Americký hudobník John Frusciante zverejnil prostredníctvom portálov SoundCloud a Bandcamp množstvo nevydaných skladieb. Bývalý gitarista kapely Red Hot Chili Peppers ponúkol napríklad šesť skladieb, ktoré nahral v máji 2010 na kazetu, či 37 minút svojej elektronickej tvorby z rokov 2009 až 2011.

Fanúšikovia si môžu vypočuť aj interpretovu verziu piesne Fight For Love z filmu Casa de mi Padre (2012), ktorú nahral v novembri 2013 spolu s Omarom Rodríguezom-Lópezom (The Mars Volta), skladbu Medre z roku 2008, či novú verziu piesne Zone z albumu Enclosure (2014).

Štyridsaťpäťročný rodák z New Yorku tento rok vyhlásil, že prestane oficiálne vydávať nové nahrávky. V rozsiahlom príhovore, ktorý muzikant publikoval v utorok na webstránke johnfrusciante.com, potvrdil, že radšej bude hudbu ľuďom dávať ako predávať.

"Keď niekto vydáva hudbu vo vydavateľstve, predáva ju, nedáva. Umenie je záležitosťou darovania. Ak zaspievam mojej priateľke skladbu, jednoducho jej ju dám a zadarmo. Ak vám predám nejaký predmet, nepovieme, že vám ho darujem. Dávanie hudby ľuďom zadarmo online je v súčasnosti bežné a pripomína to, že umelecké vyjadrenie je vždy záležitosťou darovania, nie brania či predávania. Predávanie je súčasťou zarábania peňazí, umelecké vyjadrenie, tvorivosť sú zase súčasťou darovania. Medzi tým je veľký rozdiel a podľa mňa by mala hudba vznikať vždy preto, že ju niekto miluje, bez ohľadu na to, či ju chce potom predať alebo nie. Preto vám túto hudbu dávam s veľkou radosťou," uviedol muzikant.

Jeho darčeky si môžete rozbaľovať TU alebo TU.



John Frusciante sa stal členom Red Hot Chili Peppers v roku 1988 vo veku 18 rokov, keď nahradil gitaristu Hillela Slovaka, ktorý zomrel po predávkovaní heroínom. Podieľal sa na albumoch Mother's Milk (1989) a Blood Sugar Sex Magik (1991), no na rozdiel od starších kolegov z kapely popularitu nedokázal zniesť, a preto skupinu v roku 1992 opustil. Po úspešnej liečbe závislosti od heroínu sa po niekoľkých rokoch do Red Hot Chili Peppers vrátil a nahral s nimi albumy Californication (1999), By The Way (2002) a Stadium Arcadium (2006). V roku 2009 však z kapely opäť odišiel.

Ako sólový interpret debutoval už v roku 1994 nahrávkou Niandra Lades And Usually Just A T-Shirt, zatiaľ naposledy vydal spomínaný album Enclosure (2014). Okrem toho má na konte aj spoločnú nahrávku so súčasným gitaristom Red Hot Chili Peppers Joshom Klinghofferom s názvom A Sphere In The Heart Of Silence (2004), viacero EP nahrávok a albumov s inými projektmi. Pod pseudonymom Trickfinger uviedol na trh v roku 2012 EP Sect In Sgt a v apríli tohto roka aj eponymný acidhousový album.

Zdroj: SITA (Johnfrusciante.com)
Foto: Facebook.com/Johnfrusciante

Súvisiaci interpreti: John Frusciante