Slovenský spevák a hudobník Miro Žbirka absolvoval spoločné skúšky s Marikou Gombitovou k pripravovaným vystúpeniam v rámci jeho turné Road to Abbey Road. Slovenské koncerty sa uskutočnia 20. septembra na bratislavskom Zimnom štadióne O. Nepelu a o dva dni neskôr v košickej Steel Aréne. Okrem toho vystúpia aj v Prahe (16.9.) a Ostrave (18.9.).

"S Marikou už máme repertoár definitívne potvrdený. Minulý týždeň sme spolu intenzívne skúšali a mám z toho skutočne veľkú radosť. Som veľmi rád, že nám to vyšlo aj časovo a Marika môže zaspievať na všetkých mojich koncertoch. Na oplátku budem ja v októbri, spolu s ďalšími, hosťom na jej veľkom narodeninovom koncerte, ktorý práve kvôli Road to Abbey Road 2016 posunula," povedal Meky Žbirka.

Dvojica, ktorú pred 40 rokmi hudobne spojil Janko Lehotský v skupine Modus, by mala spolu zaspievať hity V slepých uličkách, Nespáľme to krásne v nás a údajne by mohla zaznieť aj kultová skladba Koloseum.

Na sérii septembrových megakoncertov sa so Žbirkom predstaví aj veľká medzinárodná skupina v zložení Honza Horáček, Honza Ponocný, Karel Heřman, Aleš Zenkl, producent Rob Cass, gitarista Pearse MacIntyre, bubeník Blair Cunningham a textár legendárnej kapely Cream Pete Brown.

Najväčšie hity na vinyle aj kniha

Fanúšikovia obľúbeného speváka sa môžu tešiť aj na limitovanú edíciu 500 kusov vinylov 22x2 The Best Of, ktorá sa dostane do predaja 9. septembra. Vyjde tiež kniha Miro Žbirka Zblízka od hudobného publicistu Honzu Vedrala.

Bratislavský koncert turné je už niekoľko mesiacov definitívne vypredaný a aj na koncert v Košiciach sa vstupenky rýchlo míňajú. Do predaja sa pridali miesta na tribúnach za špeciálnu cenu 19 eur. Na štyroch exkluzívnych koncertoch sa hudobník so svojou kapelou a v niekoľkých skladbách aj s Marikou Gombitovou predstaví na špeciálnej scéne, ktorá bude pripomínať jedinečnú atmosféru legendárneho  štúdia Abbey Road. Program sa v októbri (29.10.) presunie do Londýna, kde sa turné Road To Abbey Road symbolicky uzavrie. 

Miro Žbirka začínal ako člen spomínanej skupiny Modus. V roku 1977 získal spoločne s Jankom Lehotským a Marikou Gombitovou zlatú Bratislavskú lýru za pieseň Úsmev. Prvý sólový album, ktorý vydal so skupinou Limit, dostal názov Doktor Sen (1980). V roku 1982 sa stal ako prvý interpret zo Slovenska československým Zlatým slávikom. Počas kariéry absolvoval množstvo koncertov doma i v zahraničí, vydal viacero štúdiových albumov, z ktorých niektoré vyšli aj v angličtine. Vlani ponúkol štúdiovku Miro, ktorú nahral práve v londýnskych Abbey Road Studios v spolupráci s renomovanými britskými hudobníkmi.

Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk poskytol PR manažér Mira Žbirku Rado Mešša.

Foto: Katka Žbirková

Súvisiaci interpreti: Marika Gombitová, Miro Žbirka