Majú to podľa vás pekní ľudia pri budovaní kariéry jednoduchšie? Kto alebo čo je vôbec tou pomyselnou mierkou ľudskej krásy? A naozaj platí, že nepísaným pravidlom úspechu v šoubiznise je pekný, alebo aspoň niečím zaujímavý výzor? Američanka LP je dôkazom, že popri konvenčnej kráse v pop music stále funguje aj originálna a autentická inakosť.

Aby tých otázok nebolo na úvod príliš veľa, skúsme sa radšej zamyslieť. Ak si totiž posvietime na najúspešnejšie speváčky súčasnosti, prevažná väčšina z nich má krásnu tvár, bezchybný úsmev a nanajvýš pár kilogramov navyše. Šoubiznisový diktát posledných dvoch desaťročí je v nárokoch na zovňajšok neúprosný a na ceste za slávou vám dokáže nielen pomôcť, ale i priťažiť. Ešteže sa nájdu interpretky, ktoré sú voči neúmerným požiadavkám hudobných agentov a vydavateľstiev imúnne. Roky si razia vlastnú cestu, nepotrebujú za každú cenu zaujať a napriek tomu uspejú (z veľkých popových hviezd spomeňme napríklad Adele alebo Siu).

Do tejto kategórie umelcov spadá aj extravagantná Laura Pergolizzi, známa pod "vinylovým" pseudonymom LP. Fanúšikov si získava melancholickými, silnými a uveriteľnými piesňami sprevádzanými hrou na ukulele či gitare. Podarilo sa jej uspieť s tvorbou, ktorá možno na niekoho pôsobí až deprimujúco, navyše v kombinácii s nekonvenčným, ba až chlapčenským výzorom. Tohtoročný singel Lost On You z nej urobil jeden z najväčších objavov posledných mesiacov. Samozrejme, objavom je len v zmysle mainstreamového sólového úspechu, na hudobnej scéne totiž pôsobí už dlho a má "prsty" aj v skladbách, ktoré mnohí z vás dôverne poznajú.


Tridsaťpäťročná rodáčka z newyorského Long Islandu začala iniciály svojho mena v hudobnej brandži používať krátko po ukončení štúdia. Skôr, než prerazila s vlastnou tvorbou, dokázala svoje textárske umenie v tvorbe pre množstvo známych umelcov. Za všetkých spomeňme Cher, Backstreet Boys, Christinu Aguileru či Rihannu. Práve temperamentná Barbadosanka si spoluprácu s LP nevie vynachváliť a netají sa tým, že skladba Cheers (Drink To That) z pera jej menej slávnej kolegyne patrí na albume Loud (2010) k jej najobľúbenejším. 

Neúspech ju neodradil

Lauru objavil člen skupiny Cracker, David Lowery, a jej hlas sa mu zapáčil natoľko, že sa rozhodol použiť ho aj v skladbe Cinderella - jednej z piesní na ich albume Gentleman's Blues z roku 1998. Lowery napokon produktoval i debutový album LP nazvaný Heart-Shaped Scar, vydaný v roku 2001 vydavateľstvom Koch Records. Jej druhý album Suburban Sprawl & Alcohol vyšiel o tri roky neskôr, tentoraz pod taktovkou Lightswitch Records, ale taktiež veľkú dieru do sveta neurobil. A to napriek tomu, že jej s ním pomohla textárka, speváčka a producentka Linda Perry, známa zo skupiny 4 Non Blondes. 

Tretí štúdiový album Forever For Now (2014) produkoval Rob Cavallo, ktorý má za sebou úspešnú spoluprácu napríklad so skupinami Linkin Park, Green Day či My Chemical Romance. Bol to on, kto LP poradil vydať sa rockovejším smerom. Album vyšiel pod hlavičkou vydavateľstva Warner Bros a speváčka na ňom spolupracovala s hviezdami ako Carl Ryden, Justyn Pilbrow, Josh Alexander či Isabella Summers z formácie Florence and the Machine.

Jej doposiaľ najúspešnejšou skladbou bol singel Into the Wild z roku 2012, ktorý bol v tom čase pre ňu prelomový a posunul jej kariéru ďalej. Videoklip k nemu má dnes viac než štyri milióny pozretí, rovnako ako v tom istom roku nahratá coververzia piesne Halo od Beyoncé. Skutočne veľký zlom v jej kariére však prišiel až tento rok.


Singel, ktorý boduje aj na Slovensku

LP má okrem troch albumov na konte aj niekoľko kratších EP nahrávok. Tou najnovšou je Death Valley, ktorá vyšla v júni a priniesla spomínaný úspešný hit Lost On You. Pesnička sa za niekoľko mesiacov dostala do pozornosti miliónov poslucháčov a v týchto dňoch je jednou z najvyhľadávanejších na službe Shazam. Mimoriadne sa jej darí najmä na európskom trhu - v Taliansku, Švajčiarsku, Francúzsku, Poľsku či Turecku.

Na iTunes sa tento singel dostal na vrchol rebríčka predajnosti až v sedemnástich krajinách. Na Slovensku bol najvyššie v prvej dvadsiatke, čoraz viac sa však piesni u nás darí v rozhlasovom éteri, kde jej v aktuálnom rebríčku hranosti patrí štvrté miesto. Pozoruhodné čísla dosahuje Lost On You aj na Youtube. V júni zverejnený videoklip má už takmer 60 miliónov prehratí (okrem speváčkinho kanála s 28 miliónmi má oficiálny vizuál ešte ďalšie dva 15-miliónové uploady) a ďalších 20 miliónov možno prirátať vďaka live verzii, ktorú charizmatická hudobníčka zverejnila v januári.

Po rokoch tvrdej práce, kedy jej hudbu poznala iba hŕstka fanúšikov, sa tak dočkala zaslúženého úspechu. Ten je však dvojsečnou zbraňou, pretože v budúcnosti bude zákonite čeliť vysokým očakávaniam a pokojne môže skončiť ako ďalší novodobý "one-hit wonder". Ak vás však singel zaujal, určite si vypočujte aj ďalšie skladby z jej nového EP aj zo spomínaného tretieho albumu. Z Death Valley v podobe akustickej "live session", ktorá jej talent ukazuje v tej najčistejšej podobe, zverejnila aj skladby Muddy Waters a Strange.


Mohlo by vás zaujímať

*LP začala s hraním na Bleecker Street v New Yorku. Podľa vlastných slov mala hrozný repertoár pesničiek a hrala pravdepodobne na tom najhoršom mieste na spomínanej ulici, kde na jej vystúpenia pravidelne chodila len jej jediná kamarátka a častokrát hrala takmer výlučne pre ňu, pretože nikoho iného nezaujímala. Aj tieto skúsenosti ju však posunuli vpred a je za ne vďačná.

*Jej mama sa nikdy nedozvedela, že je lesbička. "Moja mama zomrela skôr, než som mala šancu povedať jej, že som lesba. Môj otec si dlho myslel, že je to len fáza. Až neskôr pochopil, že nie je," prezradila v roku 2008 v jednom z rozhovorov. Jej aktuálnou priateľkou je herečka Tamzin Brown.

*LP stelesňuje androgýnny štýl - oblieka sa ako muž, vďaka čomu sa stretla už s množstvom úsmevných situácií. Pravidelne sa jej stáva, že na verejných toaletách na ňu vyhŕknu matky s dcérami a vyháňajú ju preč v domnienke, že si pomýlila dvere. Na to im len odvrkne: "Buďte v kľude, vaše dieťa je v bezpečí."

*LP veľmi rada a často hvízda, čo koniec koncov dokazuje aj vo svojich piesňach. Takmer do každej tento prvok šikovne a najmä nerušivo zakomponuje.

*Neoddeliteľnou súčasťou imidžu LP sú tmavé okuliare, ktoré by nosila najradšej stále, presne ako Roy Orbison. Taktiež nedá dopustiť na náušnicu s krížom. Ten však nevníma ako náboženský znak, ale považuje ho za symbol čistoty.



Autorka: Danka Šoporová
Foto: Warner Music / Michael Comte