Legenda českej alternatívnej scény, ktorá tento rok oslavuje svoje 30. výročie, sa v najbližších dňoch predstaví v štyroch slovenských mestách. Koncerty v Košiciach, Bratislave, Trnave a Novom Meste nad Váhom sú súčasťou turné k albumu Třínohý pes. Fanúšikov tak čaká dvojhodinový prehľad osvedčených skladieb doplnený o úplne nové pesničky.

Lídrom kapely, pochádzajúcej z Valašského Meziříčí, je Petr Fiala, zodpovedný za spev a gitaru. Ďalšími členmi sú Martin Knor (gitara, mandolína), Petr Nekuža (basgitara, spev), Jaromír Mikel (gitara, spev), Jiří Tibitanzl (saxofón, klávesy, spev) a nový bubeník Marcel Gabriel. Zostava už v rámci turné stihla absolvovať sedem zastávok v Českej republike, takže na Slovensko príde adekvátne zohraná. Košice sa o tom presvedčia v stredu 29. marca, Bratislava vo štvrtok, Trnava v piatok a v sobotu 1. apríla môžete muzikantov vidieť v Novom Meste nad Váhom.

Partia má tento rok viacero dôvodov k oslave. Okrem jubilea je to aj trinásty album Třínohý pes, na ktorom sa okrem spomínaných hudobníkov objavilo osem hostí. O produkciu sa v brnianskom štúdiu Sono Records postaral u nás dobre známy Milan Cimfe (spolupracoval napr. s Katarziou a mihol sa aj pri nahrávaní albumu 1. Outside Davida Bowieho). Ohlasy na platňu sú vcelku pozitívne a teleso si drží svoj štandard kvality, na ktorý sú fanúšikovia zvyknutí.


K novým skladbám pripojí kapela staršie kúsky, čím koncert dosiahne časomieru dvoch hodín. Konkrétny setlist však má byť podľa slov Petra Fialu prekvapením. Mňága a Žďorp určite majú z čoho vyberať. Na ich konto od čias kultového debutu Made in Valmez (1991) pribudol slušný počet skvelých nahrávok, Petr Fiala dokonca pridal aj dve sólovky. Dlhý čas vydávali pod značkou Monitor/EMI, od roku 2012 patria pod Surikata Records.

Kapela je v Česku považovaná za jedno z najdôležitejších alternatívnych zoskupení porevolučnej éry. Počas troch dekád existencie si udržiava status pohodovej partičky, ktorú nevyvedú z miery trendy či iné módne výstrelky. To je jeden z dôležitých faktorov toho, prečo má stále tak veľa fanúšikov. Mňága a Žďorp s nimi výdatne komunikujú prostredníctvom Facebook stránky, ktorú pravidelne aktualizuje najmä Petr Fiala. Hojný výskyt fotografií z nedávnych koncertov svedčí o tom, že turné v Čechách má veľmi dobré odozvy. Tento týždeň je na rade Slovensko – hudba "made in Valmez" sa nezadržateľne blíži.

Mňága a Žďorp - termíny koncertov na Slovensku:   

29. 3. - Košice, Tabačka 
30. 3. - Bratislava, Randal 
31. 3. - Trnava, Music a Café 
1. 4. - Nové Mesto nad Váhom, Blue Note   

Autor: Marek Danko
Foto: Facebook.com/mnagaazdorp

Súvisiaci interpreti: Mňága A Žďorp