Rafinovanejší, s pevnými kontúrami a sýtymi farbami, to je nový album českej alternatívnej rockovej kapely Květy. Spevák a skladateľ Martin E. Kyšperský, ktorý je výhradným autorom všetkých skladieb na nahrávke Miláček slunce, opäť potvrdzuje svoju schopnosť písať silné originálne piesne, ktoré sú zároveň sofistikované aj emotívne.

Tri roky po výbornej nahrávke Bílé včely prichádza popredná kapela súčasnej českej alternatívy s albumom, o ktorom ešte určite budete počuť v súvislostí s koncoročnými rebríčkami a udeľovaním rôznych hudobných cien. Miláček slunce vyšiel 10. júna v deň narodenín lídra kapely, čo samotný Martin E. Kyšperský okomentoval slovami: "35 rokov života, 15 rokov kapely a desiaty album". Okrem už vydaného CD a digitálnych formátov sa fanúšikovia môžu tešiť aj na vinyl, ten však vyjde až na jeseň, kedy kapela vyrazí na turné k svojmu 15. výročiu.

Na výslednom zvuku dvanástich nových skladieb sa podieľal aj zvukár Ondřej Ježek, u ktorého svoj retrospektívny album nedávno nahrávali slovenskí Longital. Květy na novinke zvolili podobný prístup k nahrávaniu - na jednej strane síce experimentovali so zvukmi všetkých nástrojov, no zároveň sa snažili, aby na albume nezostalo nič navyše, žiadne zložité medzihry a zvukové ornamenty tu nenájdete.

"Je to o vybrusovaní. Naučili sme sa, že nám svedčí, keď hráme naživo, bez prestávky, preto chceme čo najviac nahrávať spoločne. Keby sme hrali viac pop, tak by to myslím, neplatilo, ale stále sme rocková kapela. A nebojíme sa už vôbec ničoho... Urobiť sladkú, peknú melódiu, potom ju dať do kontextu s niečím zvláštnym. Vyhodiť všetko, čo je navyše. V tom nám veľmi pomohli názory ľudí - hudobníkov, ktorých máme radi. Ondřej Ježek, Míša Antalová, Bára Kratochvílová... Nechceme zaspať, nechceme sa opakovať. Toto je o hľadaní nového priestoru," povedal o albume Martin E. Kyšperský.

Názov albumu vznikol z vety započutej v sne "za dveřmi stojí miláček slunce". Jedinečné texty na albume však už so snovým svetom speváka a autora nemajú nič spoločné, hoci v minulosti boli preňho pri písaní veľkou inšpiráciou. "Sny tentokrát priniesli len ten názov. Stále sny milujem, ale námety textov prichádzajú za bdelého stavu," hovorí hudobník, ktorý sa v piesňach venuje témam ako rodina, vzťah k rodičom či vzťahy k deťom. Napriek istej ťažko popísateľnej clivote pôsobí album energickejšie a pozitívnejšie ako jeho predchodcovia. Kapela, pre ktorú je trojročná pauza medzi albumami neobvykle veľkou, sa tak vracia s novým materiálom, ktorý je vyzretejší po všetkých stránkach.

Tracklist albumu Miláček slunce:

1. Je podzim
2. Cizinec
3. Syn
4. ČKNO
5. Uklízím pokoj
6. Věrka
7. Opičí král (ještě přece je čas)
8. V jezeře mléka a mlhy
9. Kočičí dům
10. Ty
11. Jablka
12. Psy

Vypočujte si novinku na Deezeri:



- informácie o službe Deezer -

Ukážky jednotlivých piesní si môžete vypočuť aj na stránke vydavateľstva Indies Scope - www.indies.eu.

Biografia 

Skupina Květy vznikla na začiatku tohto tisícročia. V roku 2001 získala cenu za demo roka na vtedy slávnom serveri Freemusic.cz, o rok neskôr prišiel do skupiny bubeník a multiinštrumentalista Aleš Pilgr, ktorý je jej oporou dodnes. V roku 2003 vydala kapela svoju prvú verejne šírenú nahrávku Daleko hle dům, ktorá v roku 2009 vyšla v reedícii vo vydavateľstve Amakvaré Records. Prvým oficiálnym albumom je Jablko jejího pěří, ktorým v roku 2004 začala mimoriadne plodná spolupráca s vydavateľstvom Indies Scope. Kapela v tom období začala koncertovať aj v zahraničí - v Srbsku, Rakúsku, Poľsku či Francúzsku. Práve v Paríži sa odohralo posledné vystúpenie s triu gitara-violončelo-perkusiu, následne sa zloženie kapely zmenilo a prišiel nový člen - basgitarista a kontrabasista Ondřej Čech.

Kapela v polovici minulej dekády čoraz častejšie vystupovala v televízii a rozhlase a po intenzívnych rokoch plných koncertovania vydala trilógiu albumov - cenou Anděl v kategórii alternatívnej hudby ocenený Kocourek a horečka (2006), Střela zastavená v jantaru (2007) a Myjau (2009), za ktorý kapela získala ďalšieho Anděla. Poslednú z tejto trojice nahrávok už s kapelou nahral ďalší nový člen - huslista Albert Novák - a podieľal sa na nej prvýkrát aj producent a zvukár Ondřej Ježek, s ktorým kapela odvtedy pracovala na každom albume. Ďalšiu nahrávku V čajové konvici (2011) kapela nahrala v spolupráci s divadlom DNO. V roku 2012 vyšiel zatiaľ najúspešnejší a kritikmi najviac ospevovaný album Bílé včely, za ktorý kapela získala cenu Vinyla a nominácie na Anděla a Apollo.

Popri radových albumoch sú Květy často oslovované pre spoluprácu na iných projektoch. Okrem viacerých tribute albumov (na počesť divadla Semafor, Oldřicha Janotu, Filipa Topola či naposledy Vladimíra Mišíka) sa skupina venovala aj tvorbe piesní pre deti (projekt Bongo Bombarďák) či hraniu živej hudby k filmom. Súčasnú zostavu tvoria Martin E. Kyšperský (spev, elektrické a akustické gitary), Albert Novák (husle), Aleš Pilgr (bicie a perkusie) a Ondřej Čech (basgitara, kontrabas).

Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk poskytol Přemek Štěpánek z vydavateľstva Indies Scope.