Originálna hudba Mareka Brezovského bude už o týždeň znovu znieť naživo. Bude to však v mnohých smeroch koncert odlišný od tých predchádzajúcich. Okrem toho, že v premiére zaznejú verejnosťou doposiaľ nepočuté skladby, sú mimoriadne zaujímavé aj mená hudobných hostí a predkapely.

Jedinečný koncert, ktorý sa uskutoční už v utorok 3. novembra o 20:00 v Starej tržnici, prinesie nielen známe skladby z albumu Hrana, ale aj dve premiéry noviniek z pripravovaného albumu s doposiaľ nevydanou hudbou Mareka Brezovského. Fanúšikovia okrem toho zažijú aj koncertnú premiéru piesne Tak sa stále pýtam (titulná pieseň filmu HRANA - 4 filmy o Marekovi Brezovskom), ktorú spolu s Oskarom Rózsom naspievala Ivana Mer.


Mladá slovenská skladateľka a speváčka sa v tejto skladbe predstaví aj na koncerte, ktorý bude najmä v réžii piatich hudobníkov - Oskar Rózsa (spev, klávesy, basgitara), Martin Valihora (bicie), Vladislav Šarišský (klavír), Marek Minárik (basgitara) a Adam Mičinec (gitara). Nováčikom v koncertnej zostave projektu Hrana je posledný menovaný - talentovaný gitarista a študent kompozície na Vysokej škole múzických umení v Banskej Bystrici, ktorý hráva okrem iného aj v kapele Mariána Greksu (Grexabat) a naposledy svoje umenie ukázal na práve skončenom turné kapely Čisté Tvary.

Okrem Ivany Mer sa ako hosť v skladbe 6/8 predstaví aj špičkový hráč na ústnu harmoniku Erich Boboš Procházka, ktorý nechýbal ani na prvých koncertoch Hrany.


Nečakaný support

Veľkým prekvapením je výber predskokana, ktorým je jeden z najzaujímavejších predstaviteľov súčasnej slovenskej i českej hip-hopovej scény, Prezident Lourajder. Vo svojej tvorbe spája originálne texty s oldschoolovým šarmom presiaknutou produkciu. Vďaka muzikálnosti beatov, ktorých tvorcom je Emil, a textovým výpovediam, ktorým nechýba drzosť ani schopnosť zarezať sa pod kožu, by si mohol nájsť nových poslucháčov aj medzi fanúšikmi Mareka Brezovského.

V každom prípade ide o nečakané a odvážne spojenie, ktoré Oskar Rózsa komentuje slovami: "Lourajder robí elektrizujúcu, bublajúcu atmosféru, je to pocitové spojenie, nehľadajte žánrové konotácie." My odporúčame vypočuť si debutový album Úrad, ktorý Prezident Lourajder vydal vo februári tohto roka na značke ajlavmjuzik (mimochodom, v dvoch skladbách na ňom znie aj Bobošova harmonika). Lourajderov producent a dídžej Emil sa postará aj o afterpárty v KC Dunaj.

(možno takto by znel Marek Brezovský, keby rapoval... istá hlasová podobnosť tam je)


Nová kapitola s hudbou Mareka Brezovského

Marek Brezovský bol hudobný skladateľ a klavirista, ktorý patril medzi najväčšie talenty slovenskej hudby. Zomrel 22. júna 1994 ako 20-ročný na predávkovanie heroínom. Už ako tínedžer písal skladby s mimoriadne silnou výpovednou hodnotou - na jednej strane umelecky vycibrené, na druhej strane bezprostredne živelné. Niektoré odrážajú pocity človeka zomknutého v putách závislosti, iné sú skôr energické či sympaticky drzé, no všetky sú svojím spôsobom nadčasové. Album Hrana vznikol na podnet Oskara Rózsu, ktorý sa v roku 1999 po prekonaní vlastnej drogovej závislosti rozhodol z archívov svojho kamaráta Brezovského povyberať skladby, naspievať jeho party a nahrať podklady so známymi inštrumentalistami.

Pred štyrmi rokmi sa s Hranou predstavili na festivale Viva Musica! a rok na to sa začalo úspešné turné, ktoré vyvrcholilo v bratislavskom MMC klube, z ktorého je populárny záznam Slovenskej televízie. Vlani prišiel do kín dokument Hrana - 4 filmy o Marekovi Brezovskom. V decembri 2014 sa konal mimoriadny dvojkoncert symbolicky uzatvárajúci tematickú kapitolu Hrana. Nakoľko sa však v rodinnom hudobnom archíve Mareka Brezovského nachádza bohaté množstvo esenciálnych hudobných nápadov, rozhodli sa tvorcovia a protagonisti projektu na čele s Oskarom Rózsom nahrať túto hudbu pre všetkých tých, pre ktorých Marekova hudba niečo znamená. Texty píše Marekova sestra Mirka Brezovská. Album vyjde na budúci rok.

Všetky podrobnosti nájdete na novej webstránke projekthrana.sk a na stránke koncertu.


Informácie a fotografie pre Hudba.sk poskytla PR manažérka koncetu Zuzana Lobotková. Článok bol upravený a doplnený redakciou.

Súvisiaci interpreti: Marek Brezovský, Oskar Rózsa