V utorok večer koncertovala Barbadosanka Rihanna už po tretíkrát v Prahe. Jej koncert v takmer vypredanej O2 Aréne zhliadlo približne 14-tisíc divákov a nielen oni, ale i české hudobné médiá odchádzali z koncertu rozdelení na dve polovice. Išlo o jej doteraz najlepšie pražské vystúpenie alebo ponúkla iba fádnu šou?

Pražský koncert v rámci Anti World Tour 2016 sa podľa všetkého niesol v duchu transformácie. Zmena oproti minulosti nastala najmä vo vizuálnej atraktívnosti šou. Rihanna sa tentokrát ukázala skôr v skromnejšom, či doslova nudnejšom šate než kedykoľvek predtým. Ďalšou časťou transformácie je speváčkin posun od popového hitového velikášstva k premyslenejším a menej chytľavým skladbám, no s pridanou hodnotou náročnejšej hudobnej cesty. A napokon, Rihanna sa podľa návštevníkov koncertu konečne začala viac sústreďovať na spev.

Skvelý spev a žiaden cirkus

Všetky tieto dojmy zhrnuli české médiá vo svojich reportážach, nezhodnú sa však vo všetkom. Napríklad portál Musicserver.cz píše, že "pražský koncert potvrdzoval, ako je dobre, že si Rihanna dupla a presadila si experimentálnejšiu a zaujímavejšiu muziku." Chváli tiež, že pre Rihannu v roku 2016 hrajú väčšiu rolu než predtým hudba a spev. "Hneď úvodnou piesňou, intímnou baladou Stay, ktorú netradične odspievala na malom pódiu na druhej strane haly... preukázala, že ak nemusí pri pesničkách hlúpo 'tajtrlíkovať', dokáže v nich svoj vokál predať." Musicserver svoje hodnotenie uzatvára tým, že speváčka ponúkla veľkú šou, ale už nie cirkus.

Naopak, redaktor portálu iDnes.cz si myslí, že o strhujúcou šou nešlo. Uvádza, že koncert sa odohral na "striedmo zariadenej scéne so živými muzikantmi a zástupmi tanečníkov" a javiskom i kostýmami pripomínal antické divadlo. Tiež však vyzdvihuje spevácke kvality: "Rihanna spievala skvele, čo vyniklo obzvlášť v skladbe FourFiveSeconds, ktorú nahrala s Paulom McCartneym a Kanyem Westom." 

Rihanna, Anti World Tour 2016 Zdroj: Profimedia.skViac fotiek z aktuálneho turné Rihanny (v Prahe nebolo povolené fotografovanie)

Sparťansky a bez Pokémonov

Kriticky sa na Rihannin koncert díva zástupca portálu Aktuálne.cz: "Rihanna rezignovala na show, hity i pózerstvo. Sparťansky dekorovaná scéna akoby nezodpovedala menu jednej z najväčších ikon súčasnej pop music..." Prirovnáva ju tiež k jej kolegyni Beyoncé, ktorá sa na poslednom albume takisto vykašľala na prvoplánové hity. "Rihannino svetové turné nie je kočovnou galériou bombastických hitov, ktorých má na svojich ôsmich štúdiových albumov doslova priehrštia. Akoby kopírovalo filozofiiu i názov jej poslednej štúdiovky, ktorou sa snaží vymaniť z okovov trendy žánrov a vystreliť podľa vzoru Beyoncé do transcendentálnych rovín hudobného univerza."

Prečítajte si: Antikomerčná Rihanna je viac ako póza (recenzia albumu Anti)

Ireport.cz Rihanne vyčíta, že s publikom príliš nekomunikovala a symbiózu s ním nahradila rýchlym odspievaním a odtancovaním koncertu, aby čo najrýchlejšie zmizla. "Koncert sprevádzali spevácke chyby, jej prejav bol celú dobu nevýrazný, bez iskry a neprítomný, a navyše ho poškodzoval presýtený zvuk. Medzi skladbami väčšinou nerozprávala, ku komunikácii s publikom došlo v pauzách snáď trikrát a jej vrcholom bola prosba, aby ľudia na chvíľu zabudli na Pokémonov a venovali sa koncertu."

Vyvážene sa k speváčkinmu vystúpeniu postavili Novinky.cz, podľa ktorých sa na koncerte striedali slabšie i silnejšie chvíľky. Program bol podľa nich rozdelený na dve polovice. "Jedna je veľmi melodická, bytostne popová, druhá trochu experimentálna, bytostne rytmická," píšu. K vrcholom patrili už prefláknuté hity ako napríklad Diamonds či Where Have You Been, pri iných kúskoch vraj išlo o bohapustú diskotéku. Rihanna sa údajne už našla, no napriek tomu ide ešte ďalej a napreduje.

Boli ste na pražskom koncerte Rihanny? Čo si o ňom myslíte vy?

Rihanna, Anti World Tour 2016 Zdroj: Profimedia.sk

O dva týždne bude hviezdou Szigetu

Exotická kráska bude najbližšie neďaleko Slovenska 11. augusta, kedy sa predstaví na budapeštianskom Szigete. Na tento deň sú v predaji už len posledné jednodňové lístky za 59 eur. Na festivale, ktorý sa začne už o dva týždne, vystúpia v ďalších dňoch aj Muse, Sia, Noel Gallagher's High Flying Birds, The Chemical Brothers, Manu Chao, David Guetta a mnoho ďalších. Okrem bohatého a pestrého hudobného programu čaká na festivalových návštevníkov aj množstvo aktivít a atrakcií ako sú cirkusové predstavenia či Luminarium.

Organizátori festivalu hlásili vypredané permanentky už koncom júna, jednodňové lístky sú ešte v predaji. Sziget festival 2016 sa v Budapešti koná od 10. do 17. augusta. Kompletný program na všetky festivalové dni aj ďalšie informácie o podujatí nájdete na www.szigetfestival.sk.

Zdroj: Hudba.sk, Musicserver.cz, iDnes.cz, Ireport.cz, Novinky.cz, Aktuálne.cz, Silvia Turnerová (Sziget)
Foto: Profimedia.sk

Súvisiaci interpreti: Rihanna