Kapela Gruesome nie je žiadnym revivalom a predsa znie ako dokonalá kópia zakladateľov death metalového žánru. Nový singel je dokonalou reinkarnáciou klasického zvuku Death z albumu Human s bonusom navše v podobe hviezdnej spolupráce.

Magnet týždňa

Old school deathmetalový projekt Gruesome vznikol z čistej lásky k hudbe pôvodcov žánru, samotných Death. Kapela znie ako veľmi dobrý revival Schludinerovcov, no je treba povedať, že ich tvorba je 100% originálna, aj keď postupy a zvuk si požičali. Chlapci a dievča už majú na konte debut Savage Land a aktuálne vydávajú EP Fragments of Psyche. A pozor: na rovnomennej skladbe hosťoval bubeník Sean Reinert, bývalý člen Death a Cynic. Príšerní sa tak priblížili k zvuku svojej milovanej legendy ešte o krok bližšie.


Šrot týždňa

Koncert švédskej čierno-čiernej stálice Marduk v americkom Oaklande bol zrušený z dôvodu obáv o bezpečnosť zo strany miestnej polície. Policajti sa báli, že corpsepaintoví bohovia prilákajú protesty antifašistov. Podľa strážcov zákona je kapela kritizovaná práve za prejavy nacizmu a antisemitizmu. Organizátori z Oakland Metro Opera House, kde sa mal koncert uskutočniť 18. februára, s rozhodnutím samozrejme nesúhlasili.

Novinky

The Dillinger Escape Plan sa plánujú pozviechať z nehody, ktorú utrpeli na európskom turné cestou z Varšavy do Krakova a reparáty zrušených koncertov vo Viedni a v Prahe boli naplánované na 13., respektíve 14. augusta. Kapela v Čechách navyše zahrá aj v stredu 9. augusta a to na festivale Brutal Assault. Tak snáď ste lístky za zrušené februárové koncerty nevrátili.


Už tento piatok v bratislavskom MMC zahrá dánska hardrocková formácia Pretty Maids, ktorá predstaví najnovšiu štúdiovku Kingmaker. Večer otvorí Aleš Brichta so svojou kapelou Aleš Brichta Project.


Ak sledujete udeľovanie cien Radio_Head Awards, viete, že v kategórii Hard & Heavy boli nominované nahrávky kapiel 0n0, Symbiosis, Poetry in Telegrams, Rats Get Fatrust2dust. Minulý týždeň boli niektorí z porotcov na "pohovore" u Rudiho v Headbanger_FM predstaviť nominovaných a ak ste to v pondelok nestihli, záznam z večera si už môžete vypočuť na Mixcloude. Dnes do rádia prídu naživo zahrať hardcoreoví Žilinčania Rats Get Fat, takže sa znova oplatí naladiť. Večer udeľovania Rádiohláv sa uskutoční v bratislavskej Starej tržnici 12. marca. Buďte pri tom!


Americká blacková úderka Nightbringer debutuje druhú skladbu z pripravovanej novinky Terra Damnata, ktorá uzrie svetlo sveta 14. apríla. Misrule naznačuje, že piata štúdiovka agilnej štvorice bude priamočiarou temnotou naservírovanou v prvotriednom zvukovom háve. Zaoceánska blackmetalová vlna sa rozhodne má čím pochváliť.


Proggy štvorka Native Construct z Bostonu v novej skladbe kombinuje a komplikuje už komplikované. Ich hudba je o perfektnej inštrumentácií a uvoľnenosti, vzdušnej atmosfére ale i experimentoch. Zapáči sa fanúšikom Dream Theater, aj keď podľa môjho názoru sú Angličania Haken oveľa prístupnejší a zrozumiteľnejší. Títo absolventi prestížnej hudobnej školy v Berkeley do svojej polievky dávajú skrátka príliš veľa prísad. Ale ak ste prog snobi a raňajky jedávate zásadne v 7/8 takte, bude to niečo pre vás.


Experimentálny súbor Ulver zverejnil názov, obaltracklist novej štúdiovky. The Assasination of Julius Caesar vychádza len 16 mesiacov po poslednej naživo nahratej platni ATGCLVLSSCAP a bude obsahovať osem skladieb. Ďalšie informácie o novinke zatiaľ nepoznáme. Chceme však veľa Garmových vokálov!


Slovenská pýcha rurálneho folklórneho old school blacku zvaná Malokarpatan pôjde v marci do štúdia nahrať svoj druhý album, ktorý dostal názov Nordkarpatenland. Ten sa zrodí v pražskom štúdiu Hostivař a kapela už ohlásila dvoch hostí. Klávesistka Annick Giroux je členkou francúzsko-kanadskej doomovej formácie Cauchemar a excentrický hudobník Necrocock je známou polovičkou z Master's Hammer, ale vydáva i sólové veci. Obaja prispejú atmosférickými textúrami. Nástupca fantastického debutu Stridžie dni z roku 1988 vyjde niekedy tento rok.


Žáner post-metal a hlavne jeho králi Cult of Luna si vo Švédsku vychovali schopných učňov. To, že sú The Moth Gatherer schopní učni, dokázali na druhej štúdiovke The Earth is the Sky z predminulého roku a vydanie ich nového EP si opäť získalo pozornosť metalových plátkov. Zverejnená skladba This Providence of Bones vkusne podsúva elektronické sample, znamenajúce ticho pred búrkou, teda vygradovanou druhou polovicou skladby. Skladbu svojimi vokálmi obohatil Dennis Lyxzén z Refused. Spomínané EPčko The Comfortable Low vychádza na konci marca.


Fanúšikovia Soen sa môžu tešiť z nového klipu k skladbe Opal z novinky Lykaia. Vkusné videjko ponúka zábery z nahrávacieho štúdia zachytávajúce "chlapcov pri robote". Opal je jednou z tých akčnejších, grúvovejších na albume a iste sa tešíte na jej živé prevedenie 8., resp. 12. apríla  v Košiciach a vo Viedni, kde kapela vystúpi spoločne s Madder Mortem.


At the Drive-In nedávno ohlásila vydanie novej hudby po šestnástich rokoch. Post-hardcore legenda z texasského mesta El Paso v minulosti spáchala reunion, vypredané európske turné, momentálne sa pripravuje na to americké, ale hlavne - v máji vydáva nový album. Už v minulosti bola zverejnená skladba Governed by Contagions, ktorú teraz nasleduje novinka Incurably Innocent. Priamočiara skladba znie ako z roku 2000, na druhé či tretie počutie chytí, ale niektorí si aj tak budeme priať radšej návrat The Mars Volta. Album In*ter A*li*a vychádza 5. mája prostredníctvom Rise Records.


Modernú rockovú nakladačku vám uštedria Black Map s novým singlom No Color. Vydanie albumovej dvojky táto trojčlenná skupina pripravila na 10. marca a bude sa páčiť priaznivcom nápaditej rockeriny, ktorá však neprekypuje zbytočnými kučierkami a ide rovno k veci. Členovia úspešných zoskupení Dredg, Far a The Trophy Fire vás po kliknutí nižšie presvedčia o svojich kvalitách.


Grécko-švédska formácia Nightrage hobľuje počúvateľný melodeath po vzore Amorphis či In Flames. Ich singel The Venomous je slušne odvrieskaná melodická nakladačka o tom, že ľudia smerujú k vlastnej skaze a vôbec im to nevadí. Skvelé gitary a množstvo energie, ktoré Vám táto skladba dá je presne to, čo v pondelok potrebujete. Album The Venomous, vychádzajúci 31. marca, je siedmou štúdiovkou kapely.


Haluz týždňa

Aj keď najväčšou haluzou posledných dní je umelecké smerovanie Suicide Silence, nechceme uraziť nikoho z fanúšikov a ponúkneme radšej ďalšiu perlu z útrob Youtube. Chlapec, čo si hovorí Ten Second Songs pretavil nesmrteľnú Chop Suey! od System of a Down do rôznych hudobných a vokálnych štýlov, vrátane Wu-Tang Clan, Spice Girls, DJ Tiesto (???) či Ghost. Teatrálny vizuál nepotrebujete, ale po hudobnej stránke je to skvelý mišmaš.


Týždenný prehľad noviniek na hard & heavy scéne vychádza vždy v pondelok, sekundu po polnoci. Ak chcete prispieť svojimi tipmi na kvalitnú hudbu, kontaktujte nás na adrese redakcia@hudba.sk.

Autor: Adrián Kozák
Foto: www.facebook.com/gruesomedeathmetal/

Súvisiaci interpreti: The Dillinger Escape Plan, Marduk