Najskôr zaujala piesňou Pachoľa v Demovnici, teraz v Rádiu_FM boduje na vrchole hitparády Osmička s novým singlom Diamond Fields. Pieseň, ktorá je predzvesťou pripravovaného albumu, nahrala éterická speváčka vo Francúzsku a vydalo ju tamojšie nezávislé vydavateľstvo La Petite Vague.

Talentovanú hudobníčku sme vám predstavili už na jeseň 2013 - v spoločnom článku s Katarziou. No kým ona ešte v tom istom roku stihla vydať úspešný debut Generácia Y, na prvý sólový album Ivany Mer sa stále čaká. Speváčka, skladateľka a cestovateľka, ktorej tvorba svojou atmosférou pripomína poetické kraje inšpirované morom, prírodnými živlami a vnútornými svetmi duše, má však už vonku prvý singel z pripravovanej platne. S piesňou Diamond Fields jej pomohol francúzsky producent, pianista a skladateľ Marc-Eric Laine, Ivana ju nahrávala v jeho štúdiu v Montpellieri.

"V piesňach cítiť Ivaninu skúsenosť s folklórnym súborom, v niektorých jej hladivý vokál evokuje uspávanky pre dospelých, utešujúco nežné. V iných odhaľuje divokejšiu stránku, s perkusiami a mantrami odkazujúcimi k liečivým šamanským rituálom. Ivanine skladby nie sú o sofistikovaných melódiách a hudobných hračičkách, ale o čistom, priamom pocite, ktorým vás pieseň zaplaví. Potvrdzujú, že v jednoduchosti je krása a aj poetická sila," napísala v spomínanom článku naša redaktorka Michaela Kučová. Jej slová dokonale potvrdzuje aj podmanivá novinka, ktorá zaujala aj poslucháčov Rádia_FM. Tí ju svojimi hlasmi vyniesli až na prvé miesto slovensko-českej hitparády Osmička. A my veríme, že má šancu zaujať aj mimo jeho poslucháčskej základne.


Kto je Ivana Mer?
 
Slovenská speváčka a skladateľka začínala s elektroakustickými projektami v Prahe. Na Ibize vznikol jej ďalší autorský projekt Lotus a prvý akustický album 4 Elements v netradičnom hudobnom obsadení - violončelo a indický nástroj santoor. Spolupracovala s množstvom hudobníkov a producentov doma i v zahraničí (Oskar Rózsa, Anacole Daalderop, Miroslav Herák, Martin Valihora, Ramiro Olaciregui, Ľudmila Štefániková...) a koncertovala v Španielsku, Francúzsku, Nemecku, Čechách a na Slovensku.

Jej hlas znie aj v piesni Mareka Brezovského Tak sa stale pýtam, ktorú nahrala s Oskarom Rózsom k filmu Hrana - 4 filmy o Marekovi Brezovskom (réžia: Patrik Lančarič). Objavila sa aj v širších nomináciách Radio_Head Awards 2014 v kategórii Objav roka. Ivana Mer píše a spieva v slovenčine, v angličtine a tiež vo svojom vlastnom vymyslenom jazyku. Jej hudba mimo koncertov znie aj v divadelných, tanečných a audiovizuálnych projektoch.

V súčasnosti ju môžte vidieť a počuť v autorských spoluprácach s tanečníčkou a vzdušnou akrobatkou Ariadnou Vendelovou (predstavenie Snenie: Súhvezdie žena), s hudobníkom Patrikom Korínkom alias I am planet, s ktorým pripravuje album I Shall Hear in Heaven, a s tanečníčkou Janou Bitterovou (performance Coexistence).

Ivana Mer - Pachoľa

Text: Hudba.sk (zdroj: Ivana Mer, archív Hudba.sk)
Foto: Ivi Rebová