Slovenský raper Vec zverejnil novú skladbu Misia Života, ktorú nahral pri príležitosti druhých narodenín svojho syna Fedora. O produkciu piesne, ktorá je zrelou výpoveďou Brančiho Kováča o otcovstve, sa postaral český DJ Wich.

"Prepáč, že prvé sprosté slová, čo si počul, vyšli zo mňa, bohužiaľ, život je pes a vonku zúri chorá doba. A ja som dávno vzdal boj o titul otca roka, keďže blbci si opakovane sadajú za volant."

Typický Vec a predsa iný, podľa vlastných slov - dospelý. Už dva roky je preňho minulosťou vstávanie po 12tej aj nekonečné NHL sessions na Xboxe, prezrádza na podklade hravo-emotívneho klavírneho beatu. Aj DJ Wich tak potvrdzuje, prečo je legendou česko-slovenskej hip-hopovej scény, hudbou skvele vystihol úprimnú výpoveď, ktorá je odľahčená a zároveň vážna.

Spoluzakladateľ kultovej formácie Trosky synovi sľubuje, že na Vianoce dostane "viac než slovné hračky", s nadhľadom komentuje partnerský vzťah, výchovu, či svoju kariéru ("aj keď oco vydal vždycky samé veľdiela, stále má čo robiť, aby prežil, furt sa prediera"), ale dotkne sa aj vážnejších tém súčasnosti ako ľahostajnosť či fašizmus.

"Misia Života predo mnou, to som chcel povedať," uzatvára jeden zo svojich najlepších textov raper, ktorého dávno pred narodením prvého potomka kolegovia zo scény prezývali Otec Vec. Jeho posledný album Stereo farbo slepo vyšiel v roku 2012, snáď je novinka predzvesťou toho, že na ďalší už nebudeme čakať dlho.


TIP: Vietnamské froté aj ázijské obedy: Billy Barman a Vec vystrájajú na Miletičke

Autor: Patrik Marflák
Foto: Viktor Cicko

Súvisiaci interpreti: Vec