Medzi štartom tohtoročného vydania festivalu Beseda u Bigbítu v piatok 5. augusta o 16:30 a jeho ukončením v nedeľu nad ránom čaká návštevníkov bohatý program, v ktorom sa na troch pódiách vystrieda viac než päťdesiat účinkujúcich.

Festival v Tasove v okrese Hodonín (len pár kilometrov za slovensko-českou hranicou) ponúkne kombináciu pestrého hudobného koktejlu, bohatého sprievodného programu, tradičnej takmer rodinnej atmosféry a krásneho prostredia podhoria Bielych Karpát. Dramaturgia festivalu prináša reprezentatívny výber česko-slovenskej alternatívnej scény, začínajúce talenty aj veľké zahraničné mená.

Najväčším programovým úspechom a zároveň splneným snom organizátorov je nórska ikona progresívneho jazzu, experimentálneho rocku a elektroniky Jaga Jazzist. Ďalšími zahraničnými lákadlami sú nezameniteľná americká speváčka Shilpa Ray, hviezda dánskej klubovej scény Blondage (donedávna vystupujúca pod názvom Rangleklods) či belgickí vierozvestci moderného prístupu k hudbe Go March.

Prečítajte si: Fenomenálni Jaga Jazzist dali Bratislave všetko, dostali podprsenku


Návštevníci sa môžu tešiť aj na české kapely Květy, Please the Trees alebo Veena, slovenskú scénu budú reprezentovať Longital, Genius Loci alebo Vrbovskí víťazi. Zastúpenie V4 skompletizujú Makrohang z Maďarska či poľská nádej s veľkým medzinárodným potenciálom Cosovel. Pôvodne avizované srbské trio Repetitor kvôli zdravotnej indispozícii speváka nakoniec do Tasova nepríde, nahradí ju však nemenej divoká domáca úderka Gagarin.

Kompletný program festivalu 


"Tento ročník by mohol byť chápaný ako generálka na budúcoročnú oslavu štvrťstoročia existencie festivalu. Pre nás je ale oveľa viac, je to snaha o prepísanie festivalovej mapy u nás. Kombinácia medzinárodných hviezd, českých a slovenských stálic, hudobných nádejí, ktoré sme objavili vďaka spolupráci s projektom Startér Rádia Wave a opulentného sprievodného programu je ukážkou, ako si predstavujeme jedinečný festival. O to viac nás teší, že si Beseda stále drží nekomerčný charakter," hovorí riaditeľ festivalu Tomáš Ševčík.

Okrem koncertov sa návštevníci môžu tešiť na Apollónovu návštevu, v rámci ktorej prebehnú predstavenia, prednášky a autorské čítania. Ďalšia tradičná súčasť programu je sobotné otvorenie "áčka" (prvé pódium) cimbalovkou, tento rok zahrá Musica Folklorica. Chýbať nebude ani Súťaž pesničkárov, v ktorej sa predstaví šesť muzikantov. O pesničkárske prebudenie sa ešte pred otvorením súťaže postará Kajči Cork & Snýoe a ďalšie prekvapenie bude v réžii Biodivadla Napříč.

Organizátori aj tento rok kládli dôraz na zabezpečenie bohatého a kvalitného výberu jedál a pohodlie návštevníkov. Samozrejmosťou je stanové mestečko, parkovanie v blízkosti areálu, sprchy, úschovňa, detský kútik i dostatok pitnej vody zdarma. Pivári si pochutia na osvedčenom zlatom moku zo Zámeckého pivovaru Břeclav. Festival podporilo Ministerstvo kultury ČR, Medzinárodný vyšehradský fond, Zámecký pivovar Břeclav, Rádio Wave, Rádio 1, Rádio_FM, ČRo 3 Vltava a ďalší partneri a sympatizanti.

Redakciu Hudba.sk informoval za organizátorov festivalu Pavel Uretšlégr.

Foto (Jaga Jazzist): Anthony P. Huus

Súvisiaci interpreti: Jaga Jazzist