Basgitarista anglickej rockovej kapely Blur Alex James prezradil, že jednotliví členovia mali pred vyhlásením pauzy v roku 2003 medzi sebou zlé vzťahy. 46-ročný hudobník to uviedol v rozhovore pre denník Irish Independent.

"Približne v roku 2003 sme dospeli do bodu, keď sme sa potrebovali rozísť, venovať sa vlastným projektom a byť niekým iným, než tým štvorhlavým monštrom. Nenazval by som to nevraživosťou, ale mali sme trochu zlé vzťahy. Potrebovali sme pauzu, aby sme sa zas udobrili. Je to veľmi podobné ako rivalita medzi súrodencami alebo manželstvo. Teraz je to úplný opak. Všetko je v poriadku a znova nás baví spolu hrávať," vysvetlil James.

Prečítajte si: Blur pred nahratím nového albumu absolvovali terapiu

Nový album vznikol vďaka zrušenému festivalu

Kapela dnes vydáva očakávaný nový album The Magic Whip, ktorý je jej prvým po 12 rokoch. Základom pre vznik nahrávky bolo päť dní spoločnej tvorby v Hong Kongu v máji 2013. Kapela sa vtedy mala presunúť do Japonska na festival Tokyo Rocks, no podujatie zrušili, a tak Blur využili nečakane získaný spoločný čas na jamovanie v malom štúdiu Avon Studios.

Nápady zo spontánného hrania kapela neskôr rozpracovala do podoby 12 skladieb. Frontman Damon Albarn sa minulý rok v decembri do Hong Kongu vrátil, aby načerpal inšpiráciu pre texty, spev nahral v januári tohto roka. Producentom albumu je Stephen Street, ktorý v minulosti okrem Blur spolupracoval aj s legendárnymi The Smiths, The Cranberries či Babyshambles.

Podľa prvých reakcií kritikov je album odlišný od jeho predchodcov. Je v ňom viac melanchólie, čím miestami pripomína minuloročnú Albarnovu sólovku Everyday Robots. Hodnotenia ôsmej štúdiovky Blur sú však veľmi pozitívne - na portáli Metacritic má na základe prvých štrnástich recenzií hodnotenie 84 bodov zo 100. Celý album si môžete už teraz vypočuť na Deezeri.



Blur vznikli v roku 1988 v Londýne pričom spočiatku vystupovali pod názvom Seymour. Debutový album s názvom Leisure vydali o tri roky neskôr. Nasledovali nahrávky Modern Life Is Rubbish (1993), Parklife (1994), The Great Escape (1995), Blur (1997) a 13 (1999). Po vydaní posledného menovaného albumu však ohlásili prerušenie činnosti a odvtedy sa jednotliví členovia kapely venovali predovšetkým iným projektom.

Skupina pauzu niekoľkokrát prerušila, pričom v roku 2003 vydala album Think Tank, avšak bez gitaristu Grahama Coxona. Oficiálne pauzu ukončili až v decembri 2008, kedy ohlásili návrat na scénu v pôvodnej zostave. Ešte pred vydaním albumu The Magic Whip kapela vydala single Fool's Day (2010) a Under the Westway / The Puritan (2012). Medzi najväčšie hity Blur patria skladby ako There's No Other Way, Girls & Boys, Parklife, Country House, Stereotypes, Song 2, Tender, Beetlebum alebo Coffee & TV.


Zdroj: SITA (Gigwise.com, archív), Hudba.sk
Foto: Facebook.com/blur

Súvisiaci interpreti: Blur