Prezidentská kampaň v Amerike je v plnom prúde a čoraz častejšie sa na verejnosti debatuje aj o nepovolenom používaní známych skladieb počas vystúpení kandidátov. Najfrekventovanejšie sa v súvislosti s neautorizovanými piesňami skloňuje meno Donalda Trumpa.

Pri prezentácii na verejnosti a rozprúdení nálady davov si prezidentskí kandidáti pomáhajú aj známymi skladbami. V poslednom období sa však čoraz viac vynárajú kritiky od umelcov, ktorí nesúhlasia s využívaním ich piesní v kampaniach. Naposledy sa v tomto duchu ozvala skupina Queen, ktorej hit We Are The Champions zaznel minulý týždeň na vystúpení Donalda Trumpa v rámci Republikánskeho národného zhromaždenia. Na tom istom mieste odznel aj song You Can’t Always Get What You Want od Rolling Stones

Okrem nich však aj mnohí ďalší hudobníci vyjadrili nespokojnosť s týmito praktikami, medzi nimi napríklad Adele, Aerosmith či REM. To inšpirovalo moderátora americkej talkshow Johna Olivera, aby vo svojej relácii Last Week Tonight spojil známe mená do vtipnej odpovede prezidentským kandidátom. Je ňou pieseň Don’t Use Our Song, v ktorej hudobníci ako Usher, Cyndi Lauper, Sheryl Crow, Josh Groban, Michael Bolton a ďalší dávajú jasný odkaz Trumpovi a spol: Nepoužívajte naše piesne, dobre viete, že, ku*va, kradnete!

Cielene ironické a prehnané video má v sebe niekoľko zábavných momentov, či už ide o odkazy na Spotify alebo zobrazenie mačky, ktorá sa prechádza po klavíri s textom, že toto je song, ktorí môžu politici použiť. Hoci sa hudobníci snažia problém zneužívania ich piesní riešiť aj právne, čerstvý pokus o verejné zahanbenie politikov im môže dopomôcť k tomu, aby činy prezidentských kandidátov ľudia neignorovali. 

Často stačí napríklad aj poukázanie na hlavnú myšlienku piesne, ktorá je dokonale kontraproduktívna s cieľom prezidentských kandidátov. Smutno-vtipným príkladom z minulosti je napríklad rocková klasika Brucea Springsteena Born In The U.S.A., ktorú vo svojej kampani použil prezident Ronald Reagan. Nepochopil totiž, že skladba o dôsledkoch vojny vo Vietname je namierená práve proti Amerike.


Zdroj: Idolator.com, Theatlantic.com
Foto: Youtube

Súvisiaci interpreti: Usher