Renomovaná maďarská jazzová/world music skupina Djabe sa na Festivale peknej hudby predstaví spoločne s gitaristom Steveom Hackettom, ktorý je známy z pôsobenia v legendárnej kapele Genesis. Koncert sa uskutoční v sobotu 1. augusta na Starom zámku v Banskej Štiavnici a možno zaznie aj niečo z Hackettovho nového albumu Wolflight.

Skupina Djabe pôsobí na hudobnej scéne už od roku 1995 a vďaka svojej hudobnej originalite a virtuozite členov je častým hosťom prestížnych svetových jazzových festivalov. Zaujala aj Stevea Hacketta, britského speváka, skladateľa a gitaristu, ktorý bol na začiatku svojho pôsobenia v hudobnej branži významným členom progresívnej rockovej kapely Genesis. V roku 1977, po siedmich rokoch pôsobenia v kapele, z formácie odišiel a začal sa venovať sólovej kariére. V roku 2010 bol ako člen Genesis uvedený do Rock'n'rollovej siene slávy.
 
V marci 2015 Hackett vydal nový sólový album Wolflight, ku ktorému ponúkol aj dva videoklipy - k titulnej skladbe a k piesni Love Song to a Vampire. V druhej uvedenej hrá ako hosť na basgitare nedávno zosnulý zakladajúci člen skupiny YES Chris Squire. Režisérom oboch videí je Paul Gosling, ktorého rukopis Hackettovi imponuje. "S Paulom sme diskutovali o stvárnení videa. Jeho atmosféru čerpá z historického mesta Leicester. Paul podčiarkol mýtický príbeh fatálneho vzťahu, premenu od masky očarujúcej bytosti lákajúcej obeť k jej finálnej deštrukcii," poznamenal Hackett k filmovej podobe skladby Love Song to a Vampire.


S albumom Wolflight prenikol Steve Hackett po ôsmy raz medzi top 40 albumov vo Veľkej Británii, keď dosiahol 31. priečku. Novinka získala u hudobných kritikov nadšené ohlasy a výstižne to za všetkých vystihol Prog Magazine prehlásením, že na skladbách je v tom najlepšom slova zmysle cítiť, ako ich autor nebol obmedzovaný ničím a nikým a ako sa Hackett pri komponovaní vyjadril presne tak, ako to cítil. Sugestívny album je plný energie, ktorá vás unesie na dobrodružnú výpravu do tajomnej jaskyne plnej pachu a vytia vlčej svorky, zamotáte sa v starodávnych ruinách, aby ste sa vzápätí preniesli do prostredia tropickej lagúny, akoby vystrihnutej z predstáv o raji.

Hackett na nasledovníkovi platne Beyond The Shrouded Horizon (2011) opätovne dokazuje, že je stále schopný prísť s pestrou a neopočúvanou hudobnou paletou. Celkom desať nových skladieb láka poslucháča na cestu priestorom, časom a burcuje aj večnou témou boja za slobodu. Hackett putuje medzi paralelnými vesmírmi a konfrontuje súčasnosť so starovekými kultúrami. Do Grécka vás privedie Corycian Fire, na Ďalekom východe sa ocitnete vo Wolflight, v Black Thunder zase vzdáva hold bojovníkovi za práva černochov Martinovi Lutherovi Kingovi. "Je mojou výpoveďou o hľadaní a vnímaní slobody vo všetkých podobách, hlboko v našom vnútri, ale aj navonok," hovorí Hackett o albume, v ktorom sa tiež v spomienkach vracia do svojho detstva.


Dominantou albumu je elektrická gitara dopĺňaná klasickou akustickou, dvanásťstrunkou, ale aj arabskou lutnou. Nad všetkým znie ako klenba Hackettov uhrančivý spev. Hudobník sa obklopil osvedčenými a dlhoročnými spoluhráčmi ako Roger King (klávesy a programovanie), Gary O'Toole (bicie), Rob Townsend (saxofón, duduk) a Nick Beggs (basa). Album doplnila zborovým spevom Amanda Lehmann a exotickými nástrojmi hostia Malik Mansurov (tar) a Sara Kovaks (didgeridoo). Zoznam uzatvára spomínaná účasť basgitaristu Chrisa Squirea, bubeníka Hugo Dagenhardta (Dust and Dreams) a skladateľský tím uzatvára Hackettova manželka Jo Hackett a Roger King.

Hackett popri propagácii albumu chystá aj októbrové turné po rodnom Anglicku, kde so stále úspešným projektom Genesis Revisited odohrá 19 koncertov. Nemenej veľkým lákadlom je však aj augustové vystúpenie s Djabe. Maďarská skupina a legendárny gitarista majú už za sebou niekoľkoročnú plodnú spoluprácu, množstvo nahrávok a koncertov. Ich neviditeľné hudobné puto a neopočúvané harmónie si budete môcť vychutnať vo výnimočnom prostredí Starého zámku v Banskej Štiavnici na špeciálnom koncerte, ktorý je akousi dohrou Festivalu peknej hudby. Tento rok okrem nového albumu oslavuje Hackett 40 rokov od vydania svojej sólovej prvotiny Voyage of the Acolyte, takže ak disponujete nejakým originálnym vydaním, hor sa do Štiavnice za hudobným zážitkom a podpisom. 


Redakciu Hudba.sk informoval Raymond Kaňa z agentúry Double Head Productions.

Súvisiaci interpreti: Steve Hackett