Rôznorodosť nesporne k metalu patrí. Tento týždeň začneme prekvapujúcou správou o koncerte Laibach v Severnej Kórei, zavrieskame si všetky ikonické YEAH!, ktoré sa stali trademarkom Jamesa Hetfielda a skončíme v dave na koncerte Arch Enemy, kde ani fyzický hendikep nezamedzí radosti z hudby.

Magnet týždňa

Známy americký televízny glosátor John Oliver vytiahol zaujímavú tému. Severná Kórea si na oslavy svojho Dňa nezávislosti, ktorým si pripomína kapituláciu Japonska v II. svetovej vojne, prizvala slovinskú industriálnu kapelu Laibach, ktorá odohrá dva koncerty a bude vôbec prvou zahraničnou skupinou, ktorá v krajine vystúpi (viac info). Mnohí (najmä v USA) považujú Laibach za vykrádačku Rammstein, aj keď vznikli o 14 rokov skôr. Oliver vo svojom programe vypichol ich kontroverzné texty ako "Europe is falling apart" a "We dance with fascism". Laibach vystupovali aj u nás, naposledy na Mikuláša 2014 v klube MMC. (ak)


Myslím že by ste nemali premrhať ani jednu ďalšiu sekundu a okamžite si nahlas naložiť kompiláciu všetkých Hetfieldových "YEAH!" zostrihaných z celého katalógu preslávnej Metallicy. YEAAH! (ak)



Šrot týždňa

Avenged Sevenfold majú od minulého týždňa o člena menej. Vo svojom vyhlásení sa tradičnými blábolmi rozlúčili so svojím bubeníkom. Arin Ilejay v roku 2011 nahradil ich pôvodného bubeníka, ktorý zahynul. Kto bude novým bicmanom sa zatiaľ nevie, dlho to však zrejme trvať nebude. (pm)

Do Bring Me The Horizon som si už kopol aj minulý týždeň. Sklamalo ma, že kapela, ktorá mala celkom silný potenciál, sa rozhodla pre "peňáze" a rádiový rock. Cez týždeň zverejnili ďalšie video, ktoré mi na chvíľu dalo nádej, že to bolo len jednorazové zatmenie mysle. Táto nádej však zomrela už po úvodných sekundách skladby Throne. Takže pápá! (pm)


Novinky

Hudba anglických velikánov Deep Purple nestarne. V americkej televízii NBC nedávno zahrali najväčší rockový hit všetkých čias a naživo znie perfektne aj po mnohých rokoch. "Párpli" o sebe tvrdia, že sú na turné od svojho založenia v roku 1968. "Myslím, že minulý rok sme navštívili 54 krajín, ale mohol to byť aj ten rok predtým," hovorí Ian Gillan. Po aktuálnom americkom turné kapely bude nasledovať európske a 27. a 28. októbra ich budeme môcť zastihnúť v ostravskej ČEZ aréne. (ak)


Dánsky dámsky blackmetalový projekt Myrkur vydáva 21. augusta svoj debutový album M u Relapse Records. Ak ste zvedaví, ako znie jednočlenný black, ktorý robí blonďavá modelka, vypočujte si song Skøgen Skulle Dø. (ak)



Heavymetalček ktorý nenadchne ani neurazí. Taká je nová skladba od Queensrÿche, americkej legendy, od ktorej sa oddelil pôvodný vokalista Geoff Tate a nahradil ho Todd la Torre. Ich nová nahrávka sa volá Condition Hüman a neviem prečo po vzore Mötorhead musia všade pchať dve bodky. Každopádne song Arrow of Time zo spomenutého albumu je vonku a trasie sa pred Vašimi prísnymi ušami. (ak)



Superprojekt Teenage Time Killers zverejnil ďalšiu skladbu z albumu Greatest Hits Vol. 1. V Crowned by the Light of the Sun si ako spevák zahosťoval Neil Fallon z Clutch. Na basu zahral Dave Grohl (kedy ten chlap spí?!). (pm)

PS: Na stránke denníka The New York Times si už teraz môžete vypočuť celý album, ktorý vyjde 31. júla.


Fear Factory sú späť! A tentokrát už naozaj. Prvé dve zverejnené skladby z prichádzajúceho albumu Genexus priniesli skôr viac otázok, ako odpovedí. Dielectric je ale výborný industriálny nárez, ktorý umlčal väčšinu frfľajúcich fanúšikov. Vrátane mňa. (pm)


Nile sa s ničím veľmi nepárajú. V novinke Call to Destruction si na mušku zobrali hnutie ISIS a fundamentálnych islamistov ako takých. V lyric videu je tona kritiky na ničenie historických artefaktov v podobe kníh či sôch. Tipujem, že na Blízkom Východe si chalani v najbližšej dobe asi nezahrajú. My ostatní si ale bez problémov môžeme vychutnať Nile v ich najlepšej forme. (pm)


The Dillinger Escape Plan v novembri plánujú nahrať nový album. Podľa gitaristu Bena Wienmana, ktorý je jediným pôvodným členom od založenia kapely v roku 1997, všetky základné nápady na novinku vymýšľa sám, nahráva ich s bubeníkom a postupne sa na ne nabaľuje vklad od ostatných členov. Skladby teda nevznikajú kolaboratívne. Sme zvedaví, čo títo blázni v roku 2016 na novej doske predvedú. (ak)


Detroitskí deathoví melodici The Black Dahlia Murder majú na ceste nový album. Siedmu štúdiovku pripravil label Metal Blade na 18. september. Autori z Metalinjection sú z nahrávky nadšení a fanúšikovia dostanú porciu hudby, ktorá je im bude familiárna, no zároveň sa vyvinula niekam ďalej. Posúďte na novom songu Receipt. (ak)



Uneven Structure pília tradičný djent (má ten žáner vybudovanú nejakú tradíciu?) bez prekvapení. Ich debutový album Februus vyšiel pred štyrmi rokmi a teraz zverejnili prvú novú skladbu od tých čias. A tá sa volá Funambule. Osobne mám pocit, že som ten song už počul, ergo neprináša nič moc nové. Proste djent 2015. (ak)


Devin Townsend podľa svojich vyjadrení na Twitteri dopísal ďalšiu nahrávku Devin Townsend Projectu a tiež náčrty symfónie, ktorú chystá. Už v marci rozprával o tom, ako ju nahrá v Belgicku v surround zvuku a nebude to typická orchestrálka. Chce v nej veľa nástrojov. V statusoch teraz bližšie objasnil, že nahrávanie sa spustí zhruba o rok. Takže predtým bude mať čas na nový radový album. Zdá sa mi, ako keby posledný jeho počin Z2 vyšiel len pred tromi týždňami. Devin je nezmar! (ak)


Haluz týždňa

Skvelý niekoľkosekundový úkaz zažili fanúšikovia Arch Enemy na ich koncerte na holandskom Dynamo Feste 18. júla. Crowdsurfujúci vozíčkar! Svedčí to o spolupatričnosti metalistov, ktorí dotyčnému mladíkovi iste nemálo pomohli. Na internete kolujú nejaké fotografie podobných počinov z minulosti, ale mať to takto pekne na videjku, ktoré vzniklo len pred pár dňami je potešujúce. Video si pretočte na čas 9:00. (ak)


Týždenný prehľad noviniek na hard & heavy scéne vychádza vždy v pondelok, sekundu po polnoci. Ak chcete prispieť svojimi tipmi na kvalitnú hudbu, kontaktujte nás na adrese redakcia@hudba.sk.

Autori: Pavol Magic (pm), Adrián Kozák (ak)
Foto: facebook.com/Laibach

Súvisiaci interpreti: Arch Enemy, Laibach