Veľký koncertný návrat skupiny Nightwish na Slovensko sa blíži a fanúšikovia sa už teraz môžu tešiť na niekoľkohodinový maratón rockovej a metalovej hudby. Slávna fínska kapela sa 14. júna po 12 rokoch vráti na miesto svojho prvého koncertu v histórii - amfiteáter v Banskej Bystrici, kde spolu s ňou vystúpia až tri domáce predkapely a dvaja zahraniční hostia.

Svojím spôsobom pôjde o premiéru, pretože keď boli Nightwish pri svojom poslednom vystúpení na Slovensku v roku 2012 headlinerom Topfestu, ich speváčkou bola ešte úspešná "náhradníčka" Tarje Turunen, Anette Olzon. Tá však pár mesiacov po koncerte na piešťanskom letisku po piatich rokoch zostavu opustila a začala sa písať ďalšia nová éra kapely. Jej ústrednou postavou je charizmatická Floor Jansen, s ktorou kapela nedávno vydala očakávaný nový album Endless Forms Most Beautiful. Práve ten predstaví na koncerte v Banskej Bystrici, no fanúšikov toho čaká ešte oveľa viac. Poďme si teda zhrnúť, kto všetko sa 14. júna na pódiu amfiteátra objaví.

Najnovšie potvrdeným menom je bratislavská alter-stoner rocková formácia Millhouse, ktorá funguje od roku 2007. Na scéne zarezonovala minulý rok s debutovým albumom Event Horizon, ktorý predznamenal úspešný singel Mangy Wolf. K skladbe vznikol videoklip a zaujala aj v projekte Demovnica_FM na Rádiu_FM. Ďalšia skladba Superhero sa objavila aj na kompilácii Demovnica naostro. Medzičasom kapela absolvovala slovensko-české klubové turné a zahrala si aj na festivaloch ako Bažant Pohoda, Waves či Cinematik. V súčasnosti má formácia hotových päť nových skladieb. Na koncerte v Banskej Bystrici sa môžete tešiť na ich výdatné gitarové riffy, stoner-rockovú dynamiku, zmysluplné texty a melodické vokály frontmana Shortyho, ktorý strieda polohy a intenzitu spevu s častým prechodom do metalového "screamu". "Bude to pre nás veľká výzva hrať jednak v amfiteátri a pred takým veľkým davom ľudí," hovorí spevák.


Ďalšou domácou predkapelou bude nitrianska kapela Symfobia, ktorá vydala nedávno debutový album Way of the Queen (vypočujte si titulnú skladbu). Ten pokrstila začiatkom mája v domácej Nitre. Skladby z neho predstaví aj v Banskej Bystrici, kde na pódiu privíta i špeciálneho hosťa. Trio slovenských hostí na megakoncerte Nightwish uzavrie kapela Tristana z Považskej Bystrice. Špecialitou pre jej vystúpenia tohtoročných letných open-air koncertoch a festivaloch je spoločné účinkovanie s uznávaným švédskym spevákom Matsom Levénom, ktorý má za sebou spolupráce s hviezdami metalovej scény ako sú Yngwie Malmsteen, Candlemass, Therion, Treat, Narnia, Apocalyptica, Lion's Share alebo Krux.

Zatiaľčo 50-ročný Mats Levén bude spievať "tristaňácke čisté party", spevák Peter Wilsen zas tie "hrdlo drásajúce". Fanúšikovia sa tak môžu tešiť na mimoriadnu šou plnú kontrastu medzi dvojicou frontmanov. Tristana sa na koncertoch predvedie v zostave Peter Wilsen (spev), Dušan Homér (gitara), Laco Krabáč (basgitara) a Roman "Elevo" Laššo (bicie). Formácia má za sebou vystúpenia na festivale Masters of Rock, hosťovala na koncertoch Scorpions, Gamma Ray, Tarot či bývalých členov kapely Iron Maiden. Má za sebou nahrávky ako Back To The Future (2003) a  Zircon Street (2010), singel Friday 13th neopomínajúc, a čerstvo vydaný album Virtual Crime, ktorý sa bude krstiť v Banskej Bystrici za účasti člena niektorej z hlavných kapiel. Viac info


Dva plnohodnotné koncerty svetových hviezd

Švédski Sabaton, ktorých slovenským fanúšikom netreba predstavovať - veď len nedávno odohrali koncert vo vypredanej Refinery Gallery v Bratislave - poslali organizátorom banskobystrického koncertu podmienky zodpovedajúce ich veľkej popularite. Želajú si totiž naplno využiť celé pódium Nightwishu. "Znamená to kompletné svetlá a top ozvučenie, pretože ani oni svojim fanúšikom nechcú zostať nič dlžní. Kapela odovzdá zo seba to najlepšie každému z mnohotisícového publika a aj vďaka tomu tento maratón už vopred ašpiruje na koncert roka 2015 po všetkých stránkach," hovorí organizátor Ján Poliak z agentúry EPG.

Samotní Nightwish tento týždeň príjemne šokovali organizátorov zaslaním technických podmienok k svojmu vystúpeniu. Ich aparatúra bude podľa Poliakových slov dovezená na šiestich kamiónoch, plus ďalší kamión, ktorý privezie pódium. Všetko sa to bude stavať a pripravovať až tri dni. "Cena za takúto parádu je tiež primeraná - niektoré skupiny nižšej ligy by za to odohrali koncertné turné aj 10 a viac akcií za sebou," poznamenal Ján Poliak.

V roku 2003 sa v Banskej Bystrici v amfiteátri a o dva roky neskôr v zaplnenej športovej hale Bôrik práve vďaka Nightwish stretli fanúšikovia z celého Slovenska a vytvorili atmosféru, ktorá bola podľa kapely jednou z najlepších v rámci vtedajších turné. Okrem trojice stabilných členov - Tuomas Holopainen (klávesy), Emppu Vuorinen (gitara) a Marco Hietala (basgitara, spev) - sa predstavia aj členovia, pre ktorých bude prostredie vynoveného amfíka neznáme: Floor Jansen s Nightwish na Slovensku vystúpi vôbec po prvýkrát, za bicími sa predstaví koncertný bubeník zastupujúci na turné Jukku Nevalainena - Kai Hahto, známy najmä z kapiel Wintersun a Swalow the Sun, a v Banskej Bystrici si prvýkrát zahrá aj Troy Donockley (píšťala, bazuka, spev).
 
Koncert Nightwish sa uskutoční v rámci svetového turné k albumu Endless Forms Most Beatiful, ktorý vyšiel 27. marca a predznamenal ho úspešný videosingel Élan. "Kapela v letnej sezóne v Európe vystúpi na 13 festivaloch, jediným špeciálnym nefestivalovým open-air koncertom je práve ten na Slovensku. Skupina sa sem jednoducho chce vrátiť," dodáva Ján Poliak. Napokon však program celého megakoncertu pripomína malý festival. Lístky sú v predaji za 35 eur.


Redakciu Hudba.sk informovala PR manažérka Regina Annušová a Ján Poliak z agentúry EPG. Článok bol upravený a doplnený redakciou.

Foto: Facebook.com/nightwish

Súvisiaci interpreti: Nightwish, Sabaton