Kanye West vie, ako okolo seba dokonale rozvíriť vody. Tentokrát sa mu to podarilo s videoklipom k piesni Famous. S tou už vo februári po vydaní albumu The Life of Pablo oživil kauzu medzi ním a 26-ročnou Taylor Swift, keďže v texte rapuje aj o možnosti sexu s ňou. Vizuálom sa mu napokon podarilo vytočiť aj ďalšie celebrity.

Zahraničné médiá sa nevedia zhodnúť, či ide o najlepší alebo najhorší počin Kanyeho Westa. Minimálne však ide o jeho nakontroverznejší videoklip. Americký raper, ktorý nemá problém s prostorekými vyhláseniami či textami, teraz na svoj účet pripísal aj šokujúce video. V ňom sa okrem spomínanej Taylor Swift objavujú v celej svojej nahote aj spiace postavy Kim Kardashian, Donalda Trumpa, Rihanny, Chrisa Browna, Billa Cosbyho, Georgea W. Busha, Amber Rose, Ray Jaya, Anny Wintour a Caitlyn Jenner, teda osôb, ktoré mali s ním či s jeho manželkou niečo do činenia.

videoklip Famous Zdroj: Profimedia.skZáber z kontroverzného videoklipu Famous

Zhrozená Taylor Swift

Predpokladá sa, že ide o voskové figuríny a viacerí hovorcovia "účinkujúcich" už ich účasť dementovali (vrátane exprezidenta Busha či možnú budúcu hlavu štátu Donalda Trumpa). V samotnom videu však niektoré z nich očividne dýchajú. Prekvapením by určite nebola priama účasť manželky Kanyeho Kim Kardashian a, prirodzene, ani samotného interpreta.

Už teraz je však jasné, že najviac diskutované zobrazenie Taylor Swift je provokáciou balansujúcou na hrane. Kameňom úrazu je okrem nahoty aj text "I feel like me and Taylor might still have sex. Why? I made that bitch famous" (Cítim, že ja a Taylor by sme ešte stále mohli mať sex. Prečo? Spravil som tú suku slávnou). Zdroj z okolia Taylor sa vyjadril, že speváčka je "rozčúlená a zdesená. Nevedela, čo má spraviť, keď počula, čo Kanye urobil. Je to ako nočná mora." Zdá sa tak, že dlhoročný spor medzi ňou a raperom sa ešte neskončil aj napriek viacerým verejným náznakom, že vojnovú sekeru už zakopali.

Kanye West v objatí s Taylor Swift na MTV VMA 2015 Zdroj: Matt Sayles/Invision/APKanye West v objatí s Taylor Swift na MTV VMA 2015... dlho im to nevydržalo

Génius či autor nechutnosti?

Kanye sa vo videoklipe Famous, ktorý sa údajne nakrúcal tri mesiace, pokúsil napodobniť maľbu umelca Vincenta Desideria s názvom Sleep (Spánok). O videu povedal: "Nie je to o podporovaní alebo nepodporovaní tých ľudí vo videu. Je to komentár o sláve." A zatiaľ čo fanúšikovia Westa ho vynášajú do nebies ako umeleckého génia, objavujú sa aj opačné názory. Tie hovoria o tom, že novinka je urážlivá, nechutná a drzý raper preň môže čoskoro očakávať súdne spory zo strany poškodených. Predovšetkým od dotknutej Taylor.

Videoklip k piesni z jeho aktuálneho albumu The Life od Pablo naznačujúci posteľové orgie, bol zverejnený ešte minulý piatok. Vidieť ho oficiálne však zatiaľ môžu iba predplatitelia streamovacej služby Tidal. Jeden z viacerých neoficiálnych streamov si môžete pozrieť napríklad TU.

Text: Michaela Žureková
Foto: Profimedia.sk

Súvisiaci interpreti: Kanye West