Phil Anselmo sa po sérii sprostostí, ktoré napáchal, rozhodol zamerať na to, čo mu ide - na hudbu. Dal dokopy takmer pôvodnú zostavu Superjoint Ritual a po trinástich rokoch si opäť môžeme vychutnávať ich ľubozvučné riffy.

Magnet týždňa

No dobre, až tak ľubozvučné nie sú. Práve naopak. Zvuk Superjoint (Ritual) bol vždy plný špiny a hnusu. Aj keď kapela vznikla začiatkom 90. rokov, prvú štúdiovku vydala až v roku 2002. Kombinácia grooveu a hardcoreu sa na albume Use Once and Destroy snúbila veľmi dobre, čoho dôkazom je napríklad skvelý singel The Alcoholik. V polovici novembra sa dočkáme ďalšieho albumu s názvom Caught Up in the Gears of Application, z ktorého pochádza aj novinka Sociopathic Herd Delusion, ktorá mala cez týždeň premiéru na stránkach magazínu Revolver. (pm)

Šroty týždňa

Uplynulý týždeň rozhodne skúpy na šroty nebol. Asi najvýraznejším je však koniec kariéry basáka AC/DC. Cliff Williams vo videospráve porozprával o tom, ako je už unavený a chce si proste užiť dôchodok a viac času so svojou rodinou. Nečudo - veď na pódiách vystupuje už takmer 40 rokov! Za celú redakciu teda prajeme príjemný odpočinok. (pm)


Ak vám chýbalo trochu kňučania, tak Max Cavalera v rozhovore pre Metal Insider opäť raz porozprával, ako je nešťastný z toho, že Sepultura už nie je jeho. Tentokrát sa však vyjadril ešte ostrejšie. Vraj mal vtedy s bratom Igorom "vyhodiť tých dvoch hajzlov a pokračovať ďalej". Myslel tým gitaristu Andreasa Kissera a basáka Paula Jr. Čo na to hovoria, neviem, ale Andreas si takto pekne zanôtil na záverečnom ceremoniáli paralympiády, takže mu je to asi jedno. (pm)


Malevolent Creation podľa Lambgoat rušia svoje americké turné. Jeden z promotérov sa dokonca vyjadril, že dôvodom je rozpad kapely. Zatiaľ sú to len zákulisné reči, avšak basák kapely, Jay Black, si už na Facebooku zmenil status na ex-basáka kapely, takže niečo pravdy na tom asi bude. (pm)

A ešte jeden šrot za všetky - pamätáte si ešte na meno Tim Labesis? Frontman kapely As I Lay Dying sa od začiatku jeho šesťročného posedu v base (pokúsil sa najať si zabijaka na svoju už ex-manželku) veľmi nezviditeľňuje. Loudwire však tento týždeň informoval, že spevák počas roka zažaloval tím doktorov, ktorý mu odmietol prepísať lieky, ktoré potrebuje. Ako odškodné žiada 35 miliónov dolárov. Dôvod? Pánko si kedysi dosť frčal na steroidoch a keďže k nim už nemá prístup, začali mu rásť kozy. (pm)

Dosť našrot je aj správa o rozpade Graveyard. Švédskych hardrockerov sme mali možnosť vidieť naživo ešte v júni na festivale Rock in Vienna, kde vďaka svojej hippie hudbe navodili bezstarostnú poobedňajšiu atmosféru. Uplynulý piatok však oznámili, že končia a to pre klasické dôvody - rozdielne názory na ďalšie smerovanie. (ak)


Novinky

Bratislava zažije, uvidí a pocíti temné hĺbky post- a sludge metalu. The Canyon Observer, jedna z najrešpektovanejších slovinských kapiel, ktorá hrala už vo všetkých kútoch Európy, vystúpi s najnovším albumom FVCK v Bratislave. Stane sa tak už v sobotu 1. októbra v rámci akcie Slovinský MoMENT, ktorý je selekciou toho najlepšieho z nezávislej slovinskej scény. Bratislavským klubom Re:fresh budú prvú októbrovú sobotu znieť okrem rachotu progresívneho post-metalu aj elektronické beaty a chytľavé gitarovky. Slovinský MoMENT zastrešuje uznávaný mestský festival MENT Ljubljana. Viac v našom článku. (ak)


Fanúšikovia moderného heavy metalu sa už určite tešia na piaty album Alter Bridge. The Last Hero vyjde už budúci piatok a podľa skladby Poison In Your Veins to bude opäť solídny kúsok, ktorý sa v pohode dostane aj do rádií. (pm)


O slovo sa opäť hlási aj nesmrteľný Glenn Hughes. Jeden z najvýraznejších rockových hlasov vydá počas prvého novembrového týždňa sólovku Resonate. Z nej pochádza aj výborná skladba Heavy, v ktorej si zahral aj Chad Smith z Red Hot Chili Peppers. (pm)


Dosku Magma od francúzskej kapely Gojira sme už v júni označili ako horúceho kandidáta na album roka. Okrem toho sa im celkom daria aj videá k songom z nej a po Stranded, SilveraLow Lands tu máme už štvrtý artikel - klip ku skladbe The Shooting Star. (pm)


Bill Kelliher, gitarista Mastodon, v rozhovore pre Morgan Richards Interviews potvrdil, že skupina plánuje vydať novú štúdiovku už začiatkom budúceho roka. Doska je zatiaľ opradená tajomstvami, ale špekuluje sa, že bude omnoho progresívnejšia. Navyše by to mohol byť aj dvojalbum. Ani proti jednej z týchto vecí by sme nenamietali. (pm)


Už tento piatok vyjdú dva dôležité albumy, "z ktorých si teraz zahráme". Francúzski post-rockoví zaklínači Alcest pripravili novinku Kodama, ktorá má presne ten ťah na bránku, ktorý chýbal predošlej doske Shelter. Tretia zverejnená skladba je deväťminútovou shoegaze náložou plnou zasnívaných gitár a osudových tónov. Jednoznačne najsilnejší materiál od štyri a pol roka starej skladby Là où Naissent les Couleurs Nouvelles! (ak)


Druhým iste očakávaným albumom, ktorý si tento piatok môžete zadovážiť, je určite Sorceress od Opeth. Kapela pod vedením Mikaela Akerfeldta sa pretransformovala na eklekticky hard-rockovú kapelu, ktorá už nevyrazí dych ako kedysi. Zostali silné, dobre napísané melódie, ale vytratil sa moment prekvapenia a zimomriavky. Skladba The Wilde Flowers sa dobre počúva aj keď sa musím občas pozrieť, či nepočúvam Ghost. (ak)


Viete, akú minutáž má singel v podaní post-rockovej kapely? Osem minút. Japonci Mono vydali skladbu Requiem for Hell orezanú s prívlastkom Single Edit, ktorá je však i tak príjemne dlhou jazdou po emočnej sínusoide. Rovnomenná albumová novinka vychádza 14. októbra a nezabudnite, že post-rockoví majstri spoločne s vyššie spomenutými Alcest zahrajú 2. decembra v Košiciach. (ak)



Fantastickou sa javí aj novinka od 40 Watt Sun, anglickej doom metalovej kapely s máličko naboostrovanými gitarami, ale zato veľmi silno vábivým vokálom nie nepodobným grungeovým Pearl Jam. Album Wider Than the Sky bude plný pomalých 10 až 16 minútových pesničiek a to je minutáž veľmi vhodná na jesenné rozjímanie. Ponorte sa do krásnej skladby Pictures a tešte sa na obdobie padajúceho lístia. (ak)



Poľská kapela Riverside sa po tragickej strate svojho gitaristu Piotra Grudzińskieho rozhodla v ďalšej ceste pokračovať ako trio s tým, že si na koncerty bude najímať záskoky. Vo facebookovom poste sa hovorí o plánoch začať makať na novom albume, ktorý by vraj v daných podmienkach mal znamenať návrat k tvrdšiemu a intenzívnejšiemu zvuku. Vo februári - na prvé výročie úmrtia milovaného člena, ktorý utrpel fatálne zranenia pri automobilovej nehode - zahrajú špeciálny koncert s hromadou hostí (pravdepodobne v Poľsku). V októbri kapele vychádza kompilácia Eye of the Soundscape, obsahujúca inštrumentálne bonusy z posledných štúdioviek a štyri nové skladby. Poľské vydavateľstvo In Rock zároveň v novembri vydá biografiu kapely s obalom od Travisa Smitha. Zatiaľ však len v poľskej verzii. (ak)


Švédov In Flames minulý rok opustil bubeník Daniel Svensson, ktorý bol súčasťou kapely od roku 1998. Nový album Battles, ktorý vychádza 11. novembra nabúchal istý Joe Rickard, ktorý sa teraz stal oficiálnym členom kapely. Pôsobil v kresťanskej kapele RED, ale spolupracoval i s Brianom Welchom alias Headom z Korn. Vypočujte a pozrite si ich novú akčnú klipovku The End nakrútenú z pohľadu prvej osoby po vzore filmu Hardcore Henry. (ak)


11. novembra vychádza nový album inštrumentálnych djentistov Animals as Leaders. Štvrtá štúdiovka precíznej kapely vedenej talentovaným gitaristom menom Tosin Abasi, sa bude volať The Madness of Many. Kapela zatiaľ zverejnila len obal. (ak)

A vydaním novinky prekvapila aj kapelka Witchery - švédska úderka hrajúca blackened thrash, v ktorej účinkoval vokalista Dark Funeral a bubeník Opeth. Po šiestich rokoch od vydania dosky Witchkrieg vychádza 25. novembra In His Infernal Majesty's Service - oslava dvadsiatich narodenín kapely. Nebude to však kompilácia, aj keď to obal naznačuje. (ak)


Priznám sa, že som nikdy nebol veľkým fandom Holanďanov Asphyx. Ale ich nový singel s názvom Forerunners of the Apocalypse sa u mňa v počúvanosti určite dostane tento rok veľmi vysoko. (Video ale radšej nepozerajte.) Album Incoming Death bude dostupný už tento piatok. (pm)


Ak ste si mysleli, že Anaal Nathrakh už šialenejší byť nemôžu, sklamem vás. Už len samotný názov novej skladby - Hold Your Children Close and Pray for Oblivion (z angl. Držte vaše deti pevne a modlite sa za zabudnutie) - naznačuje, že sa nejedná o love song. Kombinácia grindu s melodickým refrénom a pasážami s bicími ako vystrihnutými z nejakej gabber party dáva dokopy jedinečnú skladbu, akú vie vyprodukovať snáď iba AN. Klikajte na Invisible Oranges. (pm)

Každá grindcoreová kapela má songy, ktoré sú viac coreové ako grindové. Singapurské trio Wormrot nie je žiadnou výnimkou. Skladba Fake Moral Machine je vlastne taký instantný moshpit. Stačí ju pustiť a peklo môžete rozpútať úplne kdekoľvek. Album Voices vychádza v polovici októbra. Tešíme sa. Nový singel môžete počúvať na stránke The PRP. (pm)

Haluz týždňa

Ak vo Vás, milí metalisti, stále drieme dieťa a kupujete si Lego, je to úplne v poriadku. Fanúšikom stavebnice je aj Leo Moracchioli - autor vtipnej coververzie skladby Everything is Awesome od Tegan and Sara, ktorá bola uvedená vo filme Lego: The Movie. Klipu nechýba nápaditý cosplay a náznak príbehu. Cover je samozrejme metalový. (ak)


Aric Improta, bubeník kapely Night Verses zadal sebe i ôsmim kamošom - tiež bicmenom - zaujímavú úlohu. Do vopred zloženej hudby mali prispieť svojou hrou. Prácu ostatných žiaden z nich nepočul a jedinou podmienkou bolo tempo 18 taktov pri 140 bpm (beats per minute - údery za minútu). V jednej skladbe tak môžeme počuť hráčov z kapiel Monuments, The Dillinger Escape Plan, Trioscapes či Protest the Hero. (ak)


Týždenný prehľad noviniek na hard & heavy scéne vychádza vždy v pondelok, sekundu po polnoci. Ak chcete prispieť svojimi tipmi na kvalitnú hudbu, kontaktujte nás na adrese redakcia@hudba.sk.

Autori: Pavol Magic (pm), Adrián Kozák (ak)
Foto: http://www.blabbermouth.net

Súvisiaci interpreti: AC/DC, Superjoint Ritual