Americkí hudobníci Robin Thicke, Pharrell Williams a T.I. sa v stredu odvolali voči rozsudku v spore s potomkami Marvina Gaya o autorstvo skladby Blurred Lines.

Proces vyhrali Nona, Frankie a Marvin Gaye III., ktorí tvrdili, že menovaní interpreti bez dovolenia skopírovali Got To Give It Up od Marvina Gayea. Súd im dal ešte minulý rok v marci za pravdu a nariadil hudobníkom zaplatiť odškodné 7,4 milióna dolárov, neskôr však sumu znížil na 5,3 milióna dolárov.

Interpreti v odvolaní, ktoré podali takmer rok a pol po vyhlásení rozsudku, uvádzajú, že verdikt ohľadom Blurred Lines môže spôsobiť, že súčasní umelci budú čoraz menej čerpať inšpiráciu zo starších diel, čo spomalí tvorbu novej populárnej hudby. Súdny proces s potomkami legendárneho hudobníka označili za sled súdnych chýb, ktorý viedol k nesprávnemu rozsudku. Podľa nich sa prípad vôbec nemal dostať na súd, na základe čoho by mali zmeniť verdikt alebo nariadiť nový súdny proces.

Okrem iného poukázali aj na podľa nich nespravodlivý posudok muzikológov, ktorí piesne skúmali po častiach namiesto toho, aby každú prehrali naraz. Vo svojom stanovisku taktiež tvrdia, že obe skladby mali porovnať podľa zákona o autorských právach z roku 1909 a nie 1976, keďže Got To Give It Up vznikla ešte pred tým, než nový zákon vošiel do platnosti. Zákon z roku 1909 totiž chránil iba partitúry a nie zvukové nahrávky.

Na odvolanie reagoval aj právny zástupca Gayovej rodiny Richard Busch, podľa ktorého sú tieto tvrdenia staré a súd ich už v minulosti zamietol. "Naše vlastné stanovisko bude obsahovať argumenty, ktoré budú razantnými odpoveďami na každé jedno tvrdenie, ktoré vyslovia," dodal.

Autori skladby Blurred Lines, ktorá im priniesla zisk viac ako 16 miliónov dolárov, sa už v roku 2013 sami preventívne obrátili na súd so žiadosťou o rozhodnutie, či v tomto prípade skutočne ide o plagiátorstvo. Federálny sudca ale vtedy odporučil, aby o tom rozhodol proces s porotou. Thicke tiež ponúkol potomkom hudobníka šesťcifernú sumu ako odškodné, čím sa chcel vyhnúť prípadnej žalobe. Tí však toto riešenie odmietli a žalobu napokon podali. Zahrnuli do nej aj úryvky z rozhovorov, v ktorých sa Thicke údajne sám priznal ku skopírovaniu skladby Got To Give It Up. Súd Gayeovým deťom okrem odškodného prisúdil aj polovicu budúcich ziskov z predaja Blurred Lines.


Zdroj: SITA (Bbc.co.uk, Billboard.com, Thewrap.com, Nme.com, archív)
Foto: Youtube

Súvisiaci interpreti: Marvin Gaye, Robin Thicke