Netradičný projekt mladého hudobníka Martina "Majla" Štefánika získal za posledné mesiace významné ceny na súťažiach a v anketách - naposledy na Radio_Head Awards v kategórii Objav roka. Inštrumentálne spojenie jazzu s foklórnymi motívmi zožalo veľký úspech, no formácia sa rozhodla posunúť ďalej a v novinke Hojana už počuť aj ľudový a jazzový spev.

Ľudové Mladistvá rozvírili vody prostredníctvom multižánrovej fúzie, ktorá môže mať úspech nielen medzi mladými Slovákmi, ale aj v rámci svetovej world music scény. Projekt už od začiatku ukazuje obrovský potenciál - vznikol síce iba v roku 2016, no za veľmi krátky čas si získal pozornosť verejnosti a viacero ocenení.

Keď sa stretne folklórny spev a jazzový scatting

Mladí umelci v októbri vyhrali súťaž talentov na Bratislavských jazzových dňoch, vďaka čomu tento rok na jeseň otvoria program festivalu na hlavnom pódiu. Následne začiatkom decembra uspeli aj na 30. ročníku tradičnej súťaže Nové tváre slovenského jazzu, kde získali tri odborné ceny. Poslucháčsku priazeň zase potvrdil ich triumf na nedávnom udeľovaní cien Radio_Head Awards, kde ovládli kategóriu Objav roka. Dokonale si tak vynahradili menšie sklamanie z reakcií konzervatívnejšej časti divákov relácie Zem spieva, kde sa síce ukázali v dobrom svetle, no originálna fúzia bola pre ortodoxnejších fanúšikov až príliš veľkou odbočkou od ľudových tradícií.

Cieľovkou projektu je však multižánrovejšie, prevažne mladšie publikum, o čom svedčí aj uzavretie spolupráce s vydavateľstvom go2stage (Saténové ruky, Millhouse, Fúzy Múzy, Martina Javor...). Práve pod jeho hlavičkou vyjde na jeseň debutový album. Najnovšou ukážkou z neho je skladba Hojana, ktorú hudobníci už tradične zverejnili spolu so štúdiovým videoklipom. Ten sa nakrúcal v štúdiu SMT v Bernolákove a postaral sa oň Jakub "Fortis" Školník so svojím tímom - Máriom Frankom a Martinom Faragulom.

Na rozdiel od predchádzajúcich klipov, kde formácia prezentovala iba čisto inštrumentálnu podobu svojej tvorby, tentoraz dostávajú veľký priestor aj speváčky Monika HoričkováTerézia JarošováDaniela Sihelská a Mária Nagyová, ktoré sa ľudovej piesni venujú od detstva. V kontraste s nimi je v najnovšom folklórno-groove-jazzovom experimente Hojana nielen moderná hra inštrumentalistov, ale aj hosťujúci vokalista Samuel Hošek, ktorý prezentuje typický jazzový vokálny prejav známy ako scatting.


Vlastný hudobný svet s vlastnými pravidlami

"Ľudové Mladistvá pre mňa znamenajú voľnosť v sebarealizácii a čistú radosť. Chcel som mať projekt, kde sa môžem realizovať kompozične presne podľa svojich predstáv, kde nemusí skladba trvať 3:30 a kde po slohe nemusí ísť refrén. Vlastný svet s mojimi pravidlami. To sa mi podarilo skôr, ako som dúfal," hovorí autor projektu, klavirista a skladateľ Martin "Majlo" Štefánik. Ako dodal, bude mať radosť, ak sa vďaka jeho tvorbe dostanú aj mladí ľudia bližšie k tradíciám a folklóru. Zároveň má ambície reprezentovať Slovensko aj na zahraničných festivaloch world music.  

Originálny hudobný nápad kombinovať tradičnú ľudovú hudbu s prvkami jazzu, vážnej aj modernej hudby začal v roku 2015, keď sa Majlo náhodou pustil do prerobenia starej archívnej nahrávky skladby Ej, padá, padá rosička. Invenčný prístup zafungoval a za pomoci SĽUK-u pridal čoskoro aj ďalšie skladby. "Folklór ma veľmi inšpiruje a považujem ho za niečo nadpozemské, čisté a úprimné," hovorí Majlo, ktorý verí, že jeho tvorba dokáže osloviť široké publikum, aj keď nejde o žiadny prvoplán. Všetky skladby sú síce inšpirované folklórnou melódiou, ale ide o vlastnú autorskú tvorbu.

Martin "Majlo" Štefánik, Ľudové Mladistvá Zdroj: Kristína DenkováMartin "Majlo" Štefánik

Zoskupenie Ľudové Mladistvá tvoria profesionálni hudobníci, väčšina členov kapely sa hudbou aj živí. Samotný Majlo študoval na bratislavskom konzervatóriu kompozíciu a klavír. Okrem iných spolupracuje aj s populárnymi menami ako Emma Drobná, Celeste Buckingham, Majk Spirit či H16. Bubeník Jakub Kačic hrá na bicích od detstva, študoval v USA na Berklee a aktuálne pokračuje v štúdiu na JAMU v odbore jazzová interpretácia. Jozef Madola pôsobil ako basgitarista v zoskupení A.M.O., neskôr rozbiehal projekt Solid Move. Okrem iného pôsobí aj v kapele General Foxx, ktorá pôsobí ako doprovodná skupina pre viacero slovenských raperov ako sú členovia H16, Boy Wonder, Separ & DMS a ďalší.

Huslista Ján Kružliak ml. študoval klasickú hudbu na Royal Academy of Music v Dánsku. Aktívne sa však venuje rôznym hudobným štýlom - počnúc klasikou až po elektronickú hudbu v spolupráci s rôznymi dídžejmi (Jimmy Pé, Dj Mathew, Velvet Sky) a experimentálnu hudbu s použitím efektov a loopovaním vlastnej hry naživo v reálnom čase. Cimbalista Peter Leto zase patrí k mladej talentovanej generácii hráčov na tento krásny nástroj. Zoskupenie dopĺňajú vyššie spomenuté speváčky. V skladbe Hojana okrem scatujúceho Samuela Hošeka ako hosť účinkuje aj perkusionista Adrián Líška, ktorý sa podieľal aj na skladbe A ja taká čárna.


Hudba.sk informovala PR manažérka Daniela Grečnerová. Tlačovú správu sme upravili a doplnili.

Foto: Kristína Denková