Ak ste si mysleli, že na víťazku talianskej verzie šou The Voice (Hlas) sa - ako to už pri podobných súťažiach býva - veľmi rýchlo navždy zabudne, tak ste sa poriadne mýlili. Rehoľná sestra Cristina Scuccia sa tento rok stala senzáciou európskych médií a ani po skončení súťaže sa toho nemieni vzdať. Hneď prvým videosinglom totiž opäť dokázala geniálne upútať pozornosť.

Dôvodom je na prvý pohľad obzvlášť provokatívny výber skladby a jej prekvapujúco transformatívne spracovanie. Keď totiž mníška v priestoroch svätostánku precítene spieva slávny hit Like a Virgin, ktorý z Madonny pred 30 rokmi (6. novembra bude mať singel výročie) spravil popovú aj sexuálnu ikonu, znie to ako poriadne kontroverzný úlet. No hoci text piesne drvivá väčšina ľudí chápe ako ódu na prvý sex, v prenesenom význame ho možno vnímať aj ako vyznanie veriaceho človeka sile lásky.

Cristina Scuccia - Like a Virgin Zdroj: Youtube

Ide totiž o coververziu, ktorá je viac než len obyčajným prespievaním známeho hitu. Sympatická mníška zo Sicílie, ktorá debutový singel vydáva pod svojím novým hudobným pseudonymom Sister Cristina, naozaj s plnou vážnosťou a absolútne presvedčivo v duchu hesla "Boh je láska" adresuje slová piesne Najvyššiemu. Známu skladbu pritom predstavila v úplne inom svetle - jej prevedenie je pomalšie, namiesto dance popu znie klavír, sláčiky a v závere gitarové sólo, ktoré podčiarkuje vážnosť jej prejavu. Dá sa povedať, že hudobne je to podobný obrat o 180 stupňov, ako keď Woodkid nahral smutnú verziu Pharrellovho megahitu Happy

Aj samotný spev znie natoľko odlišne od originálu, že ak by mníška svoju verziu nazvala inak a refrén by neobsahoval notoricky známe slová "Like a virgin, touched for the very first time", možno by v nej väčšina poslucháčov Madonnin hit ani nespoznala. V tejto podobe, ktorú podčiarkuje aj čiernobiely videoklip plný pôsobivých záberov z Benátok (kde svoj klip k tejto piesni natáčala aj Madonna), naberá skladba skutočne úplne nový význam. Posúďte sami. (Madonnin originál na porovnanie nájdete na konci článku)


Kritika od kresťanov, uznanie od Madonny

26-ročná Cristina Scuccia sa stala víťazkou talianskeho Hlasu v júni tohto roka. Vo finále sa predviedla s organovou úpravou disco hitu Flashdance… What a Feeling, ktorý pôvodne nahral jej krajan, producent Giorgio Moroder spolu so speváčkou Irene Cara. Ešte predtým sa stali virálnymi hitmi jej prevedenia skladieb Girls Just Want to Have Fun od Cyndi Lauper a No One od Alicie Keys, s ktorou v speváckej šou debutovala. Dokonca si počas jedného z kôl zaspievala aj s Kylie Minogue.

"Nie som tu, aby som začala svoju vlastnú kariéru. Som tu, aby som podala ďalej správu," povedala skromne po suverénnom víťazstve. Uviedla tiež, že chce nasledovať pápežov príklad a priniesť hodnoty katolíckej cirkvi bližšie k ľuďom. To je zrejme aj úprimným cieľom jej prvého videosingla, ktorý si na Youtube od 20. októbra pozrelo už viac než 2,5 milióna ľudí. Novinka však vyvolala aj kritické reakcie od predstaviteľov cirkvi. Konferencia talianskych biskupov označila coververziu Madonninho hitu, ktorý v roku 1984 pobúril mnohých veriacich, za "bezohľadný a vypočítavý ťah" a kritizuje výber piesne aj speváčkinu naivitu. Ostré slová na jej adresu prišli po zverejnení videa aj od katolíckeho časopisu Famiglia Cristiana.

Scuccia však poprela, že by jej prespievanie piesne niekto poradil s cieľom prvoplánovej kontroverzie. "Vybrala som si ju sama, bez akejkoľvek túžby provokovať alebo spôsobiť škandál. Pri prečítaní jej textu bez toho, aby ste boli ovplyvnení predchádzajúcou interpretáciou, zistíte, že je to pieseň o schopnosti lásky k prebudeniu ľudí, aby sa vykúpili zo svojej minulosti. A takto som to chcela interpretovať ja," vysvetlila svoj zámer v rozhovore pre katolícke noviny Avvenire. Ako dodala, jej cieľom bolo premeniť populárnu a všeobecne známu tanečnú skladbu na baladu, ktorá je viac sekulárnou modlitbou ako popovou piesňou. Niektoré časti pôvodného textu preto dokonca vynechala (napr. “Gonna give you all my love, boy”) či upravila.

Najslávnejšia mníška v Taliansku po zverejnení piesne vyjadrila túžbu, aby si jej verziu vypočula aj Madonna. “Rada by som videla jej tvár, keď to bude počuť a keď jej povedia, že to spieva skutočná mníška,” priznala. Výraz popovej kráľovnej síce nevidela, no Madonna sa k jej klipu už dostala. Na svoj oficiálny Facebook vo štvrtok večer pridala fotomontáž seba s mníškou a popisom "Sisters for Life" (Sestry na/za život).
 

Autor: Patrik Marflák
Foto: Youtube