Americký hudobný producent a prezident vydavateľstva Warner Bros. Records Rob Cavallo vyhlásil, že nové skladby punk-rockovej kapely Green Day sú úžasné. Štvorčlenná skupina v súčasnosti pripravuje svoju dvanástu štúdiovku, ktorá by mala vyjsť ešte tento rok.

"Nedávno som počul demo verzie piatich nových skladieb, ktoré Billie (frontman Billie Joe Armstrong) zložil. Musím povedať, že boli jednoducho fantastické. Je v tej úplne najlepšej forme. Fanúšikovia si môžu byť istí, že keď sa Green Day vrátia, ich hudba bude úžasná," uviedol v rozhovore pre magazín Kerrang 52-ročný Cavallo, ktorý produkoval viacero albumov tejto kalifornskej formácie.

Green Day vznikli v roku 1987 v zložení Billie Joe Armstrong, Mike Dirnt a Al Sobrante. Čoskoro sa im podarilo získať nahrávaciu zmluvu s vydavateľstvom Lookout! Records a vydali EP nahrávku 1,000 Hours (1989) a album 39/Smooth (1990). Sobrante v roku 1990 skupinu opustil a za bicími ho nahradil Tré Cool (vlastným menom Frank Edwin Wright III), ktorý debutoval na druhom štúdiovom albume formácie s názvom Kerplunk! (1992).

Po vydaní ďalšej nahrávky Dookie (1994) sa Green Day udomácnili na mainstreamovej scéne. Po nej nasledovali štúdiovky Insomniac (1995), Nimrod (1997), Warning (2000), American Idiot (2004), 21st Century Breakdown (2009) a trilógia Uno! (2012), Dos! (2012) a Tré! (2012). Na celom svete doteraz predali viac ako 75 miliónov kópií albumov a na svojom konte majú päť cien Grammy. Pred pár dňami ich uviedli do Rock'n'rollovej siene slávy. Stalo sa tak hneď v prvý rok po splnení jedného z hlavných nominačných kritérií, ktorým je vydanie debutovej nahrávky minimálne pred 25 rokmi

Zdroj: SITA (Gigwise.com, archív), Hudba.sk
Foto: Jason DeCrow/Invision/AP

Súvisiaci interpreti: Green Day