Bratislavská indie-popová trojica Inotaj vydáva po dvoch rokoch od svojho založenia debutový album Eva. Vo štvrtok 3. novembra ho uvedie do života v bratislavskom klube Fuga spolu s kapelami Gonsofus a Horehigh.

Na albume Eva je deväť piesní v slovenčine, na margo čoho členovia skupiny Inotaj hovoria: "Myslíme si, že slovenčina je jediná cesta. Ak už sa píšu texty, ktoré nesú obsah a myšlienku, prečo stavať prekážky medzi nás ako vysielateľa a druhých ľudí ako prijímateľa tej správy a cudzím jazykom zbytočne riskovať, že obsah vyšumí do stratena."  

Skupinu, ktorá svoj zvuk jemne dotvára elektronikou, tvorí trojica Marek Hradský, Marek Sasko a Viktor Milosavljevič. Ako hovoria, texty sú pre Inotaj plnohodnotným vyjadrovacím prostriedkom. Na debute ponúkajú od vážnejších skladieb cez kritické a sebaironizujúce až ku vtipnému nadávaniu na počasie. V textoch sa pohrávajú aj s ľudovými prísloviami a pranostikami a ich ambíciou je, aby bola lyrická stránka albumu zaujímavá aj na druhé počutie. Dokážu vyjadriť svoje myšlienky a nálady v metaforách, no v niektorých piesňach je ich výpoveď priamočiara.


Hudobne ide o priamočiare piesne zvukovo podfarbené klavírom a elektronikou s gitarami a rytmikou, ktoré miestami poškuľujú aj po rockovejšom zvuku. Album sa rodil dva roky, počas ktorých kapela stihla vydať dva videoklipy a odohrať asi 50 koncertov v kluboch a na menších festivaloch.

A prečo dostal debutový album názov Eva? "Dlho sme o tom nepremýšľali. Eva ako názov albumu bol prvý nápad, ktorý sa hneď ujal. Eva, ako prvá, ako jednoducho čitateľný symbol začiatku. Náš prvý človek na planéte Inotaj."

Ak stojí niečo z mladej slovenskej scény z uplynulých dvanástich mesiacov za zmienku, skupina Inotaj si ju určite zaslúži. Jej debutový album môže byť milým prekvapením pre fanúšikov slovenskej tvorby s premyslenými textami a hudbou, ktorá môže osloviť fanúšikov kapiel ako Nocadeň, Komajota či Kolowrat.


Text: TS + Hudba.sk
Foto: Facebook.com/Inotaj