Americký spevák Michael Stipe plánuje vydať autobiografickú fotoknihu. Niekdajší líder už nefungujúcej skupiny R.E.M. to prezradil v rozhovore pre portál The Creative Independent, v ktorom uviedol, že bude mapovať jeho život od doby, keď mal dvadsať rokov, či pôsobenie v menovanej formácii.

"Všetko bude založené na fotografiách, ale niečo bude len dokumentácia vecí, ktorými som posadnutý a na ktoré sa zameriavam pri vytváraní nových kúskov. Tiež tam sú isté veci, ktorým dám iný kontext a predstavím ich ako niečo úplne odlišné," uviedol. Päťdesiatsedemročný rodák z Georgie na publikácii bude spolupracovať s umelcom Jonathanom Bergerom. Na trh by sa mala dostať v priebehu tohto roku a mala by byť súčasťou väčšej série.

Prečítajte si: Michael Stipe z R.E.M. predstaví sólovú tvorbu

Michael Stipe sa preslávil v spomínanej kapele R.E.M. Skupina z amerického mesta Athens vznikla v roku 1980 a debutový album Murmur vydala v apríli 1983. Nahrávka obsahuje aj ich prvý singel Radio Free Europe. Neskôr vydali úspešné albumy ako Out Of Time (1991), Automatic For The People (1992), Monster (1994), New Adventures In Hi-Fi (1996), Up (1998) či Reveal (2001). Poslednou, v poradí 15. radovou štúdiovou nahrávkou formácie z Georgie je album Collapse Into Now (2011).

Kapela, ktorú za jeden zo svojich vzorov považoval aj Kurt Cobain z Nirvany, má na konte hity ako Losing My Religion, Shiny Happy People, Everybody Hurts, Imitation of Life, Man on the Moon, Drive či Leaving New York. V roku 2007 ich uviedli do Rock'n'rollovej siene slávy. Ukončenie činnosti oznámili v septembri 2011.

Zdroj: SITA (Pitchfork.com, archív)
Foto: Facebook.com/REMhq - Anton Corbijn

Súvisiaci interpreti: R.E.M.