Vo veku 53 rokov zomrel britský spevák a skladateľ George Michael, informovali v nedeľu v noci britské médiá s odvolaním sa na jeho vydavateľa. Rodina žiada o rešpektovanie súkromia. Spevák mal zomrieť v nedeľu ráno.

George Michael, ktorý začal svoju kariéru v 80. rokoch v skupine Wham! a neskôr pokračoval ako sólový umelec, zomrel v obci Goring v grófstve Oxfordshire. 

"S veľkým smútkom môžeme potvrdiť, že náš milovaný syn, brat a priateľ George zomrel pokojne doma v období Vianoc. Rodina žiada, aby v tomto ťažkom a citlivom období bolo rešpektované jej súkromie. V tejto fáze už nebudú žiadne komentáre," informoval vo vyhlásení vydavateľ. Príčinu smrti neuviedol. Podľa polície však k nej nedošlo za podozrivých okolností. Tá bola do Michaelovho sídla privolaná okolo 14.00 miestneho času.

Podľa zdroja citujúceho spevákovho dlhoročného manažéra Michaela Lippmana mal George Michael zomrieť na zlyhanie srdca. Ešte v nedeľu ráno mu volali zo spevákovho domu, že ho našli "v posteli pokojne liežiaceho", uviedol magazín Hollywood Reporter.

Na správy o smrti v nedeľu v noci reagovali na sociálnych sieťach viacerí umelci. "Stratil som milovaného priateľa. Som v šoku," napísal Elton John na svojom Instagrame.


K úmrtiu populárneho speváka sa medzi prvými vyjadrili aj členovia skupín Blossoms a Duran Duran. Stalo sa tak po tom, ako informáciu verejnoprávneho BBC potvrdili denník The Guardian a hudobný magazín New Musical Express.

George Michael, vlastným menom Georgios Kyriacos Panayiotou, počas svojej kariéry predal vyše 100 miliónov albumov. Narodil sa 25. júna 1963. Tento rodený Londýnčan, ktorému v žilách koluje grécka krv, začínal s hudbou už v šestnástich rokoch. Spolu s Andrewom Ridgeleym založili v roku 1981 disko-popové duo Wham!

Spolu sa poznali už zo školy, v roku 1979 účinkovali v skupine Executive. Hneď ich debutový album Fantastic vydaný v júli 1983 sa dostal na prvú pozíciu v rebríčku. V singlovej TOP 30 mali dvanásť piesní, šesť z nich sa dostalo na prvé miesto. Hitmi sa stali skladby Wake Me Up Before You Go Go, Last Christmas, Freedom, I'm Your Man.


V roku 1986 sa rozišli a George Michael sa vydal na sólovú dráhu. Tá je ešte úspešnejšia ako päťročné účinkovanie s Wham! Prvý jeho sólový album z októbra 1987 má názov Faith a celosvetový predaj prevýšil 21 miliónov výliskov. V roku 2008 ho magazín Billboard zaradil na 40. miesto rebríčka 100 najúspešnejších interpretov všetkých čias. Počas kariéry získal napríklad tri Brit Awards, štyri Ivor Novello Awards, tri American Music Awards a dve Grammy.

V uplynulých piatich rokoch vyšiel spevákovi album Symphonica (2014). Bola to kolekcia živých nahrávok pôvodných autorských piesní a prevzatých piesní so symfonickým orchestrom. Predchádzalo mu celosvetové koncertné turné, v rámci ktorého sa v roku 2012 zastavil aj vo Viedni. Na rok 2017 bol avizovaný nový album. Produkovať ho mal Naughty Boy. Oznámil to len pred pár dňami počas udeľovania BBC Music Awards.

Posledný štúdiový album Patience vydal George Michael ešte v roku 2004. Odvtedy mu okrem spomínaného symfonického titulu vyšla výberovka najväčších hitov Twenty Five v roku 2006.

V ostatných rokoch mal zdravotné problémy. Prejavili sa počas turné Symphonica v novembri a decembri 2011. V roku 2013 dostal zápal pľúc. Po autonehode v tom istom roku strávil v nemocnici na pozorovaní nejaký čas, trpel bolesťami hlavy. V rovnakom období sa liečil na klinike v Austrálií z depresií a ďalších zdravotných problémov. V súvislosti s drogami v roku 2014 vyhlásil, že je už osemnásť mesiacov čistý.

George Michael počas svojej kariéry spolupracoval s množstvom umelcov. Medzi pamätné spolupráce patrí aj tá so skupinou Queen. Koncert v londýnskom Wembley na počesť Freddieho Mercuryho počas veľkonočného pondelka 1992 sledoval celý svet.


Spevák sa významne angažoval v charitatívnych projektoch. V roku 1984 sa stal spolu s ďalšími umelcami z Britských ostrovov súčasťou Band Aid. Spolu vydali hit Do They Know It's Christmas? na pomoc postihnutým rodinám v Etiópii. Výťažok z duetu s Eltonom Johnom Don't Let the Sun Go Down on Me rozdelil medzi desiatku charitatívnych organizácií venujúcich sa vzdelávaniu, pomoci deťom a postihnutým AIDS.




Zdroj: SITA, HollywoodReporter.com, Hudba.sk
Foto: AP Photo/Matt Slocum

Súvisiaci interpreti: George Michael