Speváčka Kristína, populárna na oboch stranách rieky Moravy, má za sebou výnimočný večer plný krstov. V bratislavskom klube Loft za prítomnosti známych osobností a médií uviedla do života svoj prvý výberový album Tie Naj, veľký fotokalendár pre rok 2015 aj nový singel Ta ne.

Bol to večer, ktorý od začiatku do konca patril krásnej speváčke. V rámci "multikrstu" mala samozrejme priestor aj hudba, Kristína so svojou kapelou večer odštartovali svojím najväčším hitom Horehronie a jednou z čerstvých noviniek Navždy. Tá sa zaradila medzi jej najkrajšie piesne o láske, čo podporil aj emotívny videoklip s viac než pol miliónom prehratí za necelé tri mesiace od zverejnenia. V Bratislave však speváčka krstila inú novinku - pieseň Ta ne, ktorá hudobný program ukončila.

"V tomto roku sa mi podarilo veľmi veľa vecí, teším sa z toho a beriem to ako úspech. Moja výberovka nie je úplne tradičná, pretože sú tam aj novinky. Mám obrovskú radosť zo spolupráce s Kamilom Peterajom, producentom Martinom Kavuličom a takisto aj Mariánom Kavuličom, ktorý mi pomáha s manažovaním a je zároveň môj priateľ. Teším sa, že mám týchto ľudí stále pri sebe, že mi veria a robíme spoločne kvalitné a hodnotné veci," teší sa Kristína.

Výberovka Tie Naj predstavuje speváčku od jej začiatkov až po súčasnú tvorbu. "Prvý album som robila ešte ako stredoškoláčka, na internáte som skladala melódie, písala texty, kým neprišiel Kamil Peteraj, ktorému veľmi pekne ďakujem. Na celú dráhu sa pozerám pozitívne a chcem napredovať. Stále mám pocit, že sa ešte musím učiť veľa vecí. Všetko, čo som doteraz dosiahla, je poctivo vydreté na koncertnom pódiu," uviedla pre TASR.

Spieva a nebľaboce

Kompiláciu pokrstil známy hudobník Robo Grigorov medovinou, no následne si spolu s Kristínou zaspieval svoj hit Po víne. "My sme prepojení s Kristínkou od začiatku, však vlastne po prvý raz som počul Kristínu asi ja. Boli to demo nahrávky ešte bez textu. Bola to budúca pesnička Ešte váham a vtedy som sa rozplýval nad tým, aká je to krásna melódia. Spýtal som sa, kto to urobil a povedali mi, 'Volá sa Kristína, teraz prišla z východu'," zaspomínal si s úsmevom.

"Kristína je jednou vecou trošku iná ako ostatné súčasné speváčky. Nevieme, s kým chodí a čo bude večer variť. O dnešných speváčkach viete všetko, kde bývajú, s kým chodia, čo sú, ale pesničky, bohužiaľ, nepoznáte a u Kristíny je to naopak. Spevák má v prvom rade spievať a skladať. Prajem výberovke číslo jedna, aby nebola posledná, ale iba prvá," dodal Grigorov, ktorý neskôr zákulisí svoju myšlienku rozviedol trochu drsnejšími slovami: "Kristínu si vážim, pretože spieva a nebľaboce. Väčšina spevákov bľaboce a nespieva. A keďže nemajú pesničky, musia hovoriť o tom, že čo ich frajerka, kde boli na dovolenke a aké si kúpili šaty. Kristína toto celé nerieši. Má iba pesničky a tými sa prezentuje. To je podľa mňa geniálna vec. To znamená, že sa naozaj zaoberá spevom a hudbou. Takých je málo a treba si to vážiť," vyjadril spevák svoj obdiv k o generáciu mladšej kolegyni.

Jeho slová platili aj v tento večer: Kristína sa skutočne viac venovala hudbe ako rozprávaniu, hoci priestoru na to bolo veľa. Na druhej strane, pri takom ukecanom moderátorovi ako je Michal Hudák, ani veľa hovoriť netreba.

krst kalendára speváčky Kristíny, 25.11.2014 Zdroj: René MikoKrst Kristíninho kalendára - viac fotiek z "multikrstu"

Peteraja intuícia nesklamala

O tom, že sa bude krstiť nie raz ale trikrát, vedeli všetci prítomní už od začiatku, no hneď po prvom krste prišlo prekvapenie, o ktorom nevedela ani samotná Kristína. Za výberovku, ktorá je na trhu len od začiatku novembra, totiž už získala platinovú platňu, ktorú spolu s ňou prevzali jej dvorný producent Martin Kavulič a textár Kamil Peteraj.

"Som veľmi rád, že sa Kristína dostala tak ďaleko a tak vysoko. Keď sme začínali, mnohí mi hovorili, že do čoho sa to púšťaš, mladá speváčka, nevyhrala žiadnu SuperStar, nikto ju netlačil, len tak prišla. Ale ja som jej veril, ako som voľakedy veril Robovi Grigorovovi, Mekymu Žbirkovi, či Marike Gombitovej. Ona je úžasná v tom, že svoj úspech berie veľmi normálne a to je dôležité. Ide pekne po schodíkoch hore. Želám jej, aby takýchto platinových platní mala ešte 50," povedal legendárny textár, ktorý podľa vlastných slov už ďalšiu novú hviezdu nehľadá a chce sa naplno venovať práci so spomenutými interpretmi.

Peteraj neskôr o Kristíne rozprával aj pre TASR: "Myslím si, že je to jeden z najväčších talentov slovenskej pop music, speváčka takto pôsobiaca na scéne tu dosť dlho nebola. A čo je veľmi dôležité, má chuť pracovať. Pochopila, že presadiť sa na dnešnej pop scéne je beh na dlhé trate. Úspech má v oboch republikách, v Čechách aj na Slovensku, jej pesničky sú populárne. Ľudia na koncertoch sú prekvapení, čo všetko dokáže na pódiu predviesť. Keď bude takto rásť, má predpoklad stať sa hviezdou prvej veľkosti."

Po ďalšom hudobnom bloku so skladbami Pri oltári a V sieti ťa mám prišiel na rad krst veľkého nástenného kalendára na rok 2015, ktorý Kristína nafotila v spolupráci s firmou AŽD Praha. Šarmantnú speváčku na v ňom zvečnil Rastislav Brezovský, titulnú fotografiu nafotil Petr Dobiášovský. Fotografie, ktoré zdobili aj priestor bratislavského klubu (môžete ich vidieť aj nižšie vo "videu" Ta ne), sú obohatené o úryvky z textov piesní. Ich autor Kamil Peteraj kalendár aj pokrstil - taktiež medovinou.

Singel Ta ne pokrstili východniarskym humorom

Až tretia novinka, pieseň Ta ne, mala po jej odspievaní mala iné, veľmi netradičné "krstidlo". Bol ním vtipný výstup moderátora Michala Hudáka vo východniarskom dialekte, počas ktorého v prevlečení za policajta improvizovane predviedol niekoľko nových rýmov inšpirovaných odľahčeným textom z pera Kamila Peteraja.

"Moje čoraz silnejšie alter ego Miki Hric povedalo ako prototyp východniara vety, ktoré korešpondujú s refrénom skladby. Rýmovačky ako 'prijemné počúvane, nech ste na Jadrane, v stane, na misii v Afganistane alebo na tobogane... Ta ne, ta ne'. Bolo obdivuhodné, že ľudia krásne komunikovali a dávali 'Ta ne'. Prajem tejto skladbe nech sa počúva, nech sa 'Ta ne' stane tou popovou melódiou, ktorú si každý z východniarov bude podvedome pospevovať. A bude sa tešiť, že Kristína sa hrdo hlási k svojmu rodnému kraju a nikdy na to nezabúda, rovnako ako ja," vysvetlil populárny moderátor a herec, ktorý počas slávnostného večera nezostal svojej povesti skvelého zabávača a "uvoľňovača atmosféry" nič dlžný.


Rodáčka zo Svidníka sa na hudobnej scéne uviedla coververziou skladby Vráť mi tie hviezdy '08 (originál naspievala Beáta Dubasová v roku 1993). V novembri 2008 vydala debutový album Ešte váham. S piesňou Horehronie vyhrala vo februári 2010 národné kolo súťaže Eurosong 2010 a reprezentovala Slovensko v prvom medzinárodnom semifinále 25. mája v nórskom Oslo. V októbri toho istého roka vydala druhý album V sieti ťa mám. V ankete Slávik 2010 skončila na štvrtom mieste, získala ocenenie Rádioslávik a pieseň Horehronie sa stala hitom roka 2010. Za rok 2011 aj 2012 bola v dnes už neexistujúcej ankete popularity šiesta.

Svoj tretí, zatiaľ posledný štúdiový album Na slnečnej strane sveta vydala v júni 2012. Odvtedy však 
stihla nahrať viacero úspešných, doteraz oficiálne nevydaných piesní. Okrem spomenutých noviniek Navždy a Ta ne sú nimi aj skladby Život je vždy fajnOvoňaj ma ako ružu s významným slovenským umelcom Ladislavom Chudíkom či Rozchodový reggaeton, vďaka ktorému si speváčka vo videoklipe zahrala s českou hereckou legendou Miroslavom Donutilom. Aj tie nájdu fanúšikovia na čerstvo pokrstenej a platinou ocenenej výberovke Tie Naj.

Kristínine hity si jej priaznivci môžu užiť aj na koncertoch aktuálneho Horehronie Tour 2014, ktoré po vypredaných českých koncertoch v decembri mieri na Slovensko. Už stredajší večer ukázal, že speváčka za posledné roky urobila veľký pokrok, podrobnú recenziu jej vystúpenia vám prinesieme po koncerte v Ateliéri Babylon.

Zostávajúce termíny Horehronie Tour 2014:

27. 11. - Praha, Divadlo Hybernia
3. 12. - Žilina, Dom Odborov
4. 12. - Bratislava, Ateliér Babylon
10. 12. - Brezno, Mestské kultúrne stredisko
11. 12. - Zlín, Academia centrum UTB
13. 12. - Krnov, Kofola music club
19. 12. - Vranov nad Topľou, Mestský dom kultúry

Text: Hudba.sk (zdroj: Propaganda House, TASR, SITA)
Foto: René Miko

Súvisiaci interpreti: Kristína