O víťazovi druhej série X Factoru nebolo päť rokov počuť. Navyše po tom, ako album Obsession (2010) nenaplnil očakávania vydavateľstva, stratil kontrakt s nahrávacou spoločnosťou. Teraz sa síce hlási opäť o slovo, no rozpačitý výsledok vôbec nesvedčí o tom, že Shayne Ward bol kedysi najobľúbenejším spevákom Veľkej Británie.

Hneď po víťazstve v speváckej reality show X Factor dokázal Shayne Ward presvedčiť publikum, že súťaž vyhral právom. Jeho singel That's My Goal sa na britských ostrovoch stal tretím najpredávanejším singlom všetkých čias, pričom sa zaradil za Eltona Johna a Willa Younga.

Na Slovensko prenikol až vďaka hitu No Promises v lete roku 2006. Pieseň pochádza zo štvornásobne platinového eponymného debutu. Ten vystriedala päťkrát platinová nahrávka Breathless (2007) a komerčné zlyhanie v podobe albumu Obsession (2010). Vtedy si zrejme Simon Cowell, zakladateľ hudobného vydavateľstva Syco Music, povedal, že Wardov potenciál využil naplno, a tým ho akoby prepustil. S odstupom času podobný osud čakal aj Leonu Lewis a Alexandru Burke - ďalšie víťazky tejto súťaže.


Obrat o 180 stupňov

Už pár dní kolovalo internetom niekoľko ukážok z comebackového albumu britského speváka. Štúdiovka Closer vyjde v digitálnej verzii 12. apríla a okrem iného obsahuje aj coververziu hitu About You Now dievčenskej trojice Sugababes. Po piatich rokoch prináša Ward aj kolekciu skladieb, ktorej sa väčšina medzi sebou navzájom podobá. Ide o "slaďáky" na sláčikovom či klavírnom podklade, ktoré s dávnou Wardovi vlastnou originalitou nemajú nič spoločné, zato s klišé a lepkavosťou viac, ako by bolo únosné.

Producentsky album zastrešil Mike Stock (Donna Summer, Jason Donnovan, Kylie Minogue). Pilotným singlom je skladba My Heart Would Take You Back. K nej dnes predstavil aj príslušné video neporovnateľné s tými predošlými. Zábery vyzerajú amatérsky a vôbec nie vysoko profesionálne ako tie k rebríčkovým dobyvateľom No U Hang Up alebo Gotta Be Somebody.


Autor: Marek Majzon
Foto: Facebook.com/shayneward