Okrem veľkého narodeninového koncertu dostane čerstvý sedemdesiatnik Marián Varga ešte jeden špeciálny hudobný darček - po prvýkrát vôbec vychádza vinylová verzia koncertu jeho legendárnej skupiny Collegium Musicum z novembra 2009 - album Speak, Memory.

Koncertný záznam vznikol počas druhej krátkej doby "reinkarnácie" skupiny Collegium Musicum v rozmedzí dvoch večerov v bratislavskom Divadle Aréna. Skupina vtedy vystupovala takmer v pôvodnom zložení svojej najslávnejšej zostavy - Marián Varga (klávesy, hammond), Fero Griglák (gitara), Fedor Frešo (basgitara, spev), zmena je len na poste bubeníka, kde pôvodného člena Dušana Hájeka nahradil o generáciu mladší Martin Valihora.

Posledný menovaný nielenže skvelo zapadol do skupiny, ale priniesol aj mladícky drive a kus hudobného kumštu, čím skvelo doplnil legendárnu trojicu. Aj vďaka nemu tak notoricky známe kusy znejú o niečo živšie a plnokrvnejšie ako ich štúdiové verzie.


Vinylová verzia albumu Speak, Memory prináša skladby Mikrokozmos, Ulica plná plášťov do dažďa, Concerto in D, Strange Theme, Burleska, Suita po 1000 a jednej noci a Hommage á J.S.Bach, teda kompletný materiál pôvodnej CD verzie. Album vychádza pre audiofilov vo veľmi zaujímavom formáte na 180-gramovom vinyle vo verzii 2xLP. Je tak po nedávno vydanej kultovej a na vinyle dlhé roky nedostupnej platni Konvergencie už druhým albumom legendárnej kapely, ktorý v krátkom čase vychádza na vinyle pod hlavičkou Pavian Records.

V jednom rozhovore pred pár rokmi Fedor Frešo na otázku, ako vidí budúcnosť Collegia Musica, odpovedal lakonicky: "no určite kratšiu ako minulosť..." Pokiaľ však budú aj naďalej znovu vychádzať skvelé veci z našej hudobnej histórie tak, ako je tomu v tomto prípade, budúcnosť vyzerá veľmi optimisticky.  

Názov albumu Speak, Memory znamená v preklade "Prehovor, pamäť". A pamäť v tomto prípade hovorí, že veci, ktoré boli robené od srdca a poctivo skvelými muzikantmi, majú čo povedať aj roky po svojom vzniku svojim verným i stále novým a novým poslucháčom.

Prečítajte si: Marián Varga na veľkolepej oslave sedemdesiatky obdaroval gratulantov

Redakciu Hudba.sk informovala Beata Rožárová z vydavateľstva Pavian Records.  

Foto: Marko Erd

Súvisiaci interpreti: Collegium Musicum