TM Booking pripravuje na jún vystúpenia troch zaujímavých kapiel a ďalších hostí. Všetky koncerty sa uskutočnia v bratislavskom klube Randal. Fanúšikovia sa môžu tešiť na poctivú šou a energiu nešetriacich muzikantov, ktorí sa upísali moderným riffom, agresívnemu spevu a členitej rytmike, čiže hudbe s jednoznačným prívlastkom core.

V tvorbe kapiel je však možné nájsť mnoho odlišností. Kalifornskí Suicide Silence sa v minulosti vyžívali aj v deathmetalových vplyvoch, takže kritici ich zaškatuľkovali do priehradky deathcore. V tomto žánri si od roku 2002 na konto pripísali štyri albumy, ktoré z nich urobili mimoriadne obľúbenú formáciu. Na Facebooku majú vyše štyri milióny fanúšikov.

Zlom nastal s tohtoročnou eponymnou platňou, kde sa nechali inšpirovať nu metalovými postupmi , čím sa výrazovo posunuli do melodickejšej roviny. Na koncerte v Randali, ktorý sa uskutoční 16. júna, však okrem nových kúskov predstavia i staršie osvedčené veci, čím je problém takpovediac vyriešený a spokojné by mali byť obidva tábory.


Na pódiu sa v ten večer ukáže i ukrajinské metalové teleso Jinjer, vedené charizmatickou frontmankou Tatianou Shmailyuk s fenomenálnym hlasom, striedajúcou rôzne polohy. Ukrajinci miešajú vynikajúci koktail, pozostávajúci z metalcoru, groovu, death metalu a progresívnych riffov.


Týždeň tvrdej hudby aj s ďalšími kapelami

Anglickí metalcoristi While She Sleeps preferujú trochu iný prístup. Majú jemnejší zvuk než žánroví kolegovia z USA, neboja sa atmosférickejších pasáží a cudzia im nie je ani veľmi silná gitarová melodika či znamenité sóla. Sú známi aj pestrejšou štruktúrou skladieb, v ktorých nie je núdza o nečakané riffové zvraty a zmeny tempa.

Ich diskografiu zatiaľ zdobia dve platne, tretia by mala vyjsť tento rok v apríli. Jej predzvesťou je video Silence Speaks, v ktorom hosťuje Oli Sykes, frontman špičkových Bring Me The Horizon. Počas koncertu v Randali, naplánovaného na 25. júna, odznie prierez staršou tvorbou a chýbať nebudú ani piesne z nového albumu You Are We.


Co-headlinerom akcie je austrálska metalcorová úderka Northlane s netradičnými hudobnými riešeniami, ktoré sú pre kapely od protinožcov príznačné. Teleso prináša do žánru čerstvý vietor s progresívnymi tendenciami, čo je zreteľne jasné aj z ich čerstvo vydaného štvrtého albumu Mesmer. Support zabezpečujú Francúzi Novelists a Angličania Shvpes.


Dynamickými koncertmi sa preslávili i The Devil Wears Prada z amerického Ohia, nazvaní podľa známeho rovnomenného románu. Hudobníci komponujú prevažne agresívnu tvorbu, postavenú na gitarovom zasekávaní, no nezabúdajú ani na melodickejšie poryvy a drobné ozvláštnenia, ktoré táto hudba potrebuje ako soľ. Členmi kapely sú kresťania, využívajúci pri písaní textov Bibliu, čo je na pomery žánru atypické. Štvorčlenné zoskupenie doteraz nahralo šesť albumov, pričom posledný Transit Blues vyšiel v roku 2016.

The Devil Wears Prada sa v Európe neukázali už dlhší čas, takže budú chcieť fanúšikom zameškaný čas vynahradiť. Špecialitou ich vystúpení sú tri gitary, ku ktorým navyše pridávajú hosťujúcich hráčov na klávesové a bicie nástroje. Kapela sa v bratislavskom Randali predstaví 29. júna a hoci má za sebou viacero turné, na Slovensku zahrá po prvýkrát. V úlohe predkapely sa predstavia energickí Bratislavčania Adelaide, ktorí sa pred domácim publikom určite budú chcieť ukázať v čo najlepšom svetle.


Termíny koncertov agentúry TM Booking v Randali:

16. 6. - Suicide Silence, Jinjer - vstupenky
25. 6. - While She Sleeps, Northlane, Novelists, Shvpes - vstupenky
29. 6. - The Devil Vears Prada, Adelaide - vstupenky

Zdroj: TM Booking