Nemeckí metalisti vydávajú koncertný film, ktorý ohúri zvukom aj obrazom. Legendárny bluesový hudobník, ktorého milovali aj mnohí priaznivci tvrdej hudby, pripravil nový album ešte pred smrťou a technickí deathmetalisti začali hrať hardcore. Aj takto môže vyzerať bežný marcový týždeň v hard & heavy.

Magnet týždňa

Koncertný film je nové pomenovanie pre živý záznam, spĺňajúci najnáročnejšie požiadavky uší, ale aj očí fanúšikov. Perfektný strih, kvalitný obraz, uhly záberov a dynamika korešpondujúca s hudbou, sú faktory, prenášajúce zážitok zo živého vystúpenia na domáce gauče. Nový "film" Rammstein: Paris ich bude spĺňať do bodky. (ak)


Šrot týždňa

Gabriel "Negru" Mafa, ktorý bol bubeníkom a zakladajúcim členom rumunských folk black metalistov Negură Bunget, za zatiaľ nezistených príčin zomrel. Informovali o tom gitarista Tibor Kativydavateľstvo Prophecy, ktoré distribuovalo ich poslednú štúdiovku Zi. Hudobník mal 42 rokov. (ak)


Novinky

Legendárny hudobník Chuck Berry zomrel minulý týždeň, čo už asi viete. Vedeli ste však, že práve pripravoval nový album? Chuck vyjde v polovici júna a máme pre vás aj jeden ukážkový song Big Boys, na ktorom si s ním zahral aj Tom Morello (RATM, Audioslave...). (pm)


Anthrax vydali limitovaný 7-palcový box svojho minuloročného albumu For All Kings. Z neho pochádza aj skladba Vice of the People, ktorá sa pôvodne dostala ako bonus na japonskú edíciu albumu. Škoda, lebo patrí k tým lepším. Počúvajte na Metal Injection. (pm)

The Grinding Wheel od Overkill je už vonku dlhšie a zožal celkom dobrý úspech u fanúšikov aj odbornej verejnosti. Nečudo - je fakt skvelý a patrí k ozdobám klasického thrashu. Možno vás presvedčí aj skladba Shine On. (pm)


Ak by pre vás ale boli Anthrax a Overkill príliš staromódni a pomalí, siahnite napríklad po novinke od Gorod. Being a Jerk je už viac na strane crossoveru, ale thrashový základ nezaprie. Prvého apríla sa následne dočkáme EP Kiss the Freak. (pm)


V duchu policajnej brutality sa nesie celý album Bloodlust od Body Count. Nie je preto prekvapením, že sa jej venuje aj skladba Black Hoodie. Ak sa vám páči, v piatok máte k dispozícii celú dosku. (pm)


Ak sa vám v súčasnosti žiada po nejakom dobrom HC, určite siahnite po hudbe od kapely Terror. Ich novinka Kill 'Em Off je doslova nabitá energiou a neviem sa dočkať, kedy pánov odchytím na nejakom koncerte. Nové EP The Walls Will Fall vychádza o mesiac. (pm)


Neviem, čo začali namiesto žiab žrať vo Francúzsku, ale veľmi im to prospieva. Minimálne čo sa progresívnosti v metale týka. Fractal Universe je pomerne mladá banda, ktorá hrá skvelý technický death. V polovici apríla im vyjde debutové LP s názvom Engram of Decline a my sa už nevieme dočkať. Dovtedy nám bude hrať Sons of Ignorance. (pm)


Dnes sa v Bratislave uskutoční exkluzívny last minute koncert americkej "smutno-rockovej" formácie The Black Heart Procession. Dvadsať rokov na scéne kapela oslavuje šnúrou, ktorá pôvodne bratislavskú zastávku neplánovala. Ich debutová nahrávka One sa dočkala reedície a pätica na čele so zakladajúcimi členmi Pallom Jenkinsom a Tobiasom Nathanielom ju na koncertoch hrá od začiatku do konca. (ak)


Semifinále výberovej súťaže Wacken Metal Battle Slovakia o postup najlepšej kapely na pódium festivalu Wacken je rozdelené na dve časti - západnú a východnú. Pre každú oblasť vybrala porota šesť kapiel, ktoré sa budú prezentovať naživo len vlastnou tvorbou. Divízia západ má svoje semifinále 8. apríla v bratislavskom Randali, kde vystúpia Morna, Signum Regis, Landless, Symphobia, Revenge DivisionDysanchely. Východniari budú vybrané kapely môcť počuť 22. apríla v košickom Riders Pube. Vystúpia Feel a Curse, Acid Force, Disconsolate, Gloom, Death SentenceBlack Light. Medzinárodná súťaž priniesla širšie povedomie o takých kapelách ako Battle Beast, Hammercult či Torture Squad. (ak)

Satyricon dva dni po vydaní nového albumu začnú mesačné európske turné. Doska, o ktorej nie sú zatiaľ bližšie informácie, vyjde 22. septembra. Zverejnené dátumy koncertov nám umožnia vybrať si, kam sa na nich pôjdeme pozrieť. 11. októbra do Viedne, o deň neskôr do Prahy alebo 14. októbra do Krakowa? (ak)


Americkí doomeri Pallbearer streamujú nový album Heartless. Zničujúca dávka bezútešného doomu na slnečný pondelok je to, čo chcete. Tretia radovka vyšla na značke Profound Lore. Klikajte na Bandcamp profil kapely. (ak)



Anglickí Anathema oznámili vydanie jedenástej štúdiovky The Optimist, ktorú label Kscope na pulty obchodov prinesie 9. júna. Atmosférickí rockeri sľubujú, že na albume budeme počuť "najtemnejšiu a najneočakávanejšiu hudbu, akú kedy nahrali". Koncept aj obal nahrávky vychádza z albumu A Fine Day to Exit. Názov úvodnej skladby 32.63N 117.14W predstavuje súradnice miesta, ktoré vidíme na obale nahrávky z roku 2001 - pláž Silver Strand v San Diegu. Zaujímavé prepojenie. (ak)


Iron Maiden v priebehu troch mesiacov od mája do júna vydajú luxusné vinylové reedície svojich štúdioviek z rokov 1990-2015 okrem najnovšej The Book of Souls. Osem štúdioviek doplnia štyri live albumy Rock in Rio, Death on the Road, Flight 666 a En Vivo!. Audio na týchto čiernych vinyloch pochádza z vysoko kvalitných digitálnych remasterov z roku 2015. (ak)

Rakúski extrémni death/black metalisti Belphegor vydajú jedenástu štúdiovku zvanú Totenritual. Budeme si naň musieť počkať až do 15. septembra, no trailer s nahrávkou bicích znie veľmi sľubne. Množstvo superlatívov citovaných zo strany lídra Helmuta Lehnera nahradíme odkazom na skladbu Totenkult - Exegesis Of Deterioration, ktorá bude súčasťou albumu. (ak)


Teraz na veselú, rokenrolovú nôtu. Pamätáte si na Mutoid Man? Dirty rockeri, ktorých sme ospevovali už v minulosti, hrajú v najnovšom dieli metalového YouTube seriálu Two Minutes to Late Night coververziu od Elvisa. Áno, áno, je čas na poriadny chaotický rokenrol v podaní potetovaných metalistov. Skladba Suspicious Mind v podaní súboru znie samozrejme úplne skvelo! (ak)


Haluz týždňa

Bubeník Tool Danny Carey si zahral s pubertiakmi jednu hitovku svojej domovskej kapely. Mladá kapela z Los Angeles zvaná Reformed sa na pôde miestnej Burbank Music Academy spojila s legendárnym hudobníkom, aby spolu zahrali The Pot. Je trochu nezvyčajné počuť túto skladbu s tichými bicími a zlým spevom, ale pre mnohých to určite bola vzácna chvíľa. (ak)


Týždenný prehľad noviniek na hard & heavy scéne vychádza vždy v pondelok, sekundu po polnoci. Ak chcete prispieť svojimi tipmi na kvalitnú hudbu, kontaktujte nás na adrese redakcia@hudba.sk.

Autori: Pavol Magic (pm), Adrián Kozák (ak)
Foto: www.facebook.com/ChuckBerry