Český multižánrový festival Colours of Ostrava dá aj tento rok priestor poézii. Organizátori vďaka minuloročnému záujmu návštevníkov rozšírili program scény zvanej MF DNES Poetry stage o polnočné vystúpenia a pripravili množstvo zaujímavých projektov.

"Zásadná je pre mňa pestrosť a rôznorodosť v prístupe k interpretácii poézie a jej prepojením s hudbou alebo divadlom," uviedla dramaturgička Blanka Fišerová.

V piatok program odštartuje hudobno-poetický projekt Dady Klementovej Setkání/Stretnutie s tvorbou Jana Skácela a Milana Rúfusa. Diváci sa budú môcť zapojiť do diskusií napríklad na tému Živá poézia. O nej budú rozprávať aj Dan Jedlička, Jan Těsnohlídek ml., Jonáš Zbořil, Ondřej Kobza alebo Lukáš Sedláček. Návštevníci sa môžu tešiť aj na Science slam, Jazzovú poéziu Lawrencea Ferlinghettiho, projekt ostravského herca Vladimíra Poláka, hudobno-poetické vystúpenie Vítrholc, Hanu Kopřivovú, Evu Burešovú, Olgu Stehlíkovú alebo Kateřinu Rudčenkovú.

Improvizácia s hudobníkmi aj svedectvo o väzení za komunizmu

"Diváci sa môžu tešiť taktiež na netradičný Kadiš alebo zhudobnenú stredovekú poéziu či na vystúpenie kontroverzného Pavla J. Hejátka s hudobno-poetickým programom A mory a, samozrejme, na autorské čítania českých a slovenských básnikov," dodala Blanka Fišerová. Slovensko budú zastupovať Lucia Bizarretová, Lucia Kramárová či Miroslava Ábelová. Vystúpia aj David Bátor, Josef Straka, Martin Šenkypl, Lukáš Bárta a ďalší. "Nebude chýbať ani Improzie, improvizovaný hudobno-poetický blok, v rámci ktorého básnici, herci alebo účinkujúci pred divákmi vylosujú hudobníka, s ktorým budú improvizovať," prezradila Fišerová.

"V rámci piatkovej polnoci uvedieme projekt Liečivého divadla herečky Gabriely Filippi - Andělé v mém srdci, v ktorom budete počuť aj ostravského hlasového mága Patrika Kee. Nedeľný obed bude patriť scénickému čítaniu Desatero podle Dagmar, v ktorom účinkuje herečka Nela Boudová. Čítanie je venované Dagmar Šimkovej, ktorá prežila komunistické väzenie nielen v 50. rokoch a napísala o ňom autentické svedectvo," uviedla dramaturgička Poetry stageu.

K dispozícii bude aj Mobilná knihovnička, kde si budú môcť záujemcovia vymieňať knihy. Na svoje si prídu aj fanúšikovia takzvaného Guerilla Poetringu, ktorý sa bude konať počas celého trvania festivalu. "Do akcie sa môže zapojiť každý, hlavným zmyslom je ukrývanie či vylepovanie básní, nafotenie miesta a zverejňovanie fotografií na facebookovom profile projektu," objasnila Fišerová.

Festival Colours of Ostrava sa tento rok koná od 16. do 19. júla v úchvatnom industriálnom areáli Dolních Vítkovic a ponúkne viac ako 200 koncertov, divadelných vystúpení, filmov, workshopov, diskusií či výtvarných aktivít na 15 otvorených aj krytých scénach. Medzi hlavné lákadlá tohtoročného hudobného programu patria Björk, Kasabian, Rudimental, St. Vincent, Mika, Caribou, Clean Bandit, José González, The Cinematic Orchestra, Rodrigo y Gabriela, Klangkarussell, HVOB, Swans, Zrní a Janáčkova filharmonie Ostrava, Roni Size & Reprazent, Owen Pallett, Sly & Robbie meet Nils Petter Molvaer, či Avishai Cohen's New York Division Organizátori nedávno uviedli, že francúzska skupina Caravan Palace vystúpenie na festivale zrušila.

Redakciu Hudba.sk informoval PR manažér Colours of Ostrava pre Slovensko, Zdenko Hanout. Všetky podrobnosti nájdete na oficiálnom webe www.colours.cz.