte chvíľu svedkom toho, ako muž trávi posledné chvíle v nápravno-výchovnom zariadení prípravami na ťažké stretnutie. Deväťminútovku režíroval Vincent Haycock (Lana Del Rey - West Coast).


Okrem Janet Jackson sa Dave Meyers stihol venovať aj sexuálnym túžbam Ciary. Tá chce tancovať tak, akoby sa milovala. Vyplýva to z názvu jej najnovšieho singla Dance Like We're Making Love. Hoci je mamička ročného syna Future Zahir Wilburna, ktorého má s raperom Future, viac vyzlečená ako oblečená, robí to elegantne. Práve vďaka tomu vyznieva tanec snažiaci sa dynamikou naznačiť sex ešte erotickejšie.


Tanec je opäť ústredným menovateľom v novinke z pripravovaného albumu All I Need od Foxes. Presne pred mesiacom sme vám predstavili tanečný klip inšpirovaný dekádou 80. rokov k piesni Body Talk a už prichádza ďalší k singlu Feet Don’t Fail Me Now. V ňom sa 26-ročná speváčka sústredila na vlastné skúsenosti. Zobrazuje neúplnú rodinu, v ktorej matka nezvláda výchovu svojich dvoch detí - dospelej dcéry, ktorú si zahrala Foxes, a mladšieho nesebavedomého syna. Tomu sestra pomáha, aby sa stal tanečníkom a adekvátnou konkurenciou Siinej Maddie Ziegler. Video je súčasťou kampane H&M Loves Music od spomínanej módnej značky.


Americký R&B spevák, producent a hudobník Thundercat zvádza svoj vnútorný boj odlišne. Videoklip k skladbe Them Changes sa zameriava na bitku dvoch samurajov, pričom práve interpret utrží porážku a príde o svoje obe ruky. Ďalej je odkázaný na svojich rodinných príslušníkov, ktorých starostlivosť o muža zjavne otravuje. Fanúšik ázijského bojového umenia trpí ešte viac, keď v televízii vidí reklamu na samurajský meč katana. Režisér Carlos Lopez Estrada (On An On - It's Not Over) nechcel, aby to bol obyčajný príbeh zlomeného srdca a tak to vyjadril prostredníctvom straty toho, čo je pre každého človeka dôležité jednotlivo. 

 
Marina and the Diamonds sa neplánuje zdržovať rozchodom a svoju lásku chce späť. Spieva o tom v novom singli Blue z tohtoročného albumu Froot. Videoklip bez deja sa odohráva v priestoroch zábavného parku a je plný farieb, čím chce speváčka s gréckymi koreňmi dať zrejme najavo, že ešte nie je všetkým dňom koniec. Režisérskeho postu sa ujala fotografka Charlotte Rutherford


Animovaný videoklip k piesni Goldmine od Novozélanďanky Kimbry tiež nemá dej. Výrobou zlata chcela speváčka z hitu Somebody That I Used To Know vyjadriť proces nadobúdania kvality a sily po zlých skúsenostiach tak, ako si musí zlato prejsť najprv ohňom, aby malo nejakú cenu: "Mala by to byť pre mňa akási mantra v ťažkých časoch, aby som vedela, že vnútorne som vždy bohatá." Zaujímavosťou je, že vizuál, ktorý vznikal v berlinskej továrni a pochádza z hláv ChesterTravisa a Timothyho Armstronga, obsahuje vyše 300 metrov štvorcových zlatej fólie.


Britský pesničkár George Ezra stavil vo svojej hudobnej snímke k singlu Barcelona z albumu Wanted On Voyage (2014) na prírodný motív. Dvadsaťdvaročný interpret v novinke spieva a hrá na gitaru uprostred rastlín v komplexe Eden Project v Cornwalle. O réžiu bezdejového videoklipu sa postaral Ben Reed (Blur - Lonesome Street).


Aj britská štvorica Mumford and Sons sa nechala opantať prírodou a k singlu Ditmas nakrútila videoklip neďaleko Kyjeva. V novinke je možné vidieť okrem členov skupiny aj kozáka, ktorý skrotí koňa. O réžiu sa postaral Alex Southam (Kwabs - Fight For Love) a o vizuáli povedal: "Zatiaľ čo nakrúcanie bolo naozaj drsné - najmä pre nášho hrdinu, zachytili sme niečo veľmi špeciálne." Pieseň je poThe Wolfktorú uviedli začiatkom tohto mesiaca, ďalšou z albumu Wilder Mind (2015). Tomu sa mimoriadne darí, keďže v týždni vydania dobyl americký aj britský albumový rebríček.


Autor: Marek Majzon (RollingStone.com, Jonalisblog.com, Consequenceofsound.com) 
Foto: Janetjackson.com