Druhá polovica septembra prinesie fanúšikom technicky náročnej gitarovej muziky, nepravidelných rytmov a chirurgicky presného inštrumentálneho majstrovstva poriadnu dávku kvalitnej hudby. Kapela Persona Grata si totiž začiatkom roka zahrala na zaoceánskom festivale s absolútnou špičkou progresívneho rocku a kúsok z nej prinesie aj na Slovensko.

Felix Martin je ľavoruký gitarový mág pôvodom z Venezuely, absolvent Berklee School of Music a dizajnér špeciálnych 14- a 16-strunových gitár. Napriek mladému veku už so svojou kapelou zdieľal pódium s takými velikánmi ako sú Devin Townsend, Steve Vai, Neal Morse, Mike Portnoy, Vildjarta, Pain of Salvation, Periphery, Animals as Leaders a mnohými ďalšími. Je zástupcom popredného vydavateľstva Prosthetic Records a jeho koncertný album Live in Boston (2012) bol vychválený ako "najvyššia úroveň moderného gitarového myslenia". Úspech nahrávky podčiarkol pred dvoma rokmi aj na svojom prvom veľkom turné, v rámci ktorého okrem USA absolvoval aj sedem týždňov koncertovania v Európe.

Tento rok bol napríklad jedným z hlavných hviezd na UK Tech Feste, pričom vo Veľkej Británii odohral aj 15 koncertov v rámci turné, na ktorom ho sprevádzala djentová kapela z Poľska - DispersE. Predstavil tam hlavne svoju druhú, tentoraz štúdiovú nahrávku The Scenic Album, ktorá vyšla vlani v septembri. Hosťoval na nej aj ďalší absolvent Berklee - basgitarista Nathan Navarro, a tiež bubenícka hviezda Marco Minnemann (Necrophagist, Steven Wilson, The Aristocrats). Svoj eklektický a vzrušujúci hybrid inštrumentálneho prog-metalu, jazzu a fusion posunul na novinke do nových sfér.


Spojil ich Mike Portnoy

Ako je jasné už z videí, na Felixových koncertoch si môžete byť istí, že niečo podobné ste ešte nevideli a len tak ľahko neuvidíte. O to viac nás teší, že tento talentovaný a progresívny umelec prijal pozvanie slovenskej prog-rockovej kapely Persona Grata a odohrá s ňou 8 koncertov v Čechách a na Slovensku.

K ich stretnutiu došlo vďaka festivalu Progressive Nation at Sea 2014, na ktorý Slovákov po vypočutí albumu Reaching Places High Above (2013) pozvala legenda prog-rocku Mike Portnoy, ex-bubeník Dream Theater. Skupina sa tam stretla s mnohými umelcami, ktorí na Slovensku nikdy nevystupovali, a medzi nich patrí aj Felix Martin.

"Sú to veľmi talentovaní muzikanti s veľkou dávkou inovácie. Stretli sme sa na Progressive Nation at Sea a nám sa veľmi páčilo ako zahrali. Hned vznikol nápad dať dokopy niečo spolu a príležitosť sa naskytla krátko na to - keďže vystúpime na festivale Euroblast v októbri a v júli hráme šnúru koncertov po Veľkej Británii, prišlo nám to ako skvelý nápad navštíviť medzitým Českú Republiku a Slovensko," hovorí Felix.

Vstupenky:  Predpredaj.sk


Chceš si zahrať na 14-strunovej gitare? Žiadny problém!

Úspešná slovenská kapela na turné predstaví svoj pôvodný materiál a pridá aj dosiaľ nevydané skladby. Felix Martin zase v plnej kráse predvedie svoju 14-strunovú gitaru - špeciálne navrhnutý nástroj, ktorý obsahuje dve 7-strunové gitary spojené do jedného širokého krku. Ten umožňuje hrať na obe gitary simultánne a sprístupňuje systém techník ako akordy s použitím ôsmich prstov či slap-tapping. Veľkým lákadlom pre potenciálnych návštevníkov je aj fakt, že Felix sa nebojí nechať svojich fanúšikov pohrať sa s touto unikátnou beštiou.

"Jedna vec, ktorú veľmi rád robím, je to, že po koncerte dám svoje gitary k dispozícii ľuďom v hľadisku, aby sa s nimi mohli zoznámiť a pohrať. Tieto gitary sú veľmi vzácne a väčšina z nich sú vlastne jediným exemplárom na svete. Je to perfektný pocit zdieľať ich s Vami," dodáva hudobník, ktorý sa už na turné s Persona Grata veľmi teší. "Hudobne aj osobnostne to bude veľká pocta a zážitok zahrať si u vás. Už sa nemôžeme dočkať, kedy si pozrieme tieto nádherné mestá a spoznáme nových ľudí - bude to naša prvá návšteva v tejto časti Európy a je to pre nás absolútne vzrušujúce."

Felix Martin Zdroj: felixmartin.net

Zoznam koncertov:

18. 9. - Bratislava, Randal Club
19. 9. - ČR, Hodonín, Nautilus Club
20. 9. - ČR, Praha, Chapeau Rouge
22. 9. - ČR, Brno, Melodka - Hudební klub
23. 9. - Nitra, Frankie Rock Club
24. 9. - Brezno, Bombura Club
25. 9. - Banská Bystrica, Klub 77
26. 9. - Ružomberok, Panoptikum

Podrobnosti o koncertoch a vstupenky nájdete exkluzívne v sieti Predpredaj.sk.


Informácie a fotografie pre Hudba.sk poskytla Marta Stavrovská za kapelu Persona Grata. Článok bol upravený a doplnený redakciou.

Foto: Felixmartin.net